MATEMATİĞİ SEVDİREN SERGİ GÜMÜŞHANE’DE

Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Matematik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ile öğrencilerinin gerçekleştirdiği ‘Matematiğin Gözünden Hayal Kurma (Imaginary)’ isimli karma sergide yer alan büyüleyici eserler, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. İlk olarak Almanya’da Oberwolfach Matematik Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen sergi, daha sonra İngiltere ve Fransa’nın da içinde bulunduğu 60’ı aşkın ülkede düzenlendi. Sergiyi şehre getiren […]

Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Matematik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ile öğrencilerinin gerçekleştirdiği ‘Matematiğin Gözünden Hayal Kurma (Imaginary)’ isimli karma sergide yer alan büyüleyici eserler, ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

İlk olarak Almanya’da Oberwolfach Matematik Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen sergi, daha sonra İngiltere ve Fransa’nın da içinde bulunduğu 60’ı aşkın ülkede düzenlendi. Sergiyi şehre getiren Gümüşhane Üniversitesi, sanat ile matematiği buluşturdu.

Sergideki galeri ve 3 boyutlu çizimler hakkında bilgiler veren Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Coşkun, amaçlarının öğrencilere matematiği sevdirmek olduğunu söyledi. Coşkun konuşmasında: “Ülkemizin çeşitli yerlerinde açılan bu sergi, Doğu Karadeniz Bölümü’nün üçüncü ayağı olan Gümüşhane Üniversitesi’nde de açıldı. Şuana kadar aldığımız izlenimlerden öğrencilerimizin çok memnun kaldıklarını gördük. Serginin amacı, matematiği sevdirmeye çalışmaktır. Umarız ki bu sergiyi gezen öğrencilerimiz de matematiği sevecektir.” dedi.

Matematiğin hayatın her alanında olduğunu dile getiren Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, gençlerimize matematiği sevdirmek adına düzenlenen serginin önemine değinen bir konuşma yaptı. Rektör Zeybek konuşmasında: “Sergiler hangi amaçla hazırlanırsa hazırlanmış olsun, geniş kitlelere ulaşmada kullanılan önemli araçlardan bir tanesidir. Matematik serginin tüm öğrencilerimize, özellikle ilkokul ve ortaokul çağındaki öğrencilerimize sağladığı katkı fazla olacaktır. Hepimiz biliyoruz ki matematik ilmi, temel bilimlerin kapısıdır. Matematik olmadan fizik, kimya, biyoloji olmuyor. Bütün bilimlerde matematik temeldir. Toplum olarak matematik ile ilgili sıkıntılarımızı çözebildiğimiz ve hayatın değişik alanlarına uyguladığımız takdirde, çok daha müreffeh bir toplum olacağız. Bizler üniversite olarak sadece üniversite öğrencilerimize yönelik faaliyetlerde bulunmak istemiyoruz. Şehir-üniversite bütünleşmesinin en önemli ayağı olan bu tür etkinliklerin şehre olan katkısının da artmasını istiyoruz. Bu nedenle de böyle bir sergi umuyorum ki bütün öğrencilerimize ve bütün ilgililere katkı sağlayacaktır. Matematiği daha çok sevdirecektir. Bu nedenle de serginin açılışında emeği geçen Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Coşkun’a, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Hüseyin Demir’e, Torul Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Doç. Dr. Mehmet Merdan’a ve katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Cahit Arf’ın kurmuş olduğu Türk Matematik Derneği aracılığıyla yurdu gezen sergide, matematik galerisi, matematiksel programların tanıtımı, boyut ve kaos filmi ile 3 boyutlu cebirsel yüzey hareketlerinin yer aldığı sergi, 4 Nisan’a kadar Üniversitemiz Kongre Merkezi salonlarında ziyaretçilere açık olacak.

(Kaynak: Niyazi Poyraz )

Exit mobile version