Prof.Dr. Oktay Yıldız, AK Parti’den Gümüşhane Belediye Başkan Aday Adaylığını Açıkladı

Gümüşhane’nin yüz yıllık tarihinde bir ilk yaşandı. Profesör ünvanlı bir akademisyen ilk kez Gümüşhane Belediye Başkanlığı’na aday adayı oldu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Gümüşhaneli hemşerimiz Prof. Dr. Oktay Yıldız, tarihi Özdenoğlu konağında Gümüşhane basını ile yaptığı kahvaltılı toplantıda 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak olan mahalli idareler seçiminde AK Parti’den Gümüşhane Belediye Başkanlığı için aday adayı olduğunu açıkladı.

PROF.DR. OKTAY YILDIZ, YAPTIĞI AÇIKLAMADA ŞUNLARI SÖYLEDİ:

 “Ben bu şehirde doğdum, büyüdüm. Bu şehrin dertleriyle dertlendim. Bu şehrin suyunu içtim, bu şehrin havasını teneffüs ettim. Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılını kutladık. 100 yaşında genç bir Cumhuriyet, Osmanlı İmparatorluğu’nun üzerinde sağlam temeller üzerine kurulu bir ülkeyiz. Belediye başkanlığı seçimlerinden sonra belediye Başkanlığı koltuğuna kim oturursa otursun aslında Türkiye Cumhuriyeti’nin nasıl, 100. yılını kutlamışsak, gelecek belediye başkanı da Gümüşhane’nin  vilayetinin oluşunun 100. Yılını kutlamış olacak.  Aslında talip olduğumuz görev, bu şehrin ikinci yüzyılının ilk belediye Başkanlığının görevidir aslında. Ancak bunu özellikle ifade etmek istiyorum, bizim talip olduğumuz makam Gümüşhane’nin tekke sınırından başlayarak aşağıda, Mescitli sınırına kadar olan bir alanın belediye başkanlığı değil. Ben 18.800 km karelik bir alanla 5 tane ilçesi ve merkez ilçesi ile bu şehrin bütününün başkanlığına talibim. O nedenle toplamda 40 bin nüfusluk bir şehre hizmet etmek değil, şehrin genel hattına genel halka hizmet sunmayı biz aslında burada temel olarak amaç edindik”

PROJE YAPMAK BENİM İŞİM

“Karadeniz teknik Üniversitesi’nde şu an öğretim üyesi olarak görev yapmama rağmen Üniversite dönemlerinden itibaren bu şehirdeki birçok projeye rehberlik ettim. Bugün üniversitede özellikle üniversite sanayi işbirliği, üniversite toplum işbirliği, üniversitedeki yapılan topluma katma değer üretmesine destek sağlayan birimde görev yapmaktayım. Ağırlıklı olarak da sadece son 10 yıl boyunca yüzün üzerinde kalkınma projesini bölgemizde yaptım. Bunların bir kısmı toplumun geneline projelerdi. Bir kısmı turizme yönelik projelerdi. Benim arkadaşlarım beni iyi tanırlar ve bilirler ki hocanın bir hayali vardır, hayalleri vardır ve bu hayallerinin mutlaka odak noktasında Gümüşhane vardır. Soran herkese şunu söyledim, Gümüşhane’ye dair hayali olan herkesin desteğini istiyorum. Gümüşhane’ye dair hayaliniz yoksa zaten ben sizin istediğiniz bir Belediye Başkanı adayı olamam. Çünkü ben 5 yıllık bir süreç için aday olan birisi değilim. Benim projelerim bu şehrin gelecek 50 yılına ve 100 yılına hitap edecek.  Bu şehrin 160.000 küsür nüfusu var. Merkezin 40.000 küsur nüfusu var. Bunun içerisinde yaklaşık 20 bine yakın da misafirimiz var. Bu nüfusun öğrenciler dâhil olmak üzere hepsinin hayallerine hizmet etmek için aslında biz bu yola çıktık” ifadelerini kullandı.

“ATEŞTEN BİR GÖMLEĞE TALİBİZ”

“Ateşten bir gömleğe talibiz. Amacımız hedefimiz bu şehrin ikinci yüzyılında Gümüşhane’yi akran şehirlerinin önünde birkaç konumlandırmak. Eğer bunu yapamazsak, 50 yıl sonra o akran şehirler büyürken Gümüşhane bir kent olur, biz kasaba olarak kalırız. Buradaki en önemli temel olaylardan bir tanesi şehrin coğrafi yapının olumsuzluğu. Türkiye Cumhuriyeti kurulduktan sonra Gümüşhane vilayetinin belediyecilik anlamındaki en radikal dönüşümü, eski Gümüşhane’den şu anki şehre inişi olmuştur. Yani biz 80 yıldır bu şehrin içerisindeki mevcut coğrafyada tırnaklarımızla artık kendimize konaklayacak, barınacak alan oluşturmaya başladık. Şehrin gelecek 100 yılına hitap edecek bazı çalışmalar yaptık. Bizim yapacağımız temel olaylar aslında öncelikli olarak makro projeler. Bu projelerin içerisine dersine çalıştığımız konulardan, altyapısını hazırladığımız fiziki yapısını, mimari yapısını, ulaşım altyapısını, iklim şartlarını, coğrafyasını, jeolojisini çalışmış olduğumuz bu şehrin etrafında özellikle doğu ve güney aksında yaklaşık 4 tane potansiyel yerleşim alanı belirledik. Amacımız Gümüşhane’nin bundan sonraki 100 yılına geldiğinde yaklaşık 100-150 bin civarında bir nüfusu sahip kılabilecek.

BU ŞEHRİN DÖNÜŞÜME İHTİYACI VAR

 “Zigana tüneli sonrasında Gümüşhane bugün sahil şeridinin ardıl bölgesi olmuştur. Yani yaz mevsiminde insanların nefes alabilmesi için rahat ve konforlu bir hayat yaşayabilmesi için çıkıp 45 dakikada 50 dakikada ulaşabilecekleri bir mesafede aslında bir bakire alandır. Gümüşhane bizim gelecek 50 yılda bu konforu yaşamak isteyen sahil şeridindeki insanlara tersine göçü sağlayabileceğimiz, hatta Gümüşhaneli olmayan insanlara burada barındırabileceğimiz, onlara konaklama imkânı ve yazlık imkânı sağlayabileceğimiz çok güzel 2 tane alan belirledik.”

“Bunu planlarken, 50 yıl sonrasında ortaya çıkacak bu nüfusun su ihtiyacının dahi bugünden planlanması gerektiğini, ulaşım ihtiyacının dahi bugünden belirlenmesi gerektiğinin farkındayız.  Belediyenin asli vazifeleri zaten yapılacak, bundan yana hiçbir problem yok. Bu şehrin bir dönüşme ihtiyacı var. Belirli mahallelerinde belirli bölgelerinde bu şehrin otoparktır, ulaşımdır, bazı problemleri var, bazılarına dokunmamız belki çok kolay değil. Gerçekten çok zor olacak. Belki çok yakın arkadaşlarımız, arkadaşlarımız, akrabalarımız, dostlarımız bunlar bile çok rahatsız olacaklar ama asıl projelerimiz bu şehrin gelecek 100 yılına hitap edecek projeler olacak. Bütün vurgum bütün algın budur. Bir belediye başkanının o şehirdeki yazara çizerek entelektüel kesime, öğrenciye, hocaya kulak vermemesi, kulak tıkaması, o şehirde bir körlük oluşturur. O şehirde birçok hataya sonuç verir. Gayemiz Gümüşhane bu gayemizi bu amacımızı şehre duyurma özelinde destek verdiğiniz için de hepinize hasseden çok teşekkür ediyorum” dedi.