Muhtar Ahmet Aykutan’dan Gümüşhane’de Fahiş Kira Uyarısı

GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ’NİN 26.08.2021 TARİHLİ HABERİ

20 bini aşkın üniversite öğrencisinin eğitim öğretime başlamasına sayılı günler kala Gümüşhane merkez ilçede öğrencilerin kiralık ev aramaları hızlandı.

İl dışından ya bizzat gelerek ya da telefonlarla ev arayan pek çok öğrenci fahiş kira istekleri karşısında şok oluyorlar.

Konu ile ilgili olarak gazetemizi ziyaret ederek bilgi veren Bağlarbaşı Mahallesi muhtarı Ahmet Aykutan şunları söyledi:

AYKUTAN: BU OLAYI BİZZAT YAŞADIM

“Bildiğini gibi Gümüşhane Üniversitesi benim mahallemde kurulu. Bağlarbaşı mahallesi aynı zamanda Gümüşhane’nin üniversite mahallesi. Bu nedenle pek çok öğrenci ya bizzat ya da arkadaşlarından telefonumu alarak beni arıyorlar. 15 gün önce de Samsun’dan bir vatandaş beni aradı. Oğlunun Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi 2. Sınıfında okuyacağını, geçen yıl pandemiden dolayı uzaktan eğitim gördüğünü bu nedenle Gümüşhane’ye gelemediklerini, bu yıl ise okulların yüz yüze eğitim verecek olması nedeniyle Gümüşhane’ye geleceğini ve oğluna bir ev kiralamak istediklerini belirterek benim yardımcı olmamı istedi. Acaba şimdi mi gelelim, yoksa okullar açıldıktan sonra mı gelelim dedi. Ben de bu beyefendiye şimdi gelmesinin daha iyi olacağını belirttim ve kendisine yardımcı olabileceğimi ifade ettim. Ve bu Samsunlu misafirimiz geçtiğimiz Salı günü Gümüşhane’ye geldi. Eşi, oğlu ve kendisi geldiler. Kiralık evlere mi bakalım yoksa özel yurt ve pansiyonlara mı diye sorduğumda ev kiralamak istediklerini söylediler. “

1250 – 1500 TL KİRA OLUR MU?

“Misafirlerimi arabama alarak önce üniversitenin hemen yanında olan 1 nolu TOKi’ye gittik. TOKİ’lerde pek çok dairenin penceresinde kiralık yazısı yazılı idi. Kiralık dairelerin sahiplerine telefon açmaya başladık. Bir daire sahibi evinin kirasının 1500 lira olduğunu söyledi. Diğer bir daire sahibi öğrenciye kiraya veremeyeceğini belitti. Hangi boş daireyi aramışsak fiyat olarak 1250 -1500 arası kira istiyorlar, ya da öğrenciye ev vermeyiz diyorlardı. Bu cevapları duyan misafir baba, bu şekilde, bu aşırı fiyatla ev kiralayamayacaklarını belirterek öğrencisini alıp geri gideceğinden bahsetti. Ben de kendilerine belki burası Üniversiteye yakın olduğu için fiyatlar kabarık olabilir şehir merkezinden de bakalım diyerek İnönü Mahallesi Muhtarı arkadaşım Ali Doğan Bey’i aradım. Kiralık ev konusunda yardımcı olmasını istedim. Maalesef orada da yüksek fiyattan dolayı ev kiralayamadıklarını öğrendim.”

ELİMİZİ VİCDANIMIZA KOYALIM

“Şimdi tüm Gümüşhaneli kardeşlerime şunu demek istiyorum, “Gümüşhaneli gözünü açmalıdır. Gümüşhane’de esnaf perişan, dolmuşçu perişan, lokantacı perişan, fırıncı perişan, kafeler perişan, marketler perişan, berberler perişan. Eğer Gümüşhane’de öğrenciye ev kiralamalarında bu yüksek fiyatları dayatırsak şehre gelecek 20 bini aşkın öğrencinin bir kısmı bana göre geri gider. Elimizi vicdanımıza koyalım 1250 – 1500 lira kira istemek Gümüşhaneliye yakışmaz. Evler zaten bir buçuk yıldır boş duruyor. Bir buçuk yıldır gördük ki öğrenci olmayınca Gümüşhane bir kasaba oluyor. Bu öğrenciyi burada tutabilmek için öğrenciye güleryüz göstermemiz lazım, nazik davranmamız lazım. Gümüşhane’ye ve Gümüşhanelilere de bu yakışır.”

HEP BERABER FEDARLIK YAPMALIYIZ

“Kiralık evi olan vatandaşlarımızdan biraz daha fedakârlık bekliyoruz. Bir öğrencinin buraya gelmesi bir berberin günde bir kişi daha fazla tıraş etmesi demektir, lokantalarımızda bir kişinin daha fazla yemek yemesi demektir,  fırıncımızın bir ekmek daha fazla satması demektir. Durum bundan ibaret. Takdiri değerli Gümüşhaneli hemşerilerime bırakıyor, saygılar sunuyorum.”

KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLYA GAZETESİ – 26.08.2021