İnsana; Kulak, Göz, Akıl, El, Ayak… Niçin Verildi? / Prof.Dr. Şener Dilek
PROF.DR. ŞENER DİLEK
Allah kulağımızı deldi, kulağımızı açtı mı? Sana kulak niye verildi düşün. Bu ders, ömür boyu tefekkür etmemiz lazım gelen bir ders.
Allah sana kulak verdi mi, evet… Her şeyden önce Allah’ın kelamını işit. Kelam ne? Kur’an. Sana Allah kulak verdi mi önce Allah’ın kelamını işit. Önce bu…
Peki, Allah sana göz verdi mi? Kitab-ı kâinatı O’nun esma ve sıfatı namına oku. Allah’ın Kudret mucizelerini temaşa et. Bak Allah’ın sanatına. Bak ilahi tablolara, bak yaratılışın sır ve esrarına. Bak Rahman’ın hazinelerine. Bak, hakîm olan Allah’ın eşyaya koymuş olduğu faydalara, menfaatlere bak. Gözün yaratılışının sırrı-ı azimi de bu…
Allah sana dil verdi dil… lisan verdi. Her şeyden önce Allah’ı tesbih et, Allah’ı zikret, hakikat-i Kur’aniyeyi tebliğ et. (Kur’an’da bir ayet-i kerime var. Cenab-ı Allah “Fesda‘ bima tü’mer” diyor. “Çatlatırcasına konuş” diyor. Cenab-ı Hak Peygamberimize “çatlatırcasına konuş, Öyle konuş ki muhatabını tuz buz et, erit öyle konuş) diyor…
Allah sana lisan verdi. Allah’ı zikret, Allah’ı tesbih et, Allah’ı sena et. Doğru konuş. Yalan söyleme, gıybet etme, iftira etme. Tebliğ adamı, dava adamı ol.
Allah sana akıl verdi, akıl en büyük nimet-i azime. Aklınla istikameti bul. Her iki kitabı; Kur’an’ı da, kâinatı da ilim ve hikmetle oku…
Allah sana kalp verdi, gönül verdi, önce Allah’ı sev…
Allah sana vicdan verdi, murakabeni yap, nefsini sorgula…
Allah sana ayak verdi, Hakka yürü, hakikate yürü…
Allah sana el verdi, muhabbetle tut, Helali tut, helalle yürü…
Allah sana yüzlerce duygu verdi…
Bütün bu duyguların, bu hislerin yaratılmasının hikmet-i azimesi nedir? Rabbini tanımak, Allah’ı tanımak ve tanıttırmak, bilmek ve bildirmek, sevmek ve sevdirmek. İslamiyet’in güzelliğini –hali ile, kali ile, lisanı ile hayatı ile- fiilen temsil etmek ve yaşamak. Şu duygular, şu azalar bizzat bu mana için verilmiş. İşte bu manalara ne kadar hizmet edersek, o hizmet, o hayat tatlıdır, o hayat güzeldir, o hayat Allah indinde kabul ve makbul bir hayattır.