Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

KELKİT ÇALIŞTAYI’NA ÜST DÜZEY KATILIM

Kelkit Ticaret ve Sanayi

Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde düzenlenen “Kelkit Havzası’nda Küçükbaş Hayvancılığı ve Kooperatifçiliği Geliştirme Çalıştayı 17 Ocak 2018 Perşembe günü Kelkit’te başladı. Çalıştay’a Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da katıldı.

Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı, Gümüşhane Üniversitesi, Kelkit Belediyesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) işbirliğiyle Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda düzenlenen çalıştaya, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Servet Daltaban, “Coğrafya, kaderimiz maalesef. Küçük bir bölgede yaşıyoruz. Küçük yerlerin sorunları da büyük oluyor. Bu sorunlarınla başa çıkmamız için lazım olan anahtar, ekonomi alanında kooperatifçiliği geliştirmektir” açıklamasında bulundu.

Düzenlenen çalıştayın tarım ve hayvancılık adına bölgede ivme kazandıracak fevkalade önemli bir adım olduğunu dile getiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu yaptığı konuşmasında, “Ülke olarak baktığımızda tarımsal milli gelirde geldiğimiz durum da Avrupa’da birinciyiz. Dünyada 8’inci sıradayız. Tarım, ülkemizde net döviz kazandırıcı sektördür. Tarım ve hayvancılık sektörümüzü, aynen sanayi sektörü gibi küresel rekabete hazırlamalıyız. Sıkıntımız bu. Küresel rekabete tarım ve hayvancılığı hazırlamamız lazım. Bunun için yeni politikalara ihtiyaç var. Zira tarım ve hayvancılık, başka sektörlere benzemez. Eğer bugün tedbir almazsak, şimdi ucuz diye ithal etmeye kalkarsak, boğazımızdan dışa bağlı hale geliriz. Gıda güvenliğimiz de tehlikeli hale gelir. Kooperatifçilik için bizim kültürümüzde çok güzel bir söz var. Birlikte, rahmet ve bereket; ayrılıkta, azap vardır. Kooperatifçilik, bir araya gelmektir. Eğer çok üretemezsen, çok satamazsan, söz sahibi olamazsın. Bireysel olarak hepimiz kırılganız; ama kooperatif olarak bir araya geldiğimiz zaman dayanışma ile ortaklık kültürü ile ileriye gidebilme şansımız var. Kooperatifçilik güçleri bir araya getirebilmektir. Ama küçük olsun benim olsun anlayışı bugünkü dünyada bitti. Ben paylaşmam, dedin mi kaybediyorsun. Dünyada hızla orta sınıf yükseliyor. Orta sınıf daha çok tüketiyor ve daha çok harcıyor.  Her yıl iki Türkiye büyüklüğündeki nüfus orta sınıfa ekleniyor. Yani her yıl 160 milyon kişi orta sınıfa ilave geliyor. Çevre coğrafyamızda, Türkiye’nin etrafında yaklaşık 2 milyarlık bir nüfus var. Bu 2 milyarlık nüfus yaklaşık 500 milyar dolarlık tarım, gıda ve hayvancılık ürünleri ithal ediyor. Yani çevremizde müthiş bir pazar var. Üretebilsek, satabileceğimiz müthiş bir pazar var. Tarım ve hayvancılıkta bütün dünyadaki fiyat artışları diğer ürünlerin fiyat artışından hep üstte. Neden? Nüfus artıyor. Gelir artıyor ve tüketim artıyor. Önümüzdeki dönemde tarım ve hayvancılık yapanlar hep kazanacaklar. Önemini hiçbir zaman yitirmeyecek. Yaşadıkça hepimiz tüketmek zorundayız ve tüm dünyayı doyurmak da bizim elimizdedir. Bu çalıştay, tarım ve hayvancılığa bölgede ivme kazandıracak fevkalade önemli bir adımdır” sözlerine yer verdi.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise: “Hayvancılık, bir yandan et ve süte dayalı ürünlere ham madde kaynağı olması, öte yandan başta ilaç, yem gibi ve bu sektörün çeşitli donanımlarıyla geniş istihdam oluşturması gibi özellikleriyle ekonomimizin önemli bir gelir kaynağı olmuştur. Türkiye’nin gerek sahip olduğu il şartları, gerek topoğrafik yapıdaki çeşitliliği, gerekse de hayvancılık ve türlerindeki verimliliği sebebiyle aslında hayvancılık için çok önemli bir potansiyele sahiptir. TÜİK verilerine göre başta sığır, büyükbaş, manda hayvanı, koyun ve keçi türlerinin miktarı 2017 yılı içerisinde toplam 60 milyon civarındadır. Bunun 44 milyonunu küçükbaş hayvanlar oluşturuyor. Çalıştayın bu başlık altında seçilmiş olması, yörenin coğrafi özellikleri ile son derece örtüşmektedir. İki gün boyunca çalıştayda hem yöremizin hem de bölgemizin küçükbaş hayvancılık ile ilgili sorunları tartışılacaktır. Bu nedenle de yörede bu ihtiyacı tespit edip, bu hazırlığı yapan başta Kelkit Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımıza, üniversitemizde çalıştay düzenleme kurulu içerisinde görev alan bütün arkadaşlarıma ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum. TOBB Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu’na, kendilerini burada görmekten mutlu olduğumuzu ifade etmek isterim. Katılımlarından ve ilgilerinden dolayı herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından TOBB Başkanı Sayın Rıfat Hisarcıklıoğlu tarafından Rektör Zeybek’e tebrik plaketi takdim edildi.

Çalıştayın açılış programının ardından fotoğraf sanatçısı Uğur Bulut tarafından hazırlanan ‘Tarım ve Hayvancılık’ temalı fotoğraf sergisi gezildi. Çalıştayın öğleden sonraki ikinci bölümünde katkı sunanlara Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek tarafından plaket ve hediye takdimi yapıldı.

İki gün süren çalıştayda akademisyenler ve sektör temsilcileri Kelkit havzasında küçükbaş hayvancılığın durumu, mera yönetimi, teşvikler, küçükbaş ıslah projeleri, kooperatifçilik, kooperatifçilikte Almanya örneği ve Kelkit havzasında küçükbaş hayvancılığa ait SWOT analizi başlıklı konuları masaya yatırdılar.

(Haber: Gümüşhane Üniversitesi)