MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ “OKUMAYI” GÜMÜŞHANE’YE SEVDİRDİ

Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün farkındalık projesi olan “GümüşHANEler okuyor” projesinin final toplantısı ve ödül töreni 25 Mayıs 2018 Cuma günü Kültür Müdürlüğü salonunda yapıldı.

2018 Şubat ayı içinde başlayan ve Mayıs 2018 ayına kadar Gümüşhane il genelinde devam eden  ve önümüzdeki yıllarda da devam etmesi planlanan projenin 2017-2018 eğitim öğretim yılı final toplantısı ve ödül törenine Vali Yardımcısı Ali Arıkan, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Halil İbrahim Zeybek, Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, kurum ve eğitim kurumu müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve projede görev alan Gümüşhaneliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törende proje çalışması ile ilgili yapılan sunu sonrası açılış konuşmasını yapan Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan şunları söyledi:

“Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak hazırladığımız ve Valiliğimizin destek ve himayelerinde yürütülen  “Gümüş’hane’ler Okuyor projesinin 2017-2018 eğitim öğretim yılı kapanış toplantısı ve ödül törenine hoş geldiniz.

Konuşmama başlamadan önce okumanın müptelası olan; “Köyünden çıkmadan dünyayı okuyan kadın” olarak bilinen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce “Sıra dışı okur” unvanı alan Bedriye Engin’i, “Okuma, içimizdeki meçhul âlemin kapılarını açan bir anahtar.” diyerek okumak uğruna gözlerini kaybeden ama içindeki okuma aşkını kaybetmeyen, kitaplarını kızına okutup dinleyen Cemil Meriç’i; “Okurken uyumamak için ayaklarını su dolu bir kovaya sokup, sabaha kadar okuyan böylece zaman kaybetmediğini düşünen Hilmi Ziya Ülken’i; “Bazı kış gecelerinde eline bir parça kar alarak sıkıp, boynuna yerleştirip, karın yavaş yavaş erimesi sonucu sırtından aşağı inen soğuk su ile uyanık kalmaya çalışan ve böylece okumaya devam eden Süleyman Hilmi Tunahan’ı, “Yeme, içme ve uyuma ihtiyacı olmasaydı da, bütün zamanımızı ilim ve ibadetle geçirseydik” diyen İmam Mâlik’i ve en az 3997 kitap okuduğu tespit edilmiş, Çanakkale Savaşı gecelerinde bile kitap okuyabilmiş, Mustafa Kemal Atatürk’ü ve burada sayamadığım bütün kitap müptelalarını bu vesileyle huzurlarınızda hayranlıkla ve saygıyla selamlıyorum.  

Temel faaliyetleri, Okullarda Kitap Okuma Saatleri, Yazarlarla Buluşma Söyleşi Programı, İlkokul kategorisinde Masal Derleme Çalışması, Kahvehaneler Kıraathanelere Dönüşüyor çalışması, Haneler Okuyor Veli Ziyaretleri, Ortaokul- Lise öğrenci ve velileri için kitap okuma yarışmaları olan Gümüş’hane’ler Okuyor  projesi çok kısa bir zamanda yoğun bir şekilde  gerçekleştirildi. 

İl genelinde yürüttüğümüz bu projeyle tüm okullarımızda kitap okuma saati uygulamasını yaptık. Bu uygulamayla bütün okullarımızda düzenli olarak her gün bir saat kitap okumaya ayrıldı.

GümüşHANE’ler okuyor projesiyle “Kahvehaneler Kıraathanelere dönüşüyor” faaliyeti kapsamında, okullarımızın belirlediği kahvehanelere müdürlüğümüzce kitap ve kitaplık takviyesi de yapılarak 89 Kahvehanede kitap okuma köşesi oluşturuldu ve okuma etkinliği yapıldı.

Projemiz kapsamında;  akademisyen ve şehrimizin önde gelen yazarlarıyla 33 konferans gerçekleştirildi, Bu kapsamda ilimiz dışından ülke çapında tanınmış yazarlarımızdan olan Halit Ertuğrul’un katılımıyla öğrenci ve velilerimize ayrı ayrı olmak üzere 6 veli ve öğrenci buluşması gerçekleştirildi. Gümüşhane Üniversitesinden Başta rektörümüz Prof Dr. Halil İbrahim ZEYBEK olmak üzere; Üçüncüoğlu Derneği Başkanı Sayın Güngör Üçüncüoğlu’na,  Kent Konseyi Başkanımız Hasan PİR, Gazeteci Turan TUĞLU, Ticeret Odası Başkanı İsmail AKÇAY ve Eski Milli Eğitim Müdürlerimizden Yusuf SADIK  Bey’e Prof Dr. Kemal ÇELİK, Doçent   Fatih YALÇIN, Doktor Öğretim Üyesi  Şeyda YANAR, Doktor Öğretim Üyesi Taşkın KILIÇ, Doktor Öğretim Üyesi  Kemal SAYLAN, Hocalarımıza, Şehrimizin yetiştirdiği  şair ve yazarlarından Talat ÜLKER, Niyazi KARABULUT ve Osman NEBİOĞLU’na yazarlarla buluşma ve söyleşi faaliyetlerine verdikleri destek için teşekkür ediyorum.

Yine proje kapsamında 2307 Öğrencimizin ve 512 Velimizin katılımıyla Kitap Okuma yarışması düzenlendi.

İlkokul öğrencilerimize yönelik hedeflenen derleme çalışması kapsamında 114 Öğrencimizin anne baba dede ve ninelerinden dinleyerek derledikleri masal, hikâye, mani, ninniden oluşan derleme çalışmasının kitaplaştırılmasına başlandı.

Haneler okuyor faaliyeti kapsamında 514 Velimizin ev ziyaretleri gerçekleştirilerek birlikte okuma kampanyası düzenlendi. Böylece aile içinde kitap ve okuma farkındalığı oluşturulmaya çalışıldı. Genel toplamda projenin tüm bileşenlerini kapsayan yüzlerce etkinlikle öğrenci, aile ve toplumun farklı kesimlerinde kitap okumaya yönelik farkındalık oluşturulmuştur. 2018-2019 eğitim-öğretim yılı için proje zenginleştirilerek gerekli görülen revizeler yapıldıktan sonra uygulanmaya devam edilecektir.

Okumak da bir dostluk kurmaktır anlayışıyla toplumumuzun bütün kesiminden her yaştaki bireyini kitapla buluşturarak onlara bir dost kazandırmayı hedeflediğimiz GümüşHANE’ler okuyor projesi kapsamında. projemize katkı ve desteklerinden dolayı Sayın Valimize, özellikle kitap temini noktasında Belediye Başkanlığımıza, Ticaret Odamıza, İl genelinde projeye destek veren Kaymakamlarımıza ve Belediye Başkanlarımıza, Konferansların uygulanması noktasında destekleri için Gümüşhane Üniversitesi rektörümüze, İlçe Milli Eğitim Müdürlerimize, Konferans veren akademisyen, eğitimci ve araştırmacı yazarlarımızın tamamına, etkinliklerimize katılım sağlayan öğrencilerimize, velilerimize, okul müdürlerimize ve öğretmenlerimize, Müdürlüğümüz bünyesinde koordinasyonu sağlayan Strateji Geliştirme Şubemize ve Ar-Ge Birimimize okuma farkındalığı oluşturdukları için  huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyor her anınızın kitaplarla dolu olmasını diliyorum.”

Program; proje kapsamında yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrenci ve velilere ödüllerinin verilmesi ve projeye katkı koyan Gümüşhanelilere plaket taktimi ile sona erdi.