Hekimoğlu İsmail’in Ardından - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Hekimoğlu İsmail’in Ardından

Giriş Tarihi: 16 Ocak 2022 - 21:40

Son Güncelleme: 16 Ocak 2022 - 21:40

Hasan Pir

Yazılarında kullandığı “Hekimoğlu İsmail” adı ile tanınan Ömer Okçu 15 Ocak 2022 Cumartesi günü 90 yaşında İstanbul’da vefat etti. Hekimoğlu İsmail, 16 Ocak 2022 Pazar günü (bugün) Marmara İlahiyat Camii’nde ikindi namazına müteakip kılınan cenaze namazıyla Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.

Türk gençliğine yol gösteren ve şuur kazandıran, dini bütün gençlerin yetişmesine gayret sarf eden, bu uğurda önemli eserler veren Hekimoğlu İsmail’e Allah’tan rahmet diliyorum.

Hekimoğlu İsmail, yazdığı “Minyeli Abdullah” romanı ile Türk gençliğinin şuur kılavuzu olmuştur. İlk baskısını 1967 yılında yapmış olan Minyeli Abdullah romanı bugüne kadar 80 baskı yaparak Türk Edebiyatı’nın en çok baskı yapan romanı unvanına sahiptir.

Hekimoğlu İsmail’in her biri birbirinden önemli olan eserler şunlardır:

Minyeli Abdullah (roman),   Maznun (roman),   Sibel (roman),   Bir Deliyle Evlendim,    Menan Cinleri / Hikâyeler,   Mecnun Gezenin Leyla’sı,    Firavun’un Öldüremediği Musa’dır,    Sevdalı Şiirler 1 (Derleme),    Sevdalı Şiirler 2 (Derleme),    Güneşi Arayan Adam,    Kalbin Ayağıyla Yürümek,    Akıl ve Gerçek,    İktisat Bilinci,   Müslüman ve Para,    Cumhuriyet Çocuğu,    Bir Millet Uyanıyor,    İnsan Bu,     Yokuş,   Çiğ,   Mum,   Tefekkür,    Düşünceler,    Vecizeler,    Yapraklar,    Mukaddes Çile,    Sonsuza Yürüyüş,    Hayata Düşülen Dipnotlar,    Derdimi Seviyorum (5 Cilt),    İyi Günde Kötü Günde Evlilik,     Hizmet ve Şahsiyet,    Bediüzzaman Said Nursi,  100 Soruda Bediüzzaman Said Nursi,   Allah’a İman,     Meleklere İman,    Kitaplara İman,    Peygamberlere İman,    Ahiret Gününe İman,   Kadere İman,     Ölüm Yokluk Mudur?,   İyiliğin Kaynağı,   Allah’ Yaklaştıran Ameller,    Allah Kullarıyla Nasıl Konuşur?,    “Her Şey Allah’ı Anlatıyor” dizisi (çocuk),   İslam’da Davet / Hakkı Tebliğde Metod,    Manevi Hastalakılara Manevi Reçeteler,   Neye Nasıl İnanırım /Ben Bir Müslümanım,    Mehmet Akif’e Göre Dün, Bugün, Yarın,     Ayrıca “İlimler ve Yorumlar/ İlimlere Bir Başka Açıdan Bakış” adlı kitabı Hasan Hüseyin Korkmaz ile birlikte kaleme almıştır ve “Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Büyük Lûgat” adlı eserin yazar kadrosundadır.

Hekimoğlu İsmail İle Erzurum’da Görüştüm

Gümüşhane Lisesi’nde Edebiyat öğretmenliği yaptığım 1980 li yıllardı. Erzurum’daki arkadaşlarım Hekimoğlu İsmail’in Erzurum’a geleceğini, yazarlık merakı olan arkadaşlarla bir sohbet yapacağından bahisle beni de davet ettiler.

Bu vesile ile ben de Erzurum’a giderek merhum Hekimoğlu İsmail’in sohbetine katıldım.  Zannediyorum TİMAŞ yayınevinin de yeni kurduğu yıllardı.

Merhum Mehmet Kırkıncı Hoca  ve Prof.Dr. Alaaddin Başar’ın da bulunduğu sohbette Hekimoğlu İsmail yazarlığın ve yazı yazmanın önemini anlattı. O yıllarda TRT televizyonunda ALF dizileri vardı. Ben de Hekimoğlu İsmail’e çocukların çok sevdiği ALF dizisini dini mekânları sevdirmede kullanabilir miyiz, örneğin “ALF  Hacda, ALF Mevla’na türbesinde, ALF namaz kılıyor gibi…” dediğimde bu teklifim Hekimoğlu’nun çok hoşuna gitmişti…

Gazetelerde yazı yazmama Hekimoğlu İsmail’in o günkü sohbetinin çok önemli katkısının olduğunu da bu vesile ile söylemek isterim. Kendisi  ile ondan sonra tekrar görüşme imkânımız olmadı. Ama, okuduğum  romanlardan beni etkileyen ilk romanın Hekimoğlu’nun Minyeli Abdullah romanı olduğunu da söyleyebilirim.

Minyeli Abdullah romanını bana 1973 yılında üniversiteyi kazanıp Erzurum’a gittiğimde  Mehmet Kırkıncı Hoca hediye etmişti.

Şimdi her ikisi de dünya imtihanını bitirip Ahiret yurdunun misafiri olarak sevenlerinden dua bekliyorlar.

Biz de yazımızı rahmete vesile olacak güzel kelamla bitirelim.

Ruhları için El Fatiha.

image_print

HABERLER