İşçilikten Hidromek’in Kuruluşuna Bir Başarı Hikayesi : Hasan Basri Bozkurt

Dr.İlhami Pektaş Yerli ve milli sanayimizin önderlerinden, OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi  HİDROMEK A.Ş.’nin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı, değerli iş insanı Hasan Basri Bozkurt yaşamı boyunca ülkesi için çalışmanın, birlikte hareket etmenin, paylaşmanın en güzel örneğini ortaya koydu. İşçilikten mühendisliğe adım attığı yılların berrak simgesi HİDROMEK A.Ş., alın teriyle çok çalışmanın, sürekli iyileştirmenin, […]

Dr.İlhami Pektaş

Yerli ve milli sanayimizin önderlerinden, OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi  HİDROMEK A.Ş.’nin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı, değerli iş insanı Hasan Basri Bozkurt yaşamı boyunca ülkesi için çalışmanın, birlikte hareket etmenin, paylaşmanın en güzel örneğini ortaya koydu.

İşçilikten mühendisliğe adım attığı yılların berrak simgesi HİDROMEK A.Ş., alın teriyle çok çalışmanın, sürekli iyileştirmenin, markalaşmanın, küresel rekabetin bir sonucu olarak ay yıldızlı bayrağımızı dünyanın dört bir tarafında dalgalandırıyor.

Merhum Hasan Basri Bozkurt beyin kendi ağzından hayat hikayesi :

1965 yılında meslek lisesini bitirerek 18 yaşında Karayolları’nda işçi olarak işe başladım. 2 yıl çalıştım. 2 yıl içerisinde; hem kendimin gelişmesi hem de ülkeme daha fazla faydalı olabilmek için tahsilime devam etmemin faydalı olacağını düşündüm. Yıldız Teknik Okulu’nun imtihanlarına girdim, kazandım. Karayolları da burs vererek beni destekledi.

1971 yılında mühendis oldum, 1972’de de yüksek lisansımı tamamladım. Mezuniyet sonrası Karayolları’na mühendis olarak geri döndüm. Karayolları’nın bir özelliği vardı; mühendisleri işbaşı yaptırmadan önce 6 ay süreyle; makine parkında bulunan makinelerin tanıtımını yapıyor; çalışma prensiplerini, kullanımını, arızalarını ve bakımlarını öğretip, ondan sonra mesuliyet veriyordu.

Bu eğitimimi tamamladıktan sonra Karayollar’ında Atölye Şefi olarak işe başladım. 1974 yılında Kıbrıs Barış Çıkarması oldu. Kıbrıs Barış Çıkarması’nı müteakiben Karayolları, Amerika’da, parasının olmasına rağmen makinelerinin yedek parçasını alamamayla karşı karşıya kaldı.

Biz o zaman “Ne yaparız?” diye düşündük ve buna çare olarak piyasa imkânlarıyla, Karayolları’nın imkânlarıyla birçok parçayı kendi bünyemizde yaptık. Her yaptığımız parça kendimize biraz daha güven verdi. Kendimizi biraz daha motive etti. Bir sonraki iş için tecrübe sahibi olduk.

Eskiden beri hayalimde olan kendi işimi kurmaktı. Karayolları’nda iş makineleri bakımıyla, kullanılmasıyla, revizyonuyla deneyim kazanmam bana güven verdi. İdari konularda da deneyim sahibi olmuştum. 1977 yılında Karayolları’ndan ayrılıp kendi işimi kurmaya karar verdim.

Sanayimizin yerli üretim ve milli marka mücadelesinin büyük kahramanlarından biriydi. Bütün kazandıklarını yatırıma dönüştürdü.

Arkasında ülkemiz için büyük eseri, en büyük yatırımı olan Hidromek’i bıraktı. Allah rahmet eylesin. Nur içinde yatsın.

Bu vatan sizlerin sayesinde ayakta duruyor.

Exit mobile version