Kent Konseyi Başkanı Pir’den Teşvik Değerlendirmesi

Gümüşhane Kent Konseyi Başkanı Pir, “Yeni Teşvik Paketi” ile ilgili olarak 7 Eylül 2016 Çarşamba günü Gümüşhane’de yayın yapan Gümüşkent Gazetesi’nin sorularını cevaplandırdı.

ÖNCELİK ‘TURİZM’ OLMALIDIR

Gümüşhane Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir, Başbakan Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz günlerde  Diyarbakır’da açıkladığı ve içerisinde Gümüşhane’nin de yer aldığı 23 il’i kapsayan yatırım ve teşvik paketiyle ilgili Gümüşkent Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

BU ŞEHRİ TANIYAN VATANDAŞLARDAN GÖRÜŞ ALINMALIDIR

Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı 23 ili kapsayan yatırım paketini desteklediklerini belirten Pir, ekonomik olarak şehirlerin büyümesine yardımcı olacak olan bu tür çalışmaları çok önemsediklerini söyledi.23 il arasına Gümüşhane’nin de alınmış olmasının sevindirici bir olay olduğunu kaydeden Pir,“Bu teşvik paketi kısa zaman içinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girecek. Gümüşhane Erzurum merkezli 4. Grup içinde yer alıyor. Bu grupta da Erzurum, Erzincan, Bayburt ve Gümüşhane illeri bulunuyor. Gümüşhane’nin de içinde bulunduğu Erzurum merkezli illere düşünülen teşvikler; doğal taş işleme, seracılık ve kış turizmi yatırımlarının olduğu sektörler. Bu değerlendirme elbetteki doğrudur. Fakat Gümüşhane’de yaşayan ve bu şehri tanıyan insanlardan da görüşler alınarak Resmi Gazetede yayınlanmadan önce gözden geçirilmesinin yararlı olacağı kanaatindeyim” dedi.

Doğal taş işlemeciliğinin Gümüşhane’de altyapısı olmayan bir sektör olduğunu belirten Pir, seracılığın da amatör bazda yapılan bir sektör olduğunu söyledi. Kış turizminin ise Gümüşhane’nin içinde bulunduğu gruptan dolayı pakette yer almış olabileceğini ifade eden Pir, “Gümüşhane için ayrılan yatırım paketine kış turizminden ziyade turizmin genel anlamda konması daha iyi olurdu. Böyle bir teşvik paketine Gümüşhane’den girmesi gereken sektörlerin belirlenmesinde mutlaka Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odasının görüşü alınmalıdır” şeklinde konuştu.

GÜMÜŞHANE’DE TÜM TURİZM ALANLARI BİR SEKTÖR OLARAK KABUL GÖRMELİDİR

Gümüşhane’de kış turizminin yanında tüm turizm alanlarının bir sektör olarak kabul görmesi gerektiğini belirten Pir, “Gümüşhane’de kış turizmi dendiği anda sektöre kısıtlama gelir. Yayla turizmi, dini turizm, tarih turizmi gibi turizm sektörleri de bu pakette yer almalıdır” dedi.

Arıcılığın da Gümüşhane için önemli bir sektör olduğunu söyleyen Pir, “Arıcılık, gerek florası gerek organik yapısı itibariyle Gümüşhane’de çok önemli bir sektördür. Gümüşhane’ye destek verilecek sektörler içerisine arıcılığın da alınmasında yarar görüyorum” ifadelerini kullandı.

Teşvik paketi içinde yer alan bazı bölgelerdetıbbi ve aromatik bitkiler sektörü desteklemesi olduğuna dikkat çeken Pir, Gümüşhane bu sektörde Türkiye’de en önde gelen illerden biri olduğunu söyledi. Bu sektörün bol aromatik bitki çeşidiyle Türkiye’de ilk 10’a giren il olduğunu kaydeden Pir,bu sektörün de Gümüşhane’de teşvik paketi kapsamına alınması gerektiğini söyledi.

Hayvancılık ve madenciliğin de Gümüşhane’de önemli bir sektör olduğunu söyleyen Pir,“İnsana ve çevreye duyarlı madencilik anlayışı içerisinde madencilik sektörünün de destekler arasında olmasında yarar görüyorum” dedi.

Pir, ayrıca; “Gümüşhane’de hala var olan, her sektörde çalışan işletmelere ve yine bundan sonra kurulacak olan işletmelere vergi ve sigorta muafiyeti getirilirse bu yöre insanını çok mutlu edecektir” diye konuştu.