Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

İNTERNET KAFELERİN DÜZENİ

MUSTAFA AKDEMİR’İN KÖŞE YAZISI

MUSTAFA AKDEMİR’İN KÖŞE YAZISI

Haber sitemizde internet kafelerle ilgili valiliğimizin almış olduğu önemli bir kararı memnuniyetle okuduk.  Kısaca; İlkokul, ortaokul, lise ve dengi düzeyindeki okullarda öğrenim gören uniformalı veya üniformasız öğrencilerin internet kafelere okul günlerinde 08:00-18:00 saatleri arasında girmesi yasaklandı.

Bu düzenleme ile;

*çocukların etkilenebileceği her türlü zararlı faktörlerden uzak tutulması,

*güvenli bir eğitim-öğretim hayatı sürdürmeleri

*öğrencilerin eğitim öğretim saatinde okullarda olmalarının sağlanması amaçlanmıştır.

Bu konu hakkında 4-5 sene önce bir yazı yazıp internet kafelerdeki tehlikeye dikkat çekmiş  ve yetkili kurumlarımızı önlem almaya davet etmiştik.  Bu sebeple yapılan bu düzenlemeyi çok önemsiyorum.

Yapılan bu düzenlemeden ötürü sayın valimize teşekkür ediyorum. Ancak “yetmez ama evet” kabilinden gördüğümüde ifade etmek isterim. Konuyu biraz tahlil edelim:

Bu önlem okul saatlerinde derse katılmak yerine interenet kafeye gitmeyi tercih eden haylaz bir öğrenciyi frenleyecektir. Ha, internet kafeye girmesi yasak olunca okula gidecek mi yoksa başka bir yere mi gidecek oda ayrı bir soru. Bence okul aile işbirliği geliştirilmeli ve aileler çocuklarının okula gittiğinden emin olmalı. Yani bu ailenin takip etmesi gereken bir vazife.

Peki bu yasak “çocukların etkilenebileceği her türlü zararlı faktörlerden uzak tutulması” ve ” güvenli bir eğitim-öğretim hayatı sürdürmeleri” amaçlarına ne kadar hizmet edecek? Zararlı faktörler ve güvenlik sadece okul günlerinde saat 8:00 – 18:00 arasında mı geçerli?  Yasağın tüm kafeleri değilde sadece internet kafeleri kapsaması öğrencilerin oraları çok tercih etmesinden mi yoksa internet kafelerdeki kontrolsuz internet erişimininin verdiği zarardan mı? Zarar internet kafelerin içindeyse hafta içi menettigimiz çocukları akşamları ve tatillderde bu tehlikenin kucağına niye atıyoruz? Yani bataklığı kurutmak daha doğrusu ıslah etmek gerekmez mi?

Bir öğrenci  internet kafede ya ödev araştırır, ya oyun oynar ya da spor, haber, email, aktualite vs bakar.  Bunların hiç birisinin saklayacak gizleyecek bir tarafı yoktur. Ancak internet kafelere girdiginizde her bir bilgisayarın adeta bir kafes gibi kapatıldığını görürsünüz. Yani cok gizli bir şey yapılacakmış ve kimse görmesin şeklinde dizayn edilmiştir. Neden?

İnternet kafelerdeki en büyük (ahlaki) tehlike bilgisayarlarda filtreler olmaması ve her türlü müstehçen yayınlara herkesin sınırsız erişebilmesidir. Durum böyle olunca kimse rahatsız etmesin diye masalar ona göre dizayn ediliyor. Çok uzun yıllar önce, bir keresinde emailime bakmak için internet kafeye gittim ama daha bilgisayara dokunmadan onlarca müstehçen sayfa kendiliğinden açıldı. Kapatmaya çalıştıkça yenileri açılıyordu sonunda vazgeçip kalktım.

İkinci tehlike kontrolsüz sohbet odaları, bir sürü insan internetten tanıştığı kim olduğu belli olmayan kurtların yemi olmuştur. İster terör olsun, ister dolandırıcılık olsun, ister gayri meşru iliski ve arkadaşlıklar olsun vs vs. Liste uzar gider.

Ücüncü tehlike, zamanının coğunu bilgisayar önünde geçiren bir çocuk a-sosyal oluyor.  Toplumdan kopuk, iletişim kuramayan, kendini ifade edemeyen, üretken olmayan bir hal aliyor. Buda çok ciddi kişilik ve dolayısıyla toplumsal sorunlara sebep oluyor.  Haliyle kültürümüze, milli ve manevi değerlerimize uzak bizim değil bakmış olduğu yayınların terbiye ettiği bir nesil çıkıyor ortaya. (evdeki tv, internet vs buna dahil)

Şimdi bu kadar tehlikeleri ortadayken çocukların sadece okul günlerinde saat 8:00-18:00 arası internet kafeye gitmelerinin yasaklanmasına neden “yetmez ama evet”dediğimi anladınız mı?

Fakat internet kafeler ıslah edilse yani bilgisayarlara kuvvetli filtreler konulsa zararlı ve ahlaksız web sayfalarına, sohbet odalarına erişim engellense, ve dahi masalar  normal bir düzende kurulsa kısaca internet kafeler cocuklar için kültür ortamlarına çevrilse o zaman yasağa gerek kalır mı? Hatta dersi boş olan öğrencilerin oralara gitmeleri teşvik edilir. Hatta milli eğitim bakanlığı ve internet kafelerin ortak çalışmaları ile oralarda öğrencilere farklı konularda kendilerini geliştirme, eğitme imkan ve fırstaları bile sunulabilir. Böyle bir çalışma ile bataklık kurutulduğu gibi çok münbit bir araziye bile çevrilebilir.

Dolayısıyla biz anne babalar bir sonraki aşama olarak sayın valimiz ve diğer yetkili kurumlarımızdan internet kafelerin yapısını ve işleyişini düzenleyen bir calışma yapmalarını bekliyoruz.