Gümüşhane doğasında sıklıkla yetişen, kalp dostu Alıç meyvesinin yaygınlaştırılması için Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yüzde 50 hibeli kapama bahçe tesisi yapılacak.
Son yıllarda sirkesi oldukça rağbet gören hem meyvesi, hem yaprakları hem de dallarının kullanıldığı Alıç, diğer meyveler gibi antioksidan deposu olmasının yanında kanser, kalp hastalıkları, tip 2 diyabet, astım, enfeksiyonlar ve erken cilt yaşlanması gibi sorunlara karşı da sıklıkla kullanılıyor.
Koroner damarları genişleterek kan dolaşımını artırmasının yanında başta Almanya olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri ve diğer Avrupa ülkelerinde yaygın olarak kullanılan alıç meyvesi damar sertliği ve kolesterol yüksekliğinde de oldukça önemli bir bitkisel madde.
Daha çok kayalık ve taşlık yerlerdeki çalılıklar içinde ve ormanlarda yetişen kırmızı ve sarımsı renkte olan alıç, sonbahar mevsiminde vatandaşların rağbet ettiği meyvelerden birisi.
Gümüşhane kırsalında hemen her bölgede yetişen alıç meyvesiyle ilgili harekete geçen Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarımsal ürün varlığına yeni çeşitlerin kazandırılması amacıyla “Alıç Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi” başlattı.
Proje kapsamında bir adet Aşılı Alıç fidanın yaklaşık bedeli 70 TL olarak belirlenirken en az 1 dekar olmak şartıyla yüzde 50’si hibe yüzde 50’si ise çiftçi katkı paylı olmak üzere kapama alıç bahçe tesisi yapılacak.
Projeye müracaat etmek isteyen üreticilerin bilgi ve başvuru için 28 Şubat tarihine kadar bağlı bulunduğu İl /İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine müracaat etmesi gerekiyor.