RAMAZAN BAYRAMI’NDA SAĞLIKLI BESLENME

Zeynep Burcu KURT (  (Diyetisyen) / Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Mübarek Ramazan ayının sonuna geldiğimiz ve heyecanla beklediğimiz bayramın yaklaştığı son günlerde bayramda  beslenme sağlığımız açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur.  Yeterli ve dengeli beslenme hayatın her döneminde önemli olduğu gibi Ramazan Bayramında da büyük önem taşımaktadır. Özellikle Ramazan ayının sıcak ve uzun günlerde yaşanmasından […]

Zeynep Burcu KURT (  (Diyetisyen) / Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü

Mübarek Ramazan ayının sonuna geldiğimiz ve heyecanla beklediğimiz bayramın yaklaştığı son günlerde bayramda  beslenme sağlığımız açısından dikkat edilmesi gereken bir konudur.  Yeterli ve dengeli beslenme hayatın her döneminde önemli olduğu gibi Ramazan Bayramında da büyük önem taşımaktadır. Özellikle Ramazan ayının sıcak ve uzun günlerde yaşanmasından dolayı vücuttan kaybolan enerji ve sıvının bu dönem sonrasında yerine konulması gerekmektedir. Ramazan oruçlarında açlık süresinin uzun olması bunun yanında yeme düzeninin tamamıyla değişmesi, öğün sayısı ve sıklığının azalmasıyla yeterli enerji alamadığı sinyalini alan vücut enerji tasarrufu yapmak için metabolizma hızını azaltmaktadır. Bu nedenle Ramazan bayramını normal beslenme sürecimize geçiş aşaması olarak görmeli, metabolizma hızımızı arttıracak şekilde beslenmeli ve hareketli olmaya özen göstermeliyiz.

Ramazan Bayramı toplumuzda oldukça önemli bir yere sahiptir. Bayramın en güzel yanı ise birçok kişinin ailesini ziyaret etmesi ve bayram sofralarında en güzel yiyecekleri tüketmesidir. Ancak sofrada geçirilen zamanın uzun olması ve yapılan her yemekten yeme isteği, fark etmeden ihtiyacımızdan daha fazla yemek tüketilmesine neden olabilmektedir. Bu noktada dikkat etmemiz gereken emekle hazırlanmış olan besinlerden  az miktarlarda tüketmek olmalıdır.

Bayramda birdenbire aşırı yemek, şeker, çikolata, ağır şerbetli tatlılar ve diğer tatlıları aşırı tüketmek, sindirim sisteminde ve diğer organlarda çeşitli rahatsızlıklara yol açabilmektedir. Bunların en önemlisi hazımsızlık, mide ve bağırsak problemleridir. Bu nedenle bayramda yeme disiplinini olabildiğince korumak, bayram sonrası düzene daha kolay alışmayı sağlayacaktır.

Bayram süresince herhangi bir sağlık problemi yaşamamak ve normal beslenme düzenine kolayca adapte olabilmek için dikkat edilmesi gerekenler;

Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalıdır. Kahvaltıda kızartma, kavurma yöntemleriyle pişirilmiş besinler yenilmemelidir. Bayram ziyaretlerinde geleneksel olarak tatlı ikramı olacağından kahvaltıda şeker, bal, pekmez, marmelat vb. tatlı besinlerin bulundurulmaması yararlı olacaktır. Domates, salatalık, maydanoz, taze biber vb. çiğ sebzeler bolca tüketilmeli, beyaz peynir ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Sucuk, salam, sosis vb yağlı besinlerden, börek vb. hamur işi gıdalardan sakınılmalıdır. Ekmek olarak tam buğday ekmeği tercih edilmesi kan şekerini kontrol altında tutar ve tokluk hissi verir.

Herkese sağlıklı, mutlu, huzurlu bir Ramazan Bayramı dilerim.

                                                                                                        

                                                                                  

Exit mobile version