Kene’ye Dikkat…

Uzun yıllardan beri Gümüşhane ili için büyük tehlike oluşturan ve kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı (KKKA)’nın havaların ısınmasıyla birlikte risk dönemi başlamış oldu. Gümüşhane coğrafyasında genellikle 15 Nisan – 1 Eylül tarihleri arası KKKA hastalığı için risk dönemi sayılıyor. Geçen yıllarda bu tehlikeli hastalığa karşı büyük mücadele eden Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin yine […]

Uzun yıllardan beri Gümüşhane ili için büyük tehlike oluşturan ve kenelerden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı (KKKA)’nın havaların ısınmasıyla birlikte risk dönemi başlamış oldu.

Gümüşhane coğrafyasında genellikle 15 Nisan – 1 Eylül tarihleri arası KKKA hastalığı için risk dönemi sayılıyor.

Geçen yıllarda bu tehlikeli hastalığa karşı büyük mücadele eden Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü ekiplerinin yine sahaya çıkarak halkı eğitmesi ve gerekli tedbirleri alması bekleniyor.

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü kene tehlikesine karşı saha çalışmalarını bundan önceki yıllar Nisan ayının son haftasında başlatmıştı.

Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü’nün önümüzdeki günlerde kene tehlikesi ve KKKA hastalığı ile ilgili kamuoyunu bilgilendirici basın açıklaması yapması bekleniyor.

Diğer taraftan, Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  ekiplerince kene taşıyıcısı olarak bilinen hayvanların da il genelinde ilaçlanmasına önümüzdeki günlerde başlanacağı öğrenildi.

Ülkemizde ilk olarak 2002 yılında dikkatleri çeken ve 2003 yılında kesin tanısı konulan KKKA vakaları, hastalığın başlıca bulaştırıcısı olan kenelerin aktifleştiği dönemden başlayarak ülkemizde bahar ve yaz aylarında görülmektedir. İlk kez Tokat ili ve civarında dikkatleri çeken Kırım Kongo Kanamalı Ateşi vakaları çoğunlukla İç Anadolu’nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde yoğunlaşmaktadır.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşinden korunmak için neler yapılmalı?

· Tarla, bağ, bahçe, orman ve piknik alanları gibi kene yönünden riskli alanlara gidilirken, kenelerin vücuda girmesini engellemek maksadıyla mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir.

· Kene yönünden riskli alanlardan dönüldüğünde kişi kendisinin ve çocuklarının vücudunda (kulak arkası, koltuk altları, kasıklar ve diz arkası dâhil) kene olup olmadığını kontrol etmeli, kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır.

· Kişi keneyi kendisi çıkaramadığı durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır.

· Hastalık hayvanlarda belirti göstermeden seyrettiğinden hastalığın sık olarak görüldüğü bölgelerde bulunan hayvanlar sağlıklı görünse bile hastalığı bulaştırabilirler. Bu sebeple hayvanların kanlarına, vücut sıvılarına veya dokularına çıplak el ile temas edilmemelidir.

· Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske v.b.) almalıdır.

· Kene tutunan kişiler, kendilerini 10 gün süreyle halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal gibi belirtiler yönünden izlemeli ve bu belirtilerden bir veya bir kaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler.

· Hastalığa sebep olan mikrobun taşıyıcısı, saklayıcısı ve bulaştırıcısı olan keneler uçmayan, zıplamayan, yerden yürüyerek vücuda tırmanan eklem bacaklı hayvanlardır. Vücuda tutunan veya hayvanların üzerinde bulunan keneler kesinlikle çıplak el ile öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Keneler üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için yapılmamalıdır.

KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 21.04.2021

Exit mobile version