Kurbanla İlgili 75 Soru ve Cevabını Bu Kitaptan Okuyabilirsiniz

Kurbanla ilgili yaklaşık 75 adet soru ve  bu sorulara verilen cevapları Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından hazırlanmış olan “KURBAN SIKÇA SORULANLAR”  adlı kitaptan hemen şimdi okuyabilirsiniz. Sadece yapmanız gereken aşağıdali kitap linkini tıklamaktır. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun fetvaları doğrultusunda hazırlanmış olan bu kitaptaki soru ve cevapların tümünü hemen okuyabilirsiniz. […]

Kurbanla ilgili yaklaşık 75 adet soru ve  bu sorulara verilen cevapları Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından hazırlanmış olan “KURBAN SIKÇA SORULANLAR”  adlı kitaptan hemen şimdi okuyabilirsiniz. Sadece yapmanız gereken aşağıdali kitap linkini tıklamaktır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun fetvaları doğrultusunda hazırlanmış olan bu kitaptaki soru ve cevapların tümünü hemen okuyabilirsiniz.

KİTAPTA YER ALAN BAZI SORU VE CEVAP ÖRNEKLERİ

1. Kurban nedir?

Sözlükte yaklaşma ve Allah’a yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban dinî bir terim olarak, Allah’a yaklaşmayı ve O’nun rızasına ermek için ibadet  maksadıyla belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder. Kurban bayramında kesilen kurbana udhiyye, hacda kesilen kurbana ise hedy denir.

2. Kurban ibadetinin hükmü nedir?

Hanefî mezhebine göre akıl sağlığı yerinde, buluğa ermiş, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka -nâmî (artıcı) olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaksızın- nisap miktarı mala sahip olup seferî olmayan her Müslümanın kurban bayramı günlerinde udhiyye kurbanı kesmesi vaciptir. Diğer mezheplerin çoğuna göre ise bu kurbanı kesmek sünnet-i müekkededir.

3. Kimler kurban kesmekle yükümlüdür?

Kurban kesmek, akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka -nâmî (artıcı) olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaksızın nisap miktarı mala sahip olup seferî olmayan her Müslümanın yerine getireceği malî bir ibadettir. Buna göre yukarıda zikredilen şartları taşıyıp, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gram altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimselerin kurban kesmesi gerekir.

4. Kredi kartıyla kurban satın almak caiz midir?

Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir.

5. Banka kredisiyle kurban kesilebilir mi?

İster vacip isterse nafile olarak kurban kesecek kimse, kurbanını peşin satın alabileceği gibi, borçlanarak da satın alabilir. Bu, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak faizli borç alması durumunda faizli işlem yapma yasağını işlediği için günaha girmiş olur. (Bkz. Bakara, 2/275-279; Müslim, Müsâkât, 105, 106; Ebû Dâvûd, Büyû’, 4). Bu itibarla kendi imkânlarıyla kurban kesemeyecek olanların böyle yöntemlere başvurmaları dinen uygun değildir.

6.Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter?

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra;  bayram namazı kılınmayan yerlerde ise fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîlere göre bayramın 3. günü, gün batımına kadar devam eder. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Şâfiîlere göre ise bayramın 4. günü, gün batımına kadar kesilebilir.

****

Diğer soru ve cevapların tümünü, aşağıdaki linki tıklayıp Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun hazırladığı “KURBAN SIKÇA SORULANLAR” adlı kitabın pdf’sinden okuyabilirsiniz.

Exit mobile version