Kelkit Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Emine Türkmen, Doğum konusunda önemli bilgiler verdi - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

2 Ekim 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Kelkit Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Emine Türkmen, Doğum konusunda önemli bilgiler verdi

Giriş Tarihi: 02 Ekim 2024 - 18:45

Son Güncelleme: 02 Ekim 2024 - 18:56

Uzman Doktor Emine Türkmen’in açıklamaları şöyledir:

“Spontan vajinal doğum 37-42 gebelik haftaları arasında kendiliğinden başlayan rahim kasılmaları ile fetüsün vajinal yolla doğması olarak tanımlanır.

Kadın bedeni anne olmak ve neslin devamını sağlamak amacıyla gebelik, doğum ve doğum sonrası süreç için en mükemmel şekilde yaratılmıştır.

Normal doğum fıtrata en uygun doğum şeklidir. Bu nedenle hayatı tehdit eden haller dışında sezaryen ile doğum tercih edilmemesi anne ve bebek sağlığı için daha faydalı olacaktır. Normal doğum sürecinde salgılanan oksitosin hormonu süt bezlerini uyararak anne sütü oluşumunu sağlar, emzirme kolaylaşır, anne ve bebek arasındaki bağ daha kolay kurulur.

Normal doğum sonrasında bebeklerde solunum sıkıntısı daha az görülür. Vajen florasından geçen probiyotik bakteriler sayesinde bebeğin barsak florası daha sağlıklı gelişir ve bağışıklık sistemi güçlü olur. Normal doğum sonrasında iyileşme ve günlük hayata dönüş süreci hızlı, hastaneden taburculuk süresi kısadır.

Sezaryen ile doğum gerekli hallerde hayat kurtarıcı olsa da ne yazık ki cerrahi bir prosedürdür, sonrasında anatomik ve kozmetik bozulma oluşturur. Bu da yıllar sonra bile devam eden ağrı ve karın içinde ciddi yapışıklıklara neden olmaktadır. Bu nedenle anne ilk sezaryen ile daha az ağrı çektiğini düşünse dahi sezaryen sayısı arttıkça anne hayatı tehlikeye girmektedir. Bu durum doğum sayısının da kısıtlanmasına neden olur. Buna karşı ilk normal doğum uzun sürse de sonraki normal doğumların süresi gittikçe kısalır ve annenin normal doğumdaki konforu artar.

Önerimiz anne ve bebek sağlığı için gebelik öncesi ve gebelik süresince anne adaylarının gebe okullarına katılmaları, doğum ve doğum sonrası için hazırlık yapmaları ve kendilerini normal doğum için fiziksel ve psikolojik olarak hazırlamalarıdır. Sağlıklı günler dileriz.”

Kaynak: Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü – 02.10.2024

image_print

HABERLER