Küpesiz Hayvanlarla İlgili Kanun Değişikliği TBMM’de Kabul Edildi

7297 Sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” TBMM’de 11 Mart 2021 Perşembe günü kabul edildi.  TBMM Genel Kurulunda kabul edilen kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak ve Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından uygulanmaya başlanacak. Kabul edilen kanunun 6. Maddesinde 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 36 ncı […]

7297 Sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” TBMM’de 11 Mart 2021 Perşembe günü kabul edildi. 

TBMM Genel Kurulunda kabul edilen kanun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayına sunulacak ve Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından uygulanmaya başlanacak.

Kabul edilen kanunun 6. Maddesinde 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasınıda yapılan değişiklikle gebe hayvanların, yavru durumunda olan buzağı, koyun ve keçilerin nakil sırasında yakalanmaları durumunda kesimhaneye gönderilmesi hükmü kaldırıldı.

Yapılan değişiklik şöyledir:

MADDE 6- 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 36 ncı maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinin birinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, bende birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümleler eklenmiş, (f) bendinin ikinci cümlesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve bende aşağıdaki cümleler eklenmiştir.

      “7 nci madde gereği Bakanlıkça belirlenen esaslara uygun olarak hayvanlarını tanımlatmayan, hayvanlarını kayıt altına aldırmayan ve gerekli bildirimlerde bulunmayan hayvan sahiplerine sığır cinsi hayvanlar için hayvan başına elli Türk Lirası, koyun ve keçi türü hayvanlar için hayvan başına beş Türk Lirası, diğer hayvan türleri için hayvan başına elli Türk Lirası, işletmelerini kayıt altına aldırmayan ve kayıt tutmayan hayvan sahiplerine işletme başına ikiyüz Türk Lirası idarî para cezası verilir.”

“Hayvanlar tanımlanarak karantina altına alınır. Karantina ile ilgili hususlar Bakanlıkça belirlenir. Hayvan sahiplerine bu fıkranın (f) bendi gereği ayrıca idarî para cezası uygulanmaz.”

“Gebe olanlar, altı aylıktan küçük koyun ve keçiler ile bir yaşından küçük sığır cinsi hayvanlar hariç olmak üzere, nakil sırasında yakalanan tanımlattırılmamış sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçiler, tüm masrafları sahibi tarafından karşılanarak en yakın kesimhanede kestirilir ve sahibine teslim edilir.”

“Tanımlattırılmamış gebe hayvanlar, altı aylıktan küçük koyun ve keçiler ile bir yaşından küçük sığır cinsi havyanlar nakil esnasında yakalanması durumunda kestirilmez, sahibinin bilgisi dâhilinde karantina altına alınır. Karantina ile ilgili hususlar Bakanlıkça belirlenir. Bu önlemler, insan, bitki ve hayvan sağlığı ile çevre için doğrudan ya da dolaylı herhangi bir olumsuz etkiye sebep olmayacak şekilde uygulanır. Bu iş ve işlemler için yapılacak tüm masraflar sahibi tarafından karşılanır. İmha ve itlaf hâlinde Bakanlıkça herhangi bir tazminat ödenmez.”

Exit mobile version