Hazırlanmasında Gümüşhaneli Tarih Araştırmacısı M. Burak Pir’in De Yer Aldığı Kıbrıs Belgeseli TRT World Kanalında Yayımlandı

TRT’nin uluslararası ve İngilizce yayın kanalı olan TRT World kanalında 1 Haziran 2024 tarihinde Ermeni olaylarını anlatan “1915 Tehcir” belgeselinin  yapım ekibinde yer alan Tarih Araştırmacısı Gümüşhaneli Hemşerimiz M. Burak Pir, son olarak yine TRT World  kanalında dün yayımlanan ”CYPRUS 1974: Landing For Peace” adlı belgeselin hazırlanmasında da yer aldı.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın 50. yılı nedeniyle hazırlanan  53 dakikalık belgeselde; Türk Dış Politikası’nın en önemli meselesi olan Kıbrıs Meselesi’nin tarihi ele alınıyor.

Kıbrıs Meselesi’nin tarihi arka planı, Londra ve Zürih Anlaşmaları’na giden yol, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulması, Kanlı Noel Olayları, Kıbrıs Barış Harekatı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kurulması, Annan Planı ve güncel meseleler işleniyor.

Belgesel; TRT World Kanal Koordinatörü Mevlüt Selman Tecim öncülüğünde, Yürütücü Yapımcı Zümrüt Sönmez, Yapımcı Naim Öngören ve Büşra Göktaş ve Arşiv Araştırmacısı Mehmet Burak Pir’in de yer aldığı kalabalık bir ekip tarafından İngilizce olarak hazırlandı ve sunuldu.