Kürtün’de tarihi Çıkrıkdüzü Yaylası’nda çıkrıkla oynamak

Alın size bir cazibe merkezi Araştırmacı Yazar Adem Ezber, sosyal medya hesabından Çıkrık ile ilgili bir paylaşım yaptı. “Çıyrık, Çıkrık vb. birkaç söyleniş biçimiyle bir yöresel oyuncağımızın ismidir. Eskileriden bir sırık ağacının kökten 1,5 metre yukardan kesilmesi ve sırığın ortadan delinerek geri kalan ağacın üstüne oturtulması ile hazırlanan iki eksenli salıncaktır. Bu hazırlanan salıncağa çocuklar […]

Alın size bir cazibe merkezi

Araştırmacı Yazar Adem Ezber, sosyal medya hesabından Çıkrık ile ilgili bir paylaşım yaptı.

“Çıyrık, Çıkrık vb. birkaç söyleniş biçimiyle bir yöresel oyuncağımızın ismidir.

Eskileriden bir sırık ağacının kökten 1,5 metre yukardan kesilmesi ve sırığın ortadan delinerek geri kalan ağacın üstüne oturtulması ile hazırlanan iki eksenli salıncaktır.

Bu hazırlanan salıncağa çocuklar gögüsleri ile yaslanırlar, hem 360 derece ağacın etrafında dolanırlar hem yukarı aşağı zıplarak eğlenceli hareketler yaparlar. Ağaç ısınıp alev almasın diye yağ sürermişler eskiden. Çocuklar her çobanlığa gittiklerinde belirli yerlere Çıyrıkları hazır edermişler, sonra dön babam dön, inekler kimin tarlasına girerse girsin kafaları dönmeyle bulanan çocukların ne umurunda…

Devir değişince artık bu iki eksenli oyuncağın metal olanı yapılmış. İyi de olmuş gibi.

Sadece çocukların değil, kendini genç hisseden herkes bu eğlenceden nasiptar olabiliyor.

Kürtün’ün muhteşem sisli yaylalarında bu çıkrık ile sanki bulutların üzerinde uçuyormuş hissinde kapılıyorsunuz. İki ayaklı salıncaklar yerine bizim olan çıkrık, çıyrık neden tüm yaylalarımızda yer almıyor ki…

Turizme önemli katkı sağlayacak bir unsur olarak görüyorum.

Çıkrıkdüzü yaylası – Kürtün / Gümüşhane – Ağustos 2020

Fotoğraf : Adem Ezber

Exit mobile version