Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

Rekseneli Mustafa Ataman’ın Hayatı Kitap Oldu

Mustafa Ataman; 1897 yılında,

Mustafa Ataman; 1897 yılında, ilimiz Gümüşhane’nin Reksene yeni ismi ile Çaltılı Köyünde dünaya’ya gözlerini açtı. Osmanlı İmparatorluğunun  son dönemine şahitlik eden Ataman, Rus işgalini görmüş, muhacir olmuş, çileli günlerin şahidi olmuştu.

Rusların çekilmesinden sonra, muhacir olarak gittikleri Çorum’dan Gümüşhane’ye geri dönen Ataman, Milli Mücadeleye katılarak, gazilik ünvanını almıştır. Kendisine verilen İstiklal madalyasını göğsüne takarak Cumhuriyet döneminde gururla hayatına devam etmiştir.

Cumhuriyetin ilanından sonra Gümüşhanemizin ilk memurları arasında yer alan Ataman, Orman Muhafaza memurluğu görevini yapmıştır. Osmanlı Döneminde dini eğitimi alan Ataman, her daim aydın fikirleri, medeniyetin getirilerini benimsemiş, eğitime önem vermiş ve yol gösteren olmuştur.

Gazi Mustafa Ataman’ın oğlu EczacıTuran Ataman babasının hayatını yıllar önce kayıt altına almış, babasının biriktirdiği hatıraları, evrakları, fotoğrafları bütünleştirerek bir kitap haline getirmiştir. İlerleyen yaşına rağmen parlak bir hafızanın anlatıları, şahit olduğu anıları, editörlüğünü Adem Ezber’in yaptığı “Muhacirlikte ve Batı Cephesinde Babam (Gümüşhane Reksene’li) MUSTAFA ATAMAN  (1897-1998)” isimli bir kitap olarak okuyucularıyla buluştu.

Cumhuriyetin ilk dönemindeki Gümüşhane’deki sosyal yaşamı, işgal günlerinin gerçeklerini, eşikaya devrini, Dumlupınar Meydan Savaşında yaşananları, Gümüşhanemizin gururu İstiklal Madalyalı bir çınarın hayatını merak edenler, bu eseri kaçırmamalı.

90’lı yıllarda Gazipaşa ilkokuluna çıkan yokuş üzerinde bulunan evinin kapısında oturarak gelen geçeni izleyen Gazi / Ormancı Mustafa Ataman’ı bir çoğumuz hatırlayacaktır.