GÜMÜŞHANE’NİN 2023 TURİZM STRATEJİSİ PLANLANDI MI? - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE’NİN 2023 TURİZM STRATEJİSİ PLANLANDI MI?

Giriş Tarihi: 23 Aralık 2019 - 8:15

Son Güncelleme: 22 Aralık 2019 - 18:16

2023, Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı.

2023 yılının bu bakımdan çok önemli bir misyonu var.

2023 bir çıtadır, bir çatıdır, bir ölçüdür. Bir kıyaslama noktasıdır.

2023 yılı Türk milletinin ve Türk devletinin kendisini önce geçmişi ile daha sonrada dünya ile kıyasladığı bir önemli dönüm noktasıdır.

2023’e 3 yıl kaldı.

Devletimiz Ankara’da 2023 yılına hazırlık planları yapıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı da 2023 yılına özel hazırlık yapan kurumlarımızdan biri.

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy, 27 Eylül 2019 Dünya Turizm Günü’nde Cumhurbaşkanlığı İstanbul Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde yerli-yabancı basın mensupları ve ülkemizin önde gelen sektör temsilcileri ile düzenlediği toplantıda Türkiye’nin 2023 Turizm Stratejisi’ni  açıkladı.

2023 Turizm stratejisinde dikkati çeken hususların başında turizmde bir üst lige çıkmak, tanıtım faaliyetlerini sürdürülebilir kılmak, tanıtımı çeşitlendirmek, turizm ürünlerini ve hedef kitleleri çeşitlendirmek gibi konular yer alıyor.

GÜMÜŞHANE NE YAPMALI?

Bu konuda Gümüşhane inşallah şu noktada değildir:  “Ankara’dan, Bakanlıktan bu konuda  bir emir gelmediği için biz herhangi bir şey yapmadık…”

Çok acı ve incitici bir ifade değil mi?

O halde Gümüşhane neyi bekliyor?..

Gümüşhane’de de Valilik önderliğinde 2023 hedefli turizm strateji çalışmaları planlanıp uygulanmaya başlanmalıdır.

Bir komisyon kurulup, bu komisyon tüm ilçelerde çalışma yapmalı. Çalışmalar tamamlandığında Gümüşhane’nin “2023 İl Turizm stratejisi ve çalışma takvimi” belirlenip Valimiz Sayın Taşbilek’in imzasına sunulmalıdır. Özellikle ildeki her kurum ve kuruluş bu çalışmada yer almalı, ellerini taşın altına koymalıdırlar.

Süre daralıyor. Bu işler çok kısa süre içinde bürokrasi engeline takılmadan yapılmalı.

Konu adı “turizm” olduğu için, bu konu sadece Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne de bırakılmamalı, herkes taşın altına elini koymalıdır.

Gümüşhane’nin 2023 Turizm Stratejisinde bulunabilecek bir iki konuya örnek de vermek istiyorum:

  • Bu stratejik eylem planına il sınırları içindeki tüm karayolları üzerinde bulunan ve  bilgi ve görüntü kirliği yapan tabelaların kaldırılması işi konulsa ve bu temizlik bir takvime bağlanarak yapılsa güzel olmaz mı?
  • Gümüşhane il veya ilçe sınırlarından içeri giren vatandaşların cep telefonlarına valimizin, kaymakamlarımızın, belediye başkanlarımızın “HOŞGELDİNİZ” mesajı düşse ve misafirleri çay ikramına çağıran davet mesajları düşse güzel olmaz mı?
  • Kısa süreli gir-çıkları saymaz isek 8 kilometrelik (çift yönlü toplam 16 kilometre) uzunluğa ulaşan Gümüşhane çevre yolu tünelleri içine konulacak basit bir yayın aparatı ile bu tünellerin içinde Gümüşhane’nin gezilecek yerlerinin ve Gümüşhane’ye ait ürünlerin radyodan tanıtımı yapılsa güzel olmaz mı?
  • Dağın arka yüzüne gelen milyon turistten acaba kaçını Gümüşhane’ye de getiririz diye çalışmalar planlansa ve takvimsel uygulaması yapılsa güzel olmaz mı?

GÜMÜŞHANEDEKİ ASIL SORUN

Gümüşhane’de turizmle ilgili toplantı yapmada bugüne kadar bir sıkıntı olmadı. Toplantılar yapıldı, sık sık da yapılıyor ama bir türlü sahaya inilemedi…

Dolayısıyla Gümüşhane’de turizmdeki asıl sorun sahaya inme ve uygulama sorunudur.

Takvimli, görev ve sorumluluk dağılımlı eylem planı hazırlanması bu bakımdan önemli. Örneğin karayolu üzerindeki görsel kirlilik yapan levhaların kaldırılması için bir sorumlu kurum ve bir tarih belirlenmişse o tarih geldiğinde iş bitmiş olacak. Ve denetim komisyonu bu işi denetleyip Sayın Valimize bildirecek.

Bu sütunlarda bir yıl içinde iki kez yazdım. Gümüşhane merkezinde Belediye binası civarında, özellikle de İl Genel Meclisi binası girişinde bir “Turizm Danışma Bürosu” açılsın diye. Bırakın yapılmasını, bu yazıyı okuyup kendisine dert edinen kaç yetkili oldu acaba…

Evet, yine yazıyoruz… Gümüşhane kent merkezinde 24 saat açık olacak bir “Turizm Danışma Bürosu” kurulmalı. Bu büronun sorumlusu da İl Özel İdaresi olmalı. Çünkü; Karaca mağarası gibi gelir getiren ama doğrudan İl Özel İdaresi’ni ilgilendirmeyen bir turizm destinasyonunu Gümüşhane İl Özel İdaresi çalıştırıyorsa turizm bürosunu da İl Özel İdaresi kurup çalıştırmalıdır…

Güzel günler dileğiyle.

image_print

HABERLER