Merhum Şahinde Turhan İçin Gözler Gümüşhane Belediye’sinde

2011 yılında vefat eden eğitimci, yazar, Kent Konseyi Kadın Çalışma Grubu Başkanı, Ekin Gazetesi Sahibi Gazeteci Şahinde Turhan’ın ailesi Gümüşhane  Belediyesi’ne verdiği dilekçe ile Şahinde Turhan’ın adının uygun görülecek bir mekanda yaşatılmasını istedi.

Merhum Şahinde Turhan’ın kardeşi Ömer Aydın, Gümüşhane Belediye Başkanlığı’na verdiği  13.04.2022 tarihli dilekçesinde şunları yazdı:

“Gümüşhane Kent Konseyi’nce 21 Ocak 2012 tarihinde alınan kararda 13 Aralık 2011 tarihinde vefat eden Kent Konseyi Kadın Çalışma Gurubu Başkanı ve ilimizde hizmet veren Ekin gazetesi sahibi Şahinde (Aydın) Turhan Hanımefendi’nin adının ilimizde bir sokak, park veya mekâna verilmesi konusunda karar alınmış ve Belediye Başkanlığına gönderilmiştir. Ancak bu karar sonrasında ablamın adı herhangi bir yere verilmemiş olup şehrimize çok defalar hizmet etmiş olan ablamın adının yaşaması için bu karar doğrultusunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ve talep ederim.”

KENT KONSEYİ KARAR ALMIŞTI

Gümüşhane Kent Konseyi Genel Kurulu 21 Ocak 2012 tarihli toplantısında Şahinde Turhan’la ilgili şu kararı almıştı:13 Aralık 2011 tarihinde vefat eden Kent Konseyi Kadın Çalışma Gurubu Başkanı ve Ekin Gazetesi sahibi Şahine Turhan’ın adının bir sokak, park veya bir mekana verilmesi konusu görüşme açıldı. Yapılan görüşmelerden sonra, Gümüşhane Belediye Başkanlığı’nda benzer bir çalışmanın düşünüldüğü bilgisi alınması üzerine konunun Gümüşhane Belediye Başkanlığı’na intikal ettirilmesinin yararlı olacağı oy birliği ile kabul edilmiştir.”

Kent Konseyi Başkanlığı Genel kurulun bu kararını resmi yazı ile 24 Ocak 2012 tarihinde Gümüşhane Belediye Başkanlığı’na yazarak Şahinde Turhan’ın adının bir sokağa, parka veya bir mekâna verilmesini istemişti.

BUGÜNE KADAR BİR GELİŞME OLMADI

Kent Konseyi Genel Kurulu’nun kararına rağmen Gümüşhane Belediyesi tarafından Merhum Şahinde Turhan’ın adının bir mekânda yaşatılması konusunda 10 yıl boyunca herhangibir gelişme olmadı.

Gazetemize bir açıklama yapan Merhum Şahinde Turhan’ın kardeşi Ömer Aydın hem dilekçe verip hem de Belediye Başkanı Ercan Çimen’le görüştüğünden bahisle, “Bu kente, bu ile büyük hizmetler yapan ablam Şahinde Turhan’ın adının bu kentin bir sokağında, parkında veya uygun bir tarihi ve kültürel mekanında yaşatılmasını istediğimizi Belediye Başkanımız Sayın Ercan Bey’e ilettik. Başkanımız, konu ile ilgileneceğini ifade etti. Belediyemizden bu kentin bir evladı olan ablam Şahinde Turhan için bir vefa bekliyoruz” dedi.

***

KIZI   AYŞEGÜL TURHAN ERDOĞAN’IN KALEMİNDEN  ŞAHİNDE TURHAN

“BİR NEFESTE GEÇEN 58 YIL VE ARDINDA KALANLAR”

O bir evlat, O bir anne, O bir öğretmen, O bir siyasetçi, O bir gazeteci. Bulunduğu yeri aydınlatan idealist bir Türk kadını. Zor coğrafi koşulların ve imkânsızlıkların içinde dokuz kardeşin en büyüğü olarak açan bir çiçek.

Hikayemiz 1952 yılında Gümüşhane ili, Torul ilçesi, Demirkapı (Manastır) Köyünde başlıyor. İlkokula Gümüşhane, Merkez Dörtkonak (Edire) Köyünde başlamış, Torul ilçesi, Demirkapı (Manastır) Köyünde tamamlamıştır. En büyük şansı “kız çocuğu okur muymuş” diyenlere ve baskılara aldırmayan ileri görüşlü bir dede (Köy Muhtarı Recep Aydın), din adamı olan bir baba (Davut Aydın Hoca) ve ileri görüşlü ev hanımı bir anneye (Hanım Aydın) sahip olmasıydı. Kendi azmi ve ailesinin desteğiyle orta öğrenimi Torul ilçesinde tamamlamış, sonrasında yatılı okul sınavlarına girerek çok sevmiş olduğu mesleği öğretmenliğe Erzurum Nenehatun Kız Öğretmen Okulu’nda ilk adımını atmıştır.

Öğretmenlik Mesleğine 1970- 1971 öğretim yılında Gümüşhane ili, Kelkit ilçesi Kaş Köyünde başladı, 1975 yılında meslektaşı Çağlayan Turhan ile evlenerek eş durumu nedeniyle Ankara, Kızılcahamam Berçinçatak Köyüne tayin oldu. Köyde ilk bayan öğretmen olarak 1978 yılına kadar çalıştı. 1976 yılında kızı Ayşegül, 1978 yılında oğlu Ali Bülent dünyaya geldi. Din adamı bir babanın kızı olarak hem manevi yönden, hem eğitimci, hem de bir bayan olarak köylünün sevgisini ve güvenini kazanmıştı.

1978 yılı kasım ayında eş durumundan Gümüşhane Merkez Yağmurdere İlkokuluna okul müdürü olarak tayin oldu. Köyde eşlerin baskılarına rağmen, okur- yazar olmayan 50 ye yakın kadına okuma-yazma kursları açarak okuma yazma öğrenmelerini sağladı. Köyün genç kızları için biçki dikiş kurslarının açılmasına öncülük etti.

1982-1985 yıllarında Gümüşhane Yetiştirme Yurdu’nda, 1985-1986 yıllarında Gümüşhane Merkez Tekke Köyü ilkokulu’nda, 1986 yılından itibaren Gümüşhane Merkez Gazipaşa İlkokulu’nda öğretmenliğe devam etti. 1996 yılında çok sevdiği öğretmenlik mesleğinden emekli oldu.

Emeklilik yeni bir hayatın başlangıcı olmuş, O evde oturmak yerine, topluma başka alanlarda hizmet etmek için 1996 yılında Kadın Kolları Başkanı olarak yaklaşık 10 yıl süren aktif siyaset hayatında yer almıştır. Bu görevinin yanı sıra Dörtkonaklılar Yardımlaşma ve Kültür Derneğin Kadın Kollarını kurmuş, çeşitli etkinliklere (yayla şenliği, sağlık ve dini konferanslar, geziler, ağaç dikme) öncülük ederek, kadınların desteği ile gerçekleştirmiştir.

Bu süreçte dernek adına aylık çıkan “KÖYLÜNÜN SESİ GAZETESİ” ve kendi sahibi olduğu, ilk kız torununun ismini verdiği “EKİN GAZETESİ” genel yayın yönetmenliğini yürütmüştür.

Gazetecilik kimliğinin yanı sıra Anadolu Böbrek Vakfı, Gümüşhane Devlet Hastanesi bünyesinde oluşturulan Hasta Hakları Kurulu’nda ve Gümüşhane Üniversitesi’nin etkinliklerinde(kermes) aktif görev almıştır.

İlimizde ilk defa oluşturulan Gümüşhane Kent Konseyi Kadın Çalışma Grubu Başkanlığı’na 4 Mart 2011 tarihinde seçilmiş ve bu alanda da çeşitli etkinlikler yaparak birçok ilke imza atmıştır.

Ekin, İsmail Emin, Muhsin Çağan’ın babaannesi, Özge Meva ve Efe’nin anneannesi 13.12.2011 tarihinde ailesine, sevenlerine derin acılar ve özlemler bırakarak aramızdan ayrılmıştır. Güzel insanlar güzel izler bırakır… Mekânın cennet olsun Şahinde Öğretmenim, Annem…

Ayşegül TURHAN ERDOĞAN