“PROFESYONEL KENTLİLİK BİLİNCİ” İÇİN GÜMÜŞHANE’DE SOMUT ADIMLAR ATILMALIDIR

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI Örnekleri var ve bol olan çalışmaları artık Gümüşhane’ye getirmek gerekir. Birileri gecelerini gündüzlerine katmış, uzun süre çalışmış ortaya bir şeyler koymuş. Bu insanların çalışmaları bizim için hazır materyaldir. Bunları alıp bu şehre monte etmemiz yeter. Bu var olan ve insanlara yarayışlı olan örnekler sadece Türkiye’de olması gerekmez. Dünya artık elimizin altında, […]

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI

Örnekleri var ve bol olan çalışmaları artık Gümüşhane’ye getirmek gerekir.

Birileri gecelerini gündüzlerine katmış, uzun süre çalışmış ortaya bir şeyler koymuş. Bu insanların çalışmaları bizim için hazır materyaldir. Bunları alıp bu şehre monte etmemiz yeter.

Bu var olan ve insanlara yarayışlı olan örnekler sadece Türkiye’de olması gerekmez. Dünya artık elimizin altında, yapacağımız bir internet araştırması bize bol ve çok ucuz çözümler üretir. Yeter ki bunları takip edip alalım.

Gümüşhane’de de “Profesyonel kent çalışmaları olmalıdır” diyeceğimiz bazı örnekleri şöyle sıralamak mümkündür.

1- Orman İşletme Müdürlüğü’nün altında anayol kenarında uzun  ve yüksek bir duvar var. Bu duvar üzerinde daha önce var olan bir duvar tablosuna şimdi de üç ayrı tablo yapılması için zemin çalışması yapıldı. Gümüşhane’nin yerel Ressamı Sayın Muharrem Muslu Kardeşimiz buralara güzel tablolar yapacak. Acaba; sadece üç ayrı noktaya değil de bu duvar bir uçtan bir uca komple yekpare olarak çeşitli  tarihi, yerel ve eğitici figürlerin iç içe olduğu bir muhteşem tablo olarak işlense daha profesyonel olmuş olmaz mı? Muharrem Muslu kardeşimize bu imkân verildiğinde çok da güzel bir tablo ortaya çıkarır. Tabiiki bu devasa tablonun senaryosunun da yine profesyonel düşünülmesi, gerekirse halka sorulması gerekir. Bu duvar işlemesinin ülkemizin çeşitli kentlerinde örneği var.  Bu konuyu Sayın Belediye Başkanımız Ercan Çimen’e arz ediyoruz.

2- Bir Gümüşhaneli hemşerimiz doktora tezi için Yunanistan’a gidiyor. Orada gördüğü bir çalışmayı bizimle paylaştı. 1923 yılında Yunanistan’la yapılan nüfus göçü mübadele anlaşması ile Gümüşhane’den Yunanistan’a göç eden ve şimdi çoğu hayatta olmayan Yunanlı Rumların Gümüşhane ile ilgili hatıralarının ses kayıtlarını almışlar ve bunları kent arşivinde teşhir ediyorlar. Biz de kendi insanlarımızın, yaşlılarımızın video ve ses kayıtlarını alıp, arşivleyebiliriz.

3- Gümüşhane’nin artık bir kent arşivine ihtiyacı var. Bu konuyu Kent Konseyi olarak Gümüşhane Belediyemize teklif ettik.  Kent arşivi için bir müstakil binanın, ya da bir bina katının bu işe tahsis edilmesi ve kentin her şeyinin profesyonel bir arşivcilik edasıyla burada hem depolanması, hem de sergilenmesi gerekir. 15 Temmuz Demokrasi nöbetleri görüntüleri ki 30 gün boyunca bu görüntüler çekildi. Bu görüntüler kent arşivinde saklanmalıdır. Aradan yıllar geçince kaybolup gitmeleri engellenmelidir. Kent arşivi örnekleri de muhtelif şehirlerimizde bulunmaktadır. Bu örneklerden yararlanılabilir.

4- Profesyonel kent anlayışında “halka sormak ve halkla paylaşmak” çok önemlidir. Bu halka sorma ve halkla paylaşma olayının da Gümüşhane’de artık profesyonel yapılması gerekir. Örneği Zeytinburnu Belediyesi’nde olduğu için yazıyorum; Gümüşhane Belediyesi’nin önündeki alana dev ekran yerleştirildiğinde, belediye ve il genel meclis toplantıları bu ekranlardan halka canlı yayınlanabilir.

5- Gümüşhane Valisi Sayın Okay Memiş; geçen hafta yaptığı açıklamada bir maden firmamız için yeni bir taşıma güzergâhının düşünüldüğünden bahisle, bu konuda halkın görüşüne önem verdiklerini belirterek, buna halkın karar vermesi gerektiğini söyledi. Sayın Valimizin bu görüşü bir profesyonelliktir. Sayın Valimizi kutluyorum. Gümüşhane’nin geneline de zaten profesyonellik böyle gelecek. Bir, iki, üç derken, herkes artık “Ben yaptım oldu” mantığı yerine, insanlara değer vermenin gerekliliğini anlamış olacak. Biz de kent konseyi olarak nasip olursa önümüzdeki günlerde Sayın Valimizin gündeme getirdiği bu konuyu inceleyip görüşeceğiz ve görüşümüzü ilgilere bildireceğiz.

6- Sayın Valimizin ortaya koyduğu yeni maden taşıma güzergâhı konusu başta olmak üzere, halkın görüşünün alınacağı konuların halka duyuruluş ve takip sisteminin de oluşturulması gerekir. Ya valilik sitesinden, ya da basın ilanları şeklinde, veya belediye ses sitemi ile halka konuların duyurulması gerekir. Ayrıca; bu konuların takibi için de vatandaşların muhatap olacağı bir birim olmalıdır diye düşünüyorum. Yani; profesyonel düşüncelerin profesyonel sitemlerle desteklenmesi ve kurumsallaşması gerekir.

7- Gümüşhane Belediyesi tarafından yapılması düşünülen yeni otogar başta olmak üzere, çeşitli yatırımların da “Yerindelik” gerekliliği halka, Gümüşhanelilere sorulmalıdır. “halka sorma” çalışmaları hem belediyemize hem de şehrimize yeni ve kalıcı zenginlikler getirecektir.

GÜZEL GÜNLER DİLEĞİYLE.

 

Exit mobile version