KUL HAKKI

Kur’an-ı Kerim, kul hakkı üzerinde önemle durmaktadır. Allah (c.c)’ın emir ve yasaklarının hemen hemen dörtte üçü kul hakkı ile ilgilidir. Bu sebeple, Allah (c.c)’a kulluk, yalnızca belli ibadetleri yerine getirmek değil, aynı zamanda insan haklarına da büyük saygı duymaktır. Aksi takdirde insanların bir arada kardeşçe yaşamaları, devletler kurmaları mümkün olmaz. Toplumun kaynaşması, kötülüklerden uzak, kardeşçe […]

Kur’an-ı Kerim, kul hakkı üzerinde önemle durmaktadır.

Allah (c.c)’ın emir ve yasaklarının hemen hemen dörtte üçü kul hakkı ile ilgilidir. Bu sebeple, Allah (c.c)’a kulluk, yalnızca belli ibadetleri yerine getirmek değil, aynı zamanda insan haklarına da büyük saygı duymaktır. Aksi takdirde insanların bir arada kardeşçe yaşamaları, devletler kurmaları mümkün olmaz. Toplumun kaynaşması, kötülüklerden uzak, kardeşçe yaşayışın sağlanması için kul haklarına saygılı olmak o kadar önemlidir ki, Allah (c.c) her türlü günahı affettiği halde, kul hakkını affetmiyor.

İhanet etmek, utandırmak, küçümseme, mala ve cana zarar vermek, başkasının malına, namusuna göz dikmek, zina etmek, borcunu zamanında ödememek, yetim hakkı yemek, sövmek dövmek, yaralamak, yerlere tükürmek, kirli elbise ile topluma çıkmak, trafik kurallarına uymamak, alış verişte aldatmak hile yapmak, dargın durmak, iftira etmek, arkasından konuşmak, laf taşımak, dedi kodu yapmak, anarşi çıkarmak, kamu malına zarar vermek, dini ve milli değerlere saygısız davranmak, kul hakkını zedeleyen davranışlardandır.

Daha mutlu bir dünya ve ahiret için kul hakkına dikkat edelim.

Kul hakkından uzak duralım.

“Ey İman Edenler, Allaha itaat edin, Resule itaat edin ve yaptıklarınızı boşa çıkarmayın.” (Muhammed Süresi, 33. Ayet)

Onca nimet varken, kul hakkı yemeyin.

Sevgi ve Saygılarımla.

Selam ve Dua Emaneti ile

Murat Uçar

Exit mobile version