HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI
“Acil” kelimesinin her konuda kullanılmasının doğru olmadığını biliyorum ama bu sihirli kelimenin “Sağlık, Eğitim, Milli Güvenlik, Kamu düzeni” gibi hassas konularda özellikle kullanılması gerektiğini de ısrarla savunuyorum.
Milli Eğitim Bakanlığı geçen hafta başında 24 Temmuz 2018 Salı günü 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması yaptı. Ama, ne hazin ki Gümüşhane iline hiçbir öğretmen atanmadı.
Hangi ilin ne kadar öğretmen ihtiyacı olduğu, yani illerin norm kadro sayıları Milli Eğitim Bakanlığı’nca biliniyor.
Gümüşhane gibi sık sık öğretmen geliş gidişinin yaşandığı illerde norm kadro sayısı ile, mevcut görev yapan öğretmen sayısı arasında sık sık değişiklikler oluyor. Bu sirkülasyonu da Milli Eğitim Bakanlığı’nın ilgili birimleri bilgisayar üzerinden takip edip görüyorlar.
Norm kadro uygulaması programı üzerinden illerin ne kadar öğretmene ihtiyaçlarının olduğunu yetkililer görmekle beraber, il valilikleri de öğretmen atamalarından önce tekrar öğretmen ihtiyaçlarını Milli Eğitim Bakanlığına bildiriyorlar.
Gümüşhane Valiliği de son öğretmen ihtiyacını 24 Temmuz 2018 tarihinden önce, yani son 20 bin öğretmen atamasından önce Milli Eğitim Bakanlığa bildirmiş.
Edindiğimiz bilgilere göre 24 Temmuz 2018 öncesi Gümüşhane ilinin norm kadro sayısı 1722 dir.
Gümüşhane ilinde görev yapan mevcut öğretmen sayısı ise 1173 tür.
Gümüşhane ilinde norm kadroya göre çeşitli branşlardaki öğretmen ihtiyacı toplamı ise 549 dur.
Bu sayılar Milli Eğitim Bakanlığı’nda da mevcut…
Buna rağmen, Gümüşhane Valiliği 24 Temmuz 2018 tarihinden önce, yani 20 bin öğretmen atamasından önce tekrar Milli Eğitim Bakanlığı’na “ACİL” öğretmen ihtiyacını bildiriyor 549 ihtiyaç sayını biraz daha eleyerek ve azaltarak 312 öğretmene ACİL ihtiyaç olduğunu yazıyor.
Ve 24 Temmuz 2018 tarihinde 20 bin kişinin atamasının yapıldığı kura çekiminde Gümüşhane’ye hiç öğretmen atanmıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, bu atama döneminde sadece Gümüşhane’ye değil, birçok il’e de hiç öğretmen atamıyor.
Burada Gümüşhane’yi ilgilendiren garip durum şudur. Öğretmen atamaları açısından aynı özelliklere sahip olan ve aynı bölge illeri olan Bayburt iline 150’ ye yakın öğretmen ataması yapılırken Gümüşhane’ye neden hiç atama yapılmamıştır?
İşin bir başka garip tarafı da bundan önceki öğretmen atamasında Gümüşhane’ye sadece bir öğretmen atanmıştır. Son üç yıldaki “ilk atamalar” toplamı ise sadece 24 tür.
Bu tablo Gümüşhane eğitimi açısından hiç de iç açıcı bir tablo değildir.
Eğitim her ilimiz için önemlidir ama, Gümüşhane için daha da önemlidir. Dağların arasındaki bir ilin çocuklarının en büyük sermayesi “eğitimdir, okumadır”. Öğretmen ise bu sermayenin bel kemiğidir, olmazsa olmazıdır.
Milli Eğitim Bakanlığı; Gümüşhane’nin neden gözardı edildiğini kendi içinde sorgulamalıdır. Ve bu unutkanlık, bürokrat umursamazlığından ve hatasından kaynaklı ise ilgililer hakkında gereği yapılmalı, yok sistem hatası ise, sistemler yeniden gözden geçirilmelidir.
Son bir notu da yanlış anlaşılır endişesi ile yazmak istemiyordum ama bilinmesinde de yarar gördüğüm için yazmaya kendimi mecbur bildim.
Gümüşhane ili; Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni Türkiye’nin yeni Cumhurbaşkanı olması için Türkiye’de en yüksek oranda Sayın Cumhurbaşkanımıza destek veren ikinci il olmuştur. Bu önemli ve gurur verici destek sonrasında biz Gümüşhaneliler diğer illerin hakkını Gümüşhane’ye verin demiyoruz. Bu önemli destekten dolayı pozitif ayrımcılık da istemiyoruz ama, adaletli bir öğretmen dağıtımını da istemek, acil öğretmen ihtiyaçlarımızın giderilmesini istemek de herhalde çocuklarımızın geleceği için bizim hakkımız olsa gerek.
Güzel günler dileğiyle.