Ramazan ayı ve Teravih namazı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Ramazan ayı ve Teravih namazı

Giriş Tarihi: 01 Nisan 2021 - 22:14

Son Güncelleme: 01 Nisan 2021 - 22:17

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU’NUN 31.03.2021 TARİHLİ MÜTALASI

Ramazan ayı Kur’ân’ın indirilmeye başlandığı, şartlarını taşıyanların oruç tutmalarının farz olduğu, gündüz ve gecelerinin ibâdet ve salih amellerle ihya edilmesi Hz. Peygamber tarafından tavsiye edilen mübarek bir zaman dilimidir.

Ramazan geldiğinde Hz. Peygamber’in,  daha fazla ibadete yöneldiği bilinmektedir. Ramazan ayında İslâm ümmeti, Onun önderliğinde orucun yanında Kur’ân tilâveti, fakirlere ve muhtaçlara yardım gibi toplumsal ihtiyaçların karşılanması ile ilgili faaliyetlere daha çok yönelmiştir. Ramazanın son on günü geldiğinde ise, evi mescide bitişik olmasına rağmen, kendisini ibadete daha çok verebilmek için mescidde itikâfa girmiştir.  

Ramazanın gündüzleri gibi geceleri de ibâdet ve tâatlerle değerlendirilmesi gereken vakitlerdir. Ramazan gecelerini ihya etmenin en güzel yolu Teravih namazıdır. Nitekim Sahabe-i kirâm, Hz. Peygamber’in Ramazan gecelerini ihya etmeye teşvik ettiğini nakletmiştir.

Dinimizde, insan hayatının ve sağlığının korunması temel esaslardan biridir. Sağlığın korunması için önleyici tedbirlere başvurulması ve hastalandıktan sonra tedavi olunmasının gerekliliği de bu esas üzerine bina edilmiştir. İbadetlerin yerine getirilmesinde de bu husus dikkate alınmaktadır.

Dolayısıyla salgın sürecini yaşadığımız bu günlerde gerek cemaatle yerine getirdiğimiz ibadetlerimizde ve gerekse iftar vb. toplu faaliyetlerimizde, salgınla mücadele ve hastalığın yayılmasını önleme hususundaki koruyucu tedbirlere azami ölçüde dikkat edilmesi dini bir vecîbedir.  Bu nedenle cemaatle kılınan namazlar salgın tedbirlerine riayet edilerek yerine getirilmektedir. 

Aynı şekilde idrak edeceğimiz Ramazan ayında kılacağımız Teravih namazlarında da salgınla mücadele hususundaki hassasiyetimizi sürdürmemiz önem arz etmektedir. Teravih sünnet olan bir namazdır ve cemaatle kılınabileceği gibi tek başına da kılınabilir.  Hz. Peygamber’in birkaç gece bu namazı cemaatle kıldığı ve bazı endişelerinden dolayı hayatının kalan dönemlerinde münferiden kıldığı bilinmektedir.

Teravih namazı, Hz. Ömer döneminden itibaren -Hz. Osman ve Hz. Ali dönemleri de dâhil olmak üzere- günümüze kadar cemaatle yirmi rekat olarak kılınmıştır. Günümüzde de, başta ülkemiz olmak üzere pek çok İslam ülkesinde Teravih namazı cemaatle 20 rekat olarak kılınmaktadır. Teravih namazının isimlendirilmesi diğer nafile namazlar gibi sonraki dönemlerde olmuştur.

Sağlığın korunması ve salgın tedbirleri kapsamında,  Teravih namazı münferiden, cemaatle veya bir kısmı cemaatle bir kısmı da tek başına kılınabilir.

KAYNAK: DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI DİN İŞLERİ YÜKSEK KURULU

AKTİF KAYNAK LİNK: https://kurul.diyanet.gov.tr/Duyuru-Detay/Duyurular/755/ramazan-ayi-ve-teravih-namazi

image_print

HABERLER