Kut’ül Amare Kahramanı Gümüşhaneli Osmanoğlu Mehmet Gizemini Koruyor

Bugün “Kut’ül Amare” zaferinin 105.yıl dönümü

Kut’ül Amare savaşı  (7 Aralık 1915 – 29 Nisan 1916) tarihlerinde, İngiliz kuvvetleri ve müttefikleri ile Osmanlı kuvvetleri arasında geçen I. Dünya Savaşı’nın temel muharebelerinden biridir.

Irak’ta Dicle Nehri kıyısında Kut’ül Amare şehri yakınlarında konuşlanmış İngiliz ve müttefiklerinin kuşatılmasıyla başlayan muharebe, kasabanın Osmanlı Ordusu tarafından ele geçirilmesi ve İngiliz birliklerinin tamamının esir alınmasıyla sonuçlanmıştır.

Kut’ül Amare kuşatmasında 31 bin İngiliz kuvvetine karşı yine 31 bin Osmanlı kuvveti savaşmıştır. Kuşatma sonunda İngilizler 23 bin ölü ve yaralı verirken,  Osmanlı ordusunda toplam 10 bin şehit ve gazi vardır.

Kut’ül Amare Zaferi’nde Gümüşhaneli Osman oğlu Mehmet’in İngiliz uçağını tüfeği ile düşürmesi savaşın seyrini değiştiren önemli olaylardan biri olarak tarihe geçmiştir.

22 Nisan 2016 tarihinde Ülke TV’de yayımlanan  Turgay Güler’in yönettiği  “Sıradışı” programında ilk kez Kut’ül Ammare savaşı ve zaferi ve bu zaferde Gümüşhaneli Osman Oğlu Mehmet’in ve düşürdüğü İngiliz uçağının da fotoğrafı yayımlanmıştı.

Ülke TV’nin ünlü programcısı Turgay Güler, 22 Nisan 2016 tarihinde Ülke TV’de yayımlanan “Sıradışı” programında Gümüşhaneli Osman Oğlu Mehmet ile ilgili olarak Gümüşhaneli yetkililere ve Gümüşhanelilere şu çağrıda bulunmuştu:

“Harp Dergisinde olacak, Kut’ül Ammare’de Gümüşhaneli Osman Oğlu Mehmet tüfeği ile İngiliz uçağını düşürmüş. Resmi burada, düşürdüğü uçak da yanında. Bilmiyorum belki Gümüşhane biliyordur. Belki Gümüşhane gereğini yapmıştır. Ama değilse, haberdar da değillerse, şimdi Gümüşhane Belediye Başkanına, Gümüşhane valisine buradan seslenelim. İl Kültür Müdürüne de seslenelim. Daha ne olsun isterdiniz. Osman Oğlu Mehmet, Gümüşhaneli Osman Oğlu Mehmet Kut’ül Ammare’de  gerçekten büyük kahramanlıklar sergilemiş. Evet Gümüşhane’de çok kahraman var, ama bir tanesi de Osman Oğlu Mehmet. Osman Oğlu Mehmet Tüfeği ile uçak düşürmüş, İngilizlere karşı kahramanca mücadele etmiş. Ve Osman Oğlu Mehmet’in ismini Gümüşhane’de önemli yerlerde görmek isteriz. Şüphesiz Gümüşhaneliler de bunu ister. Herkes bunu istiyorsa, sizin de istemeniz lazım, Osman Oğlu Mehmet’in ismini önemli yerlere vermek lazım. Biz de buradan bu çağrıyı yapalım. Verdiyseniz de, güzel bir yere verdiyseniz de yine de biz buradan duyuralım. Diyelim ki Gümüşhane’ye bravo, bunu es geçmemiş. Ama, suçu yok Belediye Başkanı’nın da Vali’nin de… Niye, öğretilmeyeni nereden bilsinler. Ama, bir Osman Oğlu Mehmet var. Hatta bununla da kalmasın, Osman Oğlu Mehmet’in kabri nerededir, o bulunsun. Torunları, çocukları bulunsun. Ve bizimle de paylaşırsanız biz de buradan, hatta orada güzel bir yere ismini verirseniz gelir Gümüşhane’den bir tarih programı yapar, Osman Oğlu Mehmet’i de anmış, Tüm Türkiye’ye de  hatırlatmış oluruz. Gümüşhaneliler boş durmayın, belediye başkanınızı, Valinizi tanıyan kim varsa telefona sarılın “Osman Oğlu Mehmet’ten haberin var mı, bildin mi” diye sorsun ilk önce. Bilmediyse kim olduğunu söylesin ve yoğun bir taarruza geçsin, Gümüşhaneliler başta olmak üzere. Gümüşhane’ye de selam olsun bu vesile ile.”

KUT’ÜL AMARE ZAFERİNDE ŞEHİT OLAN MEHMETCİKLERİMİZE ALLAH RAHMET DİLİYOR VE GÜMÜŞHANELİ OSMAN OĞLU MEHMET BAŞTA OLMAK ÜZERE BU ZAFERİN BÜTÜN KAHRAMANALARININ RUHUNA BİR FATİHA GÖNDERİYORUZ. EL FATİHA.

Gümüşhaneli Osman Oğlu Mehmet Gizemini Koruyor

Türk tarihinin önemli zaferlerinden bir olarak kabul edilen Kut’ül Amare savaşı’nda büyük kahramanlık gösteren Gümüşhaneli Osman Oğlu Mehmet‘in kim olduğu, Gümüşhane’nin hangi ilçesinden, hangi köyünden ve hangi sülalesinden olduğu ise malesef bugüne kadar ortaya çıkarılamadı.

Gümüşhaneli Osman Oğlu Mehmet‘in bir an önce Gümüşhanedeki aidiyet bilgilerine ulaşılmasını tarihe ve ecdadımıza saygının bir gereğidir olarak görüyoruz. İnşallah bir an önce bu çalışma yapılır.