Köylerde Yeni Dönem

GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ’NİN HABERİ – 24.08.2021 Covid – 19 pandemisi sonrasında köylerimizde konut yapımlarının daha da arttığı gözlemlendi. Gümüşhane de köylerde yoğun yapılaşmanın yaşandığı illerin başında geliyor. Köylerde konut yapımları “Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği” ne göre yapılıyor. Yerleşik alanda yeni mesafe 300 metre oldu 1999 yılında yapılan bir değişiklikle köy yerleşik alanı köylerdeki en son […]

GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ’NİN HABERİ – 24.08.2021

Covid – 19 pandemisi sonrasında köylerimizde konut yapımlarının daha da arttığı gözlemlendi. Gümüşhane de köylerde yoğun yapılaşmanın yaşandığı illerin başında geliyor.

Köylerde konut yapımları “Plansız Alanlar İmar Yönetmeliği” ne göre yapılıyor.

Yerleşik alanda yeni mesafe 300 metre oldu

1999 yılında yapılan bir değişiklikle köy yerleşik alanı köylerdeki en son yapılar baz alınarak bu yapılardan dışa doğru 100 metrelik alan olarak tanımlanmıştı.

Köylerde yaşanan yoğun yapılaşma nedeniyle Türkiye genelinde pek çok köyde “köy yerleşik alanı” darlığından kaynaklı sıkıntı yaşandığından vatandaşlar büyük mağduriyet çekiyorlardı.

Gümüşhane köylerindeki mağduriyetlerle birebir ilgilenen AK Parti Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül, köylerde yaşanan yerleşik alandan kaynaklı mağduriyetin çözümü için uğraştıklarını çeşitli kez yaptığı köy gezilerinde ifade etmiş ve bu konunun takipçisi olduğunu belirtmişti.

Milletvekilimiz Hacı Osman Akgül’ün de takipleri sonucu 11 Temmuz 2021 tarih ve 31538 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “ Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” te yapılan değişiklikle köy yerleşik alan tanımındaki 100 metrelik mesafe 300 metreye çıkartıldı.

Çalışmalar bir an önce başlamalı

 İlgili yönetmelik gereği “yerleşik alan sınırı tespit edilirken ilgili idarelerce yerleşmenin ve gelişme alanı olarak tespit edeceği alanların taşkın, heyelan, çığ ve kaya düşmesi gibi afet riski olan, dere yatağı ve sıhhi ve jeolojik açıdan üzerinde yapı yapılmasında mahzur bulunan alanlar ile tarım, orman, mera ve korunan alanların tespiti için ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınır ve hâlihazır harita veya kadastro paftaları üzerine işlenir.” hükmü yer aldığından vatandaşların yeni 300 metrelik genişleme imkânından yararlanması için idarelerin yapması gereken bu çalışmaların bir an önce bitirilmesi gerekiyor.

Muhtarların izin verme yetkisi de kaldırıldı

Ayrıca, plansız alanlar imar yönetmeliği kapsamında köylerde konut ve diğer yapıların yapılmasında muhtardan alınan izin olayı da sona erdi. Artık muhtar izni aranmayacak ve ilgili idareden alınan izin yeterli olacak. Yapılan değişiklikle muhtarlara idareden alınan izin hakkında bilgi verilerek inşaat yapımına başlanabilecek.

KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 24.08.2021

Exit mobile version