KÜRTÜN VE TORUL BARAJLARINDA KARADENİZ SOMONU ÜRETİLİYOR

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, 13 Eylül 2017 Çarşamba günü tekneyle Özkürtün Barajı’na açılarak, burada faaliyet gösteren işletmelere ait balık üretim kafeslerini yerinde inceledi. Torul Kaymakamı ve Kürtün Kaymakam Vekili Mustafa Karali, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi […]

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, 13 Eylül 2017 Çarşamba günü tekneyle Özkürtün Barajı’na açılarak, burada faaliyet gösteren işletmelere ait balık üretim kafeslerini yerinde inceledi.

Torul Kaymakamı ve Kürtün Kaymakam Vekili Mustafa Karali, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ekrem Akdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın’ın da kendisine eşlik ettiği incelemeleri sırasında kafeslerdeki balıkları da yemleyen Vali Memiş, işletme sahipleriyle görüşerek, balık üretimiyle ilgili bilgi aldı.

İncelemelerinin ardından basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, Kürtün ve Özkürtün’ün, Karadeniz en önemli alabalık ve Karadeniz somonu üretim sahası olduğunu kaydederek: “Kürtün ve Torul barajlarımız elektrik üretiminin yanı sıra balık üretimiyle de ilimizin ve bölgemizin ekonomisine ciddi katkı sağlayan iki barajımız. Buradaki tesislerdeki 11 işletmenin yılda yaklaşık 3 bin tonluk alabalık ve Karadeniz somonu üretimi söz konusu. İlimizin temiz ve sağlıklı sularında üretilen bu balıklar tüm Karadeniz Bölgesi illerine gönderiliyor. Hatta Karadeniz somunu daha sonra denize gidiyor ve buradaki yetiştirmenin ardından Japonya’ya ihraç ediliyor. Bizim için hakikaten mutluluk verici bir durum. Kürtün ve Özkürtün’de kafes balıkçılığı artık bir kültür haline geldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız, diğer tüm sektörlerde olduğu gibi bu sektörü de destekliyor. Hakikaten buradaki işletmelerin standartlara uygun işletmeler olduğunu gördük. Hatta bazı ölçüm cihazları Türkiye’de ilk defa burada deneniyor. Suyun sıcaklığı anında ölçülerek hem işletmelere hem de Bakanlığa aktarılıyor. Böylece balıklarda meydana gelebilecek hastalıklara anında müdahale imkanı oluyor. Ben bütün üreticilerimize teşekkür ediyorum, kendilerini ülkemiz ve bölge ekonomimize sağladıkları katkılardan dolayı tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu.

(Kaynak: Gümüşhane Valiliği internet sitesi)

 

Exit mobile version