Milletvekilleri Akgül ve Pektaş’ın Bu Önerisi İle Gümüşhane Şaha Kalkar

“Kaynakları iyi planlayıp da özel sektör aracılığıyla yapmaya kalkarsanız sizin makineye ihtiyacınız da olmaz, operatör ihtiyacınız da olmaz. Ancak iyi bir kontrol teşkilatına ihtiyacınız olur. İşimizi iyi planlayalım, yapacağımız, alacağımız hizmeti bilelim ve mümkün olduğu kadar bu hizmetleri özel sektör eliyle yapmaya çalışalım.” Gümüşhane İl Genel Meclisinin Eylül ayı toplantıları sona erdi. Toplantının son birleşimine […]

“Kaynakları iyi planlayıp da özel sektör aracılığıyla yapmaya kalkarsanız sizin makineye ihtiyacınız da olmaz, operatör ihtiyacınız da olmaz. Ancak iyi bir kontrol teşkilatına ihtiyacınız olur. İşimizi iyi planlayalım, yapacağımız, alacağımız hizmeti bilelim ve mümkün olduğu kadar bu hizmetleri özel sektör eliyle yapmaya çalışalım.”

Gümüşhane İl Genel Meclisinin Eylül ayı toplantıları sona erdi. Toplantının son birleşimine katılan Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş birer konuşma gerçekleştirdi.

Gümüşhane Milletvekilleri Hacı Osman Akgül ve Cihan Pektaş ile AK Parti İl Başkanı Av. Celalettin Köse’nin de katıldığı toplantıların son birleşiminde Tarım Hizmetleri Komisyon Başkanı Kadir Yıldız’ın dünyada ve ülkede meydana gelen küresel ısınma nedeniyle ilimizde içme suyu noktasında meydana gelen sıkıntılarla ilgili önergesi görüşülerek gündeme alındı.

İlgili gündem maddesiyle görüşlerini aktaran Milletvekili Cihan Pektaş, kuraklık dolayısıyla sularda çok ciddi bir eksilmenin olduğunu söyledi.

Türkiye’de 14-15 yılda bir kuraklık yaşandığını dile getiren Pektaş, “Sularda kuraklığa bağlı bir eksilme var. Bunu küresel ısınmaya bağlamak doğru değil. Biz bunu belirli periyotlarla zaman zaman yaşıyoruz. Buna yönelik tedbirler almamız gerekiyor” dedi.

Köylerde havza bazlı çalışma yapılması gerektiğine vurgu yapan Pektaş, “Aslında iki şeyden dolayı köylerimize su yetmiyor. Birincisi şebeke kayıpları, ikincisi bahçe sulama. Şunu yapabiliriz bundan sonra. Artık böyle köylere kaynak bulup getirmeden ziyade havza bazlı, güzergâh bazlı çalışmamız lazım. Şimdi bunun en güzel örnekleri Şiran’da var. Bizim 3 tane yaptığımız proje bizim geleceğimizi kurtaracak. Birincisi Tersun Barajı. Tersun Barajından tam 22 köye su verebiliyoruz.  İkincisi Kırıntı barajı. Oradan da 12 köye su verebiliyoruz. Üçüncüsü de Akbulak Göleti. Koruluk Barajı’nın 34 kilometre ötesinde Akbulak göletini yapıyoruz. Onun birkaç kilometre ötesinde Cevizli Barajını, onunda birkaç kilometresinde Kırıntı Barajını, birkaç kilometre uzağında Bahçeli göletini yapıyoruz. Oranın coğrafyası biraz böyle balığın kılçıkları gibi. Dolayısıyla yukarıdaki kot kurtarıyor ve bütün köylere içme suyu verebiliriz” diye konuştu.

Gümüşhane’nin mevcut sularının arıtmadan geçmesi gerektiğine dikkati çeken Pektaş, “Tersun Barajını bitirdiğimiz zaman çıkışına arıtma tesisi kuracağız. Suyu arıtmadan geçirip köylere vereceğiz. Diğer taraftan Akbulak, Ceviz ve Kırıntı Barajının da çıkışa bir arıtma tesisi kuracağız. Ancak yeni bir yapılanmaya gitmemiz lazım. Şimdi biz su kanunu hazırlıyoruz” diye konuştu.

Milletvekili Hacı Osman Akgül ise şehir merkezinin haricindeki yaşam alanlarının bütün sorunlarının İl Özel İdarenin sorumluluğunda olduğunu hatırlatıp köylerde su kaynaklarına yönelik tespit yapılıp ona göre proje üretilmesi gerektiğine dikkati çekerek “Köyde kaynak var aslında ama kaynağı köylüye çözmeye kalkışırsanız köylü birbirine giriyor. Ama devlet olarak siz İl Özel İdaresi olarak çözdüğünüz zaman sorun ortadan kalkıyor. Burada irade ortaya koyacaksınız ve özellikle de muhtarları muhatap alacaksınız” dedi.

İl Özel İdaresinin kaynaklarının daha verimli kullanılması gerektiğine vurgu yapan Akgül, “Eğer biz 2022 yılında yapacağımız işleri planlayıp İl Özel İdaresi’nin araç, iş makinesi, personel giderini de bir kenara koyarak bu işleri özel sektör marifetiyle yaparsak yapacağımız iş belki 3-5 kat artar. Neticede biz bu ülkenin kaynağını yönetiyoruz. Şimdi siz eğer bu kaynakları iyi planlayıp da özel sektör aracılığıyla yapmaya kalkarsanız sizin makineye ihtiyacınız da olmaz, operatör ihtiyacınız da olmaz. Ancak iyi bir kontrol teşkilatına ihtiyacınız olur. İşimizi iyi planlayalım, yapacağımız, alacağımız hizmeti bilelim ve mümkün olduğu kadar bu hizmetleri özel sektör eliyle yapmaya çalışalım” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: Gümüşhane İl Genel Meclisi Basın Birimi – 09.09.2021

Exit mobile version