Namazın ana unsurları olan ( KIYAM, RÜKÛ VE SECDE ) halleri şeklen Arapça ÂDEM yazmaktadır.
Namazda ayakta duruş yani kıyam hali ELİF, rükû hali DAL, secde hali ise MİM harflerini oluşturmaktadır. Bu üç harfin birleşmesiyle de Arapça ÂDEM kelimesi ortaya çıkmaktadır ki, âdem, “İNSAN” kelimesinin Arapça karşılığıdır.
Namazdaki (âdem) yazısı; namazın âdemoğlu için önemini vurgulayan çok önemli bir ayrıntıdır. Demek ki insanoğlu; maksimum noktada yani Allah’ın istediği tarzda âdem-insan olma manasını ancak namazda yakalayabilmektedir.
Namaz aynı zamanda İslâm’ın beş şartının da bir fihristesi durumundadır.
Bilindiği gibi İslam’ın beş şartı şunlardır: Oruç tutmak, Namaz kılmak, Hacca gitmek, Zekat vermek ve Kelimei- Şehadet getirmek.
İslâm âlimleri, namaz sırasında Kâbe’ye yönelmeyle hac ibadetinin; namazda yeme, içme olmaması ve dünyevî söz konuşulmaması nedeniyle oruç ibadetinin; namaz kılınan elbiselerindeki eskimeyle zekât ibadetinin de namazın içinde temsil edildiğini ifade etmektedirler. Kelime-i şehadet ise namazın zaten her yerinde bulunmaktadır. Namazın kendisi den namazın içine yer almaktadır.
Namazla ilgili olarak yine İslâm âlimlerinin yaptığı bir diğer tespit de, namazın, idrakli ve idraksiz mahlûkatın ihtiyarî ve fıtrî ibadetlerinin de numunelerini içine almasıdır. Meselâ: insan, namazda kıyamda iken bitki ve ağaçları temsil etmekte, rükûda dört ayaklı mahlûkatı, secde de ise sürüngenleri temsil etmektedir.
Allah namazlarınızı kabul etsin.