Kürtün Sempozyumu Sonuç Bildirgesi Yayımlandı

Gümüşhane’nin Kürtün İlçesi’nin tarihi, sosyal ve kültürel yönleriyle ele alındığı Kürtün Sempozyumu yapıldı.

Tarihinde ilk defa bilim adamlarının Kürtün’ü konuştuğu sempozyum iz bırakarak sona erdi.

29 – 30 Eylül tarihleri arasında düzenlenen sempozyumda sunulan bildiriler kitap haline getirilerek kültür envanterine dahil edilecek.

Sempozyumun sonuç bildirgesi  şöyledir:

TARİHİ, SOSYAL ve KÜLTÜREL YÖNLERİYLE KÜRTÜN SEMPOZYUMU SONU Ç BİLDİRGESİ

(29 Eylül-01 Ekim 2023, Kürtün, Gümüşhane)

Tarihi, Sosyal ve Kültürel Yönleriyle Kürtün Sempozyumu, 29 Eylül – 01 Ekim 2023 tarihlerinde Gümüşhane Valiliği, Kürtün Kaymakamlığı, Kürtün Belediyesi ve Özkürtün Belediyesi ev sahipliğinde başarıyla gerçekleşmiştir.

Sempozyuma, konularının uzmanı 30 bilim insanı bildirileriyle katılmışlardır. Böylesine önemli bir toplantıyı gerçekleştiren, isimleri yukarıda yazılı kurumlarımıza sempozyuma katılan akademisyenler olarak teşekkür ediyoruz

Sempozyuma sunulan bildirilerde, önce tarihi süreç içinde Kürtün bölgesinin en eski çağı, nüfus alt yapısı, Oğuz boylarından başta Çepniler olmak üzere diğer boylar tarafından fethi ve bir Türk yurdu haline gelişi ele alınmış; bunu takiben Kürtün’ün idari, askeri ve sosyal yapısı ve özellikle Kürtün ve Çepni beyleri, ağaları ve hanlarının Osmanlı öncesinde ve erken Osmanlı döneminde bölgenin tarihinde oynadıkları roller üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda Kürtün ve Çepni beylerinin kullandığı “Bey”, “Ağa” ve “Han” gibi unvanlar başta olmak üzere “Ece”, “Ordu” gibi kavram ve kavram işaretlerinin esasında Orta Asya’daki Türk ve Moğol devlet ve imparatorluklarında kullanılan unvan ve kavramlar olduğu ve durumun Kürtün ve Çepni beyleri ile halkının Orta Asya ile olan bağlantısını gösterdiği belirtilmiştir.

Bunlara ilaveten Osmanlı döneminde Kürtün’de dini ve sosyal sosyal hayat ile bu hayatın eserleri olan cami, tekke ve zaviyeler üzerinde durulduktan sonra özellikle 17. ve 18. yüzyıllarda Doğu Karadeniz bölgesine yapılan göçler sırasında “Kürtünlü” olarak bilinen göç, bunun anlamı ve etkileri; asayiş, sosyal ve idari meseleler; sözlü gelenekler bağlamında din ve inanç ritüelleri,  maden ocakları ve işletilme durumu; Kürtün’de nüfus hareketleri, idari durumdaki değişimler yanında Gümüşhane ile Kürtün’deki kültür varlıkları ortaya konulmuştur.

Bunların yanında Milli Mücadele yıllarında Kürtün, Rusların Kürtün’ü işgali ve bu işgale karşı direnişler ele alındıktan sonra, sempozyumda Cumhuriyet döneminde 1950’lere kadar Kürtün ve çevresinin genel durumu, Halkevleri ve Halkodaları’nın Kürtün’deki faaliyetleri konusu işlenmiştir.

Belirtilen bu hususlar çerçevesinde bugün Gümüşhane ilinin bir ilçesi olan Kürtün’ün erken dönemlerden itibaren Türk tarihinde önemli bir yerinin olduğu anlaşılmıştır. Bu sempozyumun ve sempozyumda ele alınan konuların Kürtün ile ilgili bundan sonra yapılacak sempozyumlar için önemli bir zemin ve kaynak olacağına inanıyoruz. Bu bakımdan sempozyuma katılan akademisyenler olarak Gümüşhane Valiliğine, Kürtün Kaymakamlığına, Kürtün Belediyesi ile Özkürtün Belediye Başkanlığına huzurlarınızda teşekkür ediyoruz.

Son olarak idari makamlarımıza ve siz değerli meslektaşlarımıza önemli bir konuyu daha duyurmak istiyoruz. Malumunuz olduğu Rusların Kürtün bölgesini işgaline karşı 1917 Kabaktepe taarruzu ve Kürtün bölgesinin kurtarılışı tarihimizin önemli sayfalarından biridir. Bu bakımdan aşağıdaki önerileri yapıyoruz:

1-  Kabaktepe’deki şehitliğin adını bölgedeki askeri birliğin komutanı ve kurtarılma sırasında şehit olan Ziya Efendi adına izafeten “Kabaktepe Ziya Efendi Şehitliği” olarak adlandırması.

2-  7-8 Kasım 1917 Kabaktepe taarruzu ve dönemin adını yaşatma ve gelecek nesillere duyarlılık oluşturma bakımından her yıl 7-8 Kasım günlerini anma ve Güvende’den Kabaktepe’ye kadar “Kabaktepe Şehitlerini Anma Yürüyüşü” günleri düzenlenmesi.

Saygılarımızı sunuyoruz.