GÜMÜŞHANE’Yİ “KARADENİZ KÜLTÜR ENVANTERİ” SİSTEMİNDEN TAKİP EDEBİLİRSİNİZ
Göllerden şelalelere, kanyonlardan milli parklara, mağaralardan rotalara kadar tüm varlıkların yer aldığı site, sürekli güncellenerek ve büyüyerek Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Trabzon‘un tanıtılmasına katkıda bulunacak.
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından yaklaşık iki yıllık bir çalışma sonunda oluşturulan “Karadeniz Kültür Envanteri” ile DOKAP bölgesine dahil Artvin, Bayburt, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize, Samsun, Trabzon illerinin kültür envanteri çıkarıldı. Bu çalışmayla Doğu Karadeniz’in doğa ve kültür varlıkları tümüyle kayıt altına alınmış oldu.
“Karadeniz Kültür Envanteri”, taşınmaz kültür varlıkları, doğal varlıklar, halk kültürü ve müzeler başlıkları altında sınıflandırıldı.
Proje kapsamında 70 bin kilometreden fazla yol kat edildi. 320 bini aşkın fotoğraf, 42 bin dakikanın üzerinde 4K video kaydının yanında, ayrıca 300 adet 360 derece video ve 250 adet 360 derece fotoğraf ilavesiyle Türkiye’de ilk kez bu kadar ayrıntılı bir kültür envanteri projesi yapılmış oldu.
“Karadeniz’de Zamanın İzleri – Karadeniz Kültür Envanteri Projesi” nin en önemli ürünü ve sürdürülebilirlik aracı olarak Online Envanter Yönetim, Entegrasyon ve Yayın Sistemi (ONEYYAS), Türkiye’de ilk kez tüm disiplinlerin bir arada toplandığı çevrimiçi entegre envanter yönetim sistemi olarak tamamen yerli imkânlarla üretildi.
ONEYYAS’ın veritabanı ile bölgenin tüm kültürel, ticari, sosyal ve turizm aktiviteleri daha etkin yönetilebilecek.
Geleneklerden âdetlere, sosyal ilişkilere, doğumdan son yolculuğa kadar Karadeniz insanının serüveni, Karadeniz Kültür Envanteri’nde halk kültürü başlığı altında derlendi ve kayda geçirildi. Ekonomik faaliyetler, tarihsel ve kültürel geçmişinden bugünkü mevcut durumuna kadar incelenerek, geleneksel sanatlar ve zanaatkârlar değerlendirildi. Âşıklık geleneğinden Karadeniz efsanelerine, hayatın içindeki edebiyattan sosyal yaşamdaki kültürel kimlik göstergelerine, yemek kültüründen halk hekimliği, halk hukuku, halk meteorolojisi, halk takvimi gibi pek çok folklorik değer kayıtlandı.
Göllerden şelalelere, kanyonlardan milli parklara, mağaralardan rotalara kadar tüm varlıkların yer aldığı site, sürekli güncellenerek ve büyüyerek Türkiye’nin ve bölgenin tanıtılmasına katkıda bulunacak.
Kültürel varlıklar, doğal varlıklar, halk kültürü ve müzeler başlığıyla tüm varlıkların bir arada bulunabildiği Karadeniz Kültür Envanteri internet sitesi, modern tasarımıyla bölgedeki her önemli lokasyonu, şehir pazarlama aktiviteleri için bir yol gösterici olacak şekilde herkesin hizmetine sunuyor.
“Karadeniz Kültür Envanteri” nin tanıtım toplantısı 2019 Mart ayında Giresun Valiliği Konferans Salonunda yapılmıştı.
KAYNAK: DOKAP