Milletvekili Pektaş, Gümüşhane'yi TBMM'de Anlattı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

1 Mayıs 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Milletvekili Pektaş, Gümüşhane'yi TBMM'de Anlattı

Giriş Tarihi: 13 Şubat 2020 - 19:58

Son Güncelleme: 13 Şubat 2020 - 20:07

Gümüşhane Milletvekilimiz Cihan Pektaş,  Gümüşhanemizin Düşman İşgalinden Kurtuluşu’ nun 102. Yıldönümü münasebetiyle  bugün TBMM Genel Kurulunda gündem dışı bir konuşma yaptı.

Milletvekili Pektaş konuşmasında şunları söyledi:

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri;

Gümüşhane’nin düşman işgalinden kurtuluşunun yıl dönümü münasebetiyle gündem dışı söz almış bulunuyorum. Sizleri saygıyla selamlıyorum.

Sözlerime başlamadan önce geçtiğimiz günlerde yaşamış olduğumuz deprem, çığ felaketi ve uçak kazasında hayatını kaybeden vatandaşlarımız ile İdlip’te Şehit olan Askerlerimize Allah’tan rahmet; yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.

Barış, kardeşlik ve hoşgörü şehri Gümüşhanemiz, 102 yıl önce özgürlüğüne kavuştu.

1.Dünya Savaşının devam ettiği dönemde 19 Temmuz 1916’da Torul ve Gümüşhane, 22 Temmuz’da da Kelkit, Rus kuvvetleri tarafından işgal edildi.

Yaklaşık 1,5 yıl işgal altında kalan İlimiz, kahramanca verilen bir mücadelenin sonunda 14 Şubat 1918’de Torul, 15 Şubat’ta Gümüşhane, 17 Şubat’ta da Kelkit düşmandan temizlendi.

Gümüşhanemizin kurtuluşu için verilen mücadele, asırlardır istiklali ve istikbali için canını ortaya koyan Türk Milleti’nin; hür ve müstakil bir şekilde yaşama iradesinin müşahhas bir numunesidir.

Kahraman milletimiz içinde bulunduğu dönemin bütün olumsuz şartlarına rağmen inanç ve umutlarıyla “makûs bir talihi” yenmiştir.

Toprağı vatan yapan, üstün bir kararlılık ve inançla yurdunu savunan ecdadımız, kahramanlık destanımızın her aşamasına şahit olmuş ve şerefli bir duruş sergilemiştir.

Ecdadımız nasıl ki bundan 102 yıl önce Al Bayrağı yere düşürmemek için canı pahasına mücadele ettiyse, bugün bizler de aynı mücadeleyi sürdürüyoruz. Ülkemiz üzerinde kirli oyunlar oynamak isteyenlere gereken cevabı veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz.

Devraldığımız bu toprakları ve tarihi mirası en güzel şekilde değerlendirerek, geliştirerek ve koruyarak insanımızın istifadesine sunmak için gece gündüz demeden çalışıyoruz.

Gümüşhane’de Tarım, Turizm ve Madencilik sektörlerinde önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Yaklaşık 450 bin dekar ekonomik olarak sulanabilir arazimizi modern tarıma kavuşturmak için barajlar, göletler ve kapalı sistem sulama projeleri inşa ediyoruz. 21 baraj ve göletimizi tamamladık. 23 baraj ve göletimizin inşaatı ise devam etmektedir. Şu ana kadar 153 bin dekar araziyi sulamaya açtık.Projelerimiz bittiğinde tarımsal hasılamız beş kat daha artmış olacaktır.

Kelkit İlçemizde Hayvancılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurarak, İlçede ve bölgedeki canlı hayvan potansiyelini modern besicilik anlayışı ile ekonomiye kazandırmayı hedefliyoruz. Gümüşhane’de her yıl hayvan varlığı ve tarımsal hasılamız hızlı bir artış göstermektedir.

Adını altın ve gümüş madenlerinden alan ve Osmanlı Döneminden beri madencilik yapılan Gümüşhanemizde, son yıllarda büyük yatırımlar yapılmaktadır. Başta altın ve gümüş olmak üzere madenler işlenmekte ve ihraç edilmektedir.

Madencilik İlimizin ekonomisine ve istihdamına büyük katkı Sağlamaktadır.

Tarihi ve tabii güzellikleri, iç içe olan Gümüşhane’mizin turizm potansiyeli oldukça yüksektir. Ülkemizde en fazla yaylaya sahip olan İlimiz, yayla turizminin yanı sıra Kültür Turizmi, Ekoturizm, ve Kayak Turizmi için de ideal bir konuma sahiptir.

Tabiatın yeraltı sarayı diye tabir ettiğimiz Karaca Mağarası, Torul Kalesine yapılan Cam Seyir Terası, Zigana Dağında bulunan Limni Gölü ve Şiran İlçemizdeki Tomara Şelalesi ve Cam Seyir Terası, 2019 yılında yarım milyona yakın ziyaretçi ağırladı.

Kelkit ilçemizdeki Satala Antik Kentinde kazı çalışmaları devam ediyor. Eserler gün yüzüne çıkmaya başladı.

Roma İmparatorluğu’nun Anadolu’daki en büyük lejyonu olan Satala Antik Kentinde çalışmalar bittiğinde adeta bir açık hava müzesi olarak milyonlarca ziyaretçiyi ağırlayacaktır.

Eski Gümüşhane dediğimiz Süleymaniye’deki tarihi eserlerin restorasyon çalışmaları devam etmektedir.

Bütün bu tarihi ve tabii güzelliklere ulaşımı kolaylaştırmak için çok önemli projeler hayata geçirilmektedir. 29 km uzunluğu ile Dünyanın en uzun 2’inci ve Avrupa’nın en uzun tüneli olan Zigana Tüneli inşaatının %65’i tamamlandı.

Tünel bittiğinde hem mesafe hem de zaman olarak kısalacak ve bölge ekonomisine büyük bir ivme kazandıracaktır.

Gümüşhane-Kelkit arasında bulunan Pekün Tünelinin inşaatı devam ediyor.

Yapımı devam etmekte olan Vauk Tüneli Gümüşhane ile Bayburt’u daha da yakınlaştıracaktır. Ayrıca Gümüşhane trafiğini rahatlatan tamamı viyadük ve tünellerden oluşan 11 km’lik Çevre Yolu 10 Ağustos 2018 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından hizmete açıldı.

Trabzon’u İç Anadolu’ya bağlayacak olan Gümüşhane-Şiran arasında bulunan Tersun Tünelinin proje çalışmaları devam etmektedir.

Havalimanımızın Pist İnşaatı tamamlanmak üzere, üst yapısı da bitirilerek önümüzdeki yıl uçuşlara açılması planlanmaktadır.

Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Hızlı Tren Projesinde, proje çalışmaları devam ediyor.

Türkiye’nin, ortak banttan üretim yapan ilk projesi olan İş Geliştirme Merkezi hizmete açıldı. Merkeze Şehit Öğretmenimiz Necmettin YILMAZ’ın ismi verildi.

Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Hazretlerinin manevi mimarı olduğu Gümüşhanemiz, Pestil ve Köme’nin başkentidir.

102 yıl önce özgürlüğüne kavuşan Gümüşhane; inşallah Ayyıldızlı Bayrağın gölgesinde kıyamete kadar özgür kalmaya devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle, Ülkemizin istiklal ve istikbali için canlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi hürmetle yâd ediyor, yüce meclisi saygıyla selamlıyorum.

image_print

HABERLER