Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

HOŞ GELDİN YA ŞEHR-İ RAMAZAN – MURAT UÇAR YAZDI

MURAT UÇAR’IN KÖŞE YAZISI

MURAT UÇAR’IN KÖŞE YAZISI

Yüce Rabbimize Sonsuz hamd-ü senalar olsun ki bizleri rahmet, bereket ve mağfiret ayı olan bir Ramazan’a daha ulaştırdı. Bu akşam ilk teravihin coşkusunu hep birlikte yaşayacağız.

Bu gece ilk sahurun huzurunu hep beraber tadacağız. Yarın ilk Orucumuzun heyecanını duyacağız. Bir ay boyunca evimize misafir olacak Ramazanı en güzel şekilde ağırlamaya çalışacağız.

Bu ay af ve mağfiret, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, bolluk ve bereket ayıdır.

Ramazan Ayı İmtihan Ayı. Ramazan bize Sabrı, şükrü ve nimetlerin kıymetini idrak etmeyi öğretir. Ramazan, Rabbimize, birbirimize ve çevremize karşı sorumluluklarımızı hatırlatır. Ramazan ayı; ibadettir, rahmettir, mağfirettir. Ramazan ayı; ruh ve nefis için, birey ve toplum için takvadır. Korunmadır. Ramazan ayı; Selamdır, esenliktir, Sükûnettir,  olgunluktur. Ramazan ayı; kardeşliktir, dayanışmadır, paylaşmadır.

Ey müminler (Kötülüklerden ve haramlardan) korunmanız için oruç tutmak, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı. (Bakara, 2/183) ayetle bildirmektedir.

Ramazan ayı mübarek bir aydır. O ayda rahmet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin (Kadir Gecesinin) hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.

Ramazan ayı, Kur’an ayı. Kur’ân-ı Kerim Hidayettir.

Yüce Kitabımız Kuran-ı Kerim bu ayda inmiştir. Kur’ân Ramazan ayında indirildiği Bakara Süresi 185. ayette şöyle ifade edilmektedir: Kur’ân-ı Kerim’in indirilmesi Miladî 610 yılında Ramazan ayının Kadir Gecesi’nde sabaha karşı, Hira’da ibadetle meşgul olduğu sırada, vahiy meleği Cebrail’in Peygamberimize Alak suresinin ilk beş ayetini getirmesiyle başlamıştır. Madem bu ay Kur’an ayı, O halde Kur’an’ı bu ayda çok okuyalım.

Üzerimizde akraba ve komşularımızın hakkı vardır. Zira onlar bizim için birer bereket vesilesidir. Öyleyse geliniz! Akraba ve komşularımızdan ilgiyi kesmeyelim. Onların sevinç ve üzüntülerini paylaşalım. Onları kalabalıklar içinde yalnızlığa terk etmeyelim. Ramazan’ın milletimiz, İslam âlemi ve insanlık için hayırlara vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.

“Üzerimizde her insanın, her canın hakkı vardır” (Ebû Dâvûd, Tatavvû, 27.)

Üzerimizde yetimlerin hakkı vardır. Zira onlar, bizim için birer imtihan vesilesidir. Öyleyse geliniz! Yetimlere sahip çıkalım. Ellerinden tutup onları hayata hazırlayalım

Ramazanda; Fitre ve Zekatınızı vermeyi Unutmayın. Fitrenizle fakirleri sevindirin.

Zekatla malınızı temizleyin.

Allahım; Fitreleriyle fakirleri sevindiren, Zekatla Malını temizleyen  Müslüman  kardeşlerimizden razı ol. Onları Cennetine Koy.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2018 yılı  Fitre tutarı 19 TL olarak belirledi.

Fitre kimlere verilir ve verilmez?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir.

Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez.

(Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Kim inanarak ve sevabını umarak Ramazan orucunu tutarsa Allah o kimsenin geçmiş günahlarını bağışlar (Müslim, “Salâtü’l-Müsafirîn 175)

“Ramazan Ayında; Allah günahları siler, Duaları kabul eder”  “Kalbin Cilası: Tövbe ve İstiğfardır”

Allahım; Ramazan’ın sonunda cenneti hak eden kullarından eyle!

Allahım; Ramazan Bayramına günahsız olarak girmeyi bize nasip eyle.

Ramazan ayında Allah’ın affına mahzar olmanız dileğiyle…  Sevgi ve saygılarımla

Selam ve dua emaneti ile.