GÜMÜŞHANE’NİN COĞRAFİ İŞARET ALAN 4 ÜRÜNÜ

Türk Patent ve Marka kurumu yeni bir hizmeti daha uygulamaya koydu. Coğrafi İşaretlerle ilgili internet sitesi 28 Şubat 2019 tarihinde yayına başladı. İLGİLİ SİTE LİNKİ TIKLAYINIZ: http://www.ci.gov.tr Yeni uygulama ile coğrafi işaret envanteri dijital platforma taşınmış oldu. Coğrafi işaretlerle ilgili olarak açılan bu sitede tüm illerin coğrafi işaretlerle ilgili aldıkları tescillerle ilgili bilgiler ve henüz […]

Türk Patent ve Marka kurumu yeni bir hizmeti daha uygulamaya koydu.

Coğrafi İşaretlerle ilgili internet sitesi 28 Şubat 2019 tarihinde yayına başladı.

İLGİLİ SİTE LİNKİ TIKLAYINIZ:

http://www.ci.gov.tr

Yeni uygulama ile coğrafi işaret envanteri dijital platforma taşınmış oldu.

Coğrafi işaretlerle ilgili olarak açılan bu sitede tüm illerin coğrafi işaretlerle ilgili aldıkları tescillerle ilgili bilgiler ve henüz tescil edilmeyip müracaatlı olunan ürünlerle ilgili bilgiler de yer alıyor.


Coğrafi işaret 

Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.

Menşe adı
Bir ürünün, tüm veya esas nitelikleri belirli bir coğrafi alana ait doğal ve beşeri unsurlardan kaynaklanıyorsa bu durumdaki coğrafi işaretlere “menşe adı” denir. Ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümünün belirlenen coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu çerçevede menşe adı olarak tescil edilen coğrafi işaretlerin kaynaklandıkları yöre ile bağları çok kuvvetlidir. 


Mahreç İşareti 
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir. Hammaddesi veya üretim, işleme aşamalarından bir tanesi yörede gerçekleşen bir ürün mahreç işareti olarak tescillendiğinde diğer üretim ve işleme aşamaları kaynaklandığı yöre dışında da gerçekleştirilebilir.

Türkiye genelinde bugüne kadar coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısı 406 dır. Gümüşhane’den ise 4 tescil bulunmaktadır.

GÜMÜŞHANE’DEN COĞRAFİ İŞARET BELGESİ ALAN ÜRÜNLER

GÜMÜŞHANE’DEN COĞRAFİ İŞARET BELGESİ İÇİN MÜRACAAT YAPILAN AMA HENÜZ TESCİL ALINMAYAN ÜRÜNLER

Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adlarının tescili için resmi mercii Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) dur.

Exit mobile version