GÜNÜMÜZDE HER 10 KADINDAN BİRİ MEME KANSERİNE YAKALANIYOR

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Onkoloji Hemşireliği Derneği’nin katkılarıyla gerçekleştirdikleri “Meme Kanseri Bilinçlendirme Eğitimi” ile meme kanserine farkındalık oluşturdular. “Meme Kanseri Bilinçlendirme Eğitimi” kapsamında Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Çok Amaçlı Salonda bir program düzenlendi. Programın açılış konuşmasında değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Onkoloji Hemşireliği Derneği Dr. Öğr. Üyesi Havva […]

Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Onkoloji Hemşireliği Derneği’nin katkılarıyla gerçekleştirdikleri “Meme Kanseri Bilinçlendirme Eğitimi” ile meme kanserine farkındalık oluşturdular.

“Meme Kanseri Bilinçlendirme Eğitimi” kapsamında Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Çok Amaçlı Salonda bir program düzenlendi.

Programın açılış konuşmasında değerlendirmelerde bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Onkoloji Hemşireliği Derneği Dr. Öğr. Üyesi Havva Karadeniz ülkemizde her 10 kadından birinin meme kanserine yakalandığını söyledi.

Onkoloji Hemşireliği Derneği hakkında da bilgiler veren Karadeniz konuşmasında: “Meme kanseri, dünyada ve Türkiye’de kadınlarda görülen kanser türleri arasında ilk sırada yer almaktadır. Dünyada yedi kadından biri meme kanseri riski ile karşılaşmaktadır. Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından Ekim ayı ‘Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ olarak belirlenmiştir. Bu ayda meme kanseri farkındalığını artırmaya yönelik pembe temalı etkinlikler düzenlenmektedir. Onkoloji Hemşireliği Derneği’nin temel amacı aslında hemşirelerin onkoloji alanında bilgisini artırmak, araştırmaya yönlendirmek. Kanser olan hastaların daha iyi hemşirelik bakımı almasında, hemşirelik bakım görevlerinin neler olduğunu öğretmek ve tabi ki onkoloji alanının diğer birçok alanda olduğu gibi iyi şekilde yürütülmesi gereken bir ekip işidir. Yapılaşması ve aktiviteleri her geçen gün daha iyi olan aynı zamanda sosyal medyada takip edebileceğiniz bir dernektir” görüşlerine yer verdi.

Karadeniz, gerçekleştirdiği sunumunun devamında meme kanserinin ne olduğunu, riski artıran faktörleri, risklerin azaltılması için nelerin yapılması gerektiği, erken teşhisin önemi ve kendi kendine muayenenin nasıl yapılacağı gibi birçok konuda katılımcılara bilgi verdi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ferhat Özbek ise meme kanseri bilinçlendirme eğitimi denildiğinde toplumun her kesiminde yeterli bilgiye sahip olmadıklarını dile getirerek, düzenlenen programın bu konudaki açığı gidereceğini söyledi. Programda dünyada ve Türkiye’de meme kanseri, korunma ve erken tanı, riskli gruplarda meme kanseri, meme kanserinde tedavi, meme kanserinde yaşam kalitesi ve rehabilitasyon başlıklı konularda çeşitli sunumlar gerçekleştirildi.

Düzenlenen eğitim hakkında açıklamalarda bulunan Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları dile getirdi: “Meme kanseri ile mücadelenin ilk adımı bilinçlenmektir. Biliyoruz ki meme kanseri erken teşhisle yüzde 98 oranında engellenebilmektedir. Çok daha önemli bir şey var ki, akciğer kanserinden sonra ölüme yol açan ikinci kanser türüdür. Bunun için meme kanseri kadınlar için gerçekten son derece önemli. Sadece meme kanseri değil, diğer birçok hastalıkta erken tanı çok önemlidir. Çünkü ne kadar erken tanı sağlanırsa, hastalık o kadar yayılmadan tedavi edilebiliyor. Bunun için özellikle kadınların belli bir yaşın üzerine geldikleri zaman düzenli bir şekilde doktor kontrolünde olmaları gerekir. Bu kapsamda meme kanserine karşı vatandaşlarımızı bilinçlendirmek için düzenledikleri bu eğitimlerden dolayı Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Ferhat Özbek başta olmak üzere tüm hocalarımıza ve değerli bilgileriyle katkı sağlayan katılımcılarımıza çok teşekkür ediyorum. Herkese sağlıklı ve mutlu bir ömür diliyorum.”

KAYNAK: GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ – 24.10.2019

Exit mobile version