SARIKAMIŞ HAREKATI’NIN 103. YIL DÖNÜMÜ

  Sarıkamış denilince aklımıza ( 22 Aralık 1914 – 15 Ocak 1915 ) tarihleri arasında yapılan SARIKAMIŞ HAREKATI gelir. 1915 yılı ve Allahuekber dağları…  Aradan geçen yüz yıla rağmen Mehmetçiğin hazin hikayesi hâlâ gönülleri yakar, gözleri yaşartır. 1877-1878’deki (diğer adıyla 93 Harbi), Osmanlı İmparatorluğu’nun yenilgisi ile sonuçlanınca Batum savaş tazminatı olarak Rusya’ya verilmişti. Sarıkamış, Kars, Ardahan […]

YouTube player

 

Sarıkamış denilince aklımıza ( 22 Aralık 1914 – 15 Ocak 1915 ) tarihleri arasında yapılan SARIKAMIŞ HAREKATI gelir.

1915 yılı ve Allahuekber dağları…  Aradan geçen yüz yıla rağmen Mehmetçiğin hazin hikayesi hâlâ gönülleri yakar, gözleri yaşartır.

1877-1878’deki (diğer adıyla 93 Harbi), Osmanlı İmparatorluğu’nun yenilgisi ile sonuçlanınca Batum savaş tazminatı olarak Rusya’ya verilmişti. Sarıkamış, Kars, Ardahan ve Artvin de Berlin Antlaşması ile Rusya’ya bırakılmıştı. 1914 yılında dönemin Başkomutan Vekili olan Enver Paşa, daha önce yitirilen bu yurt topraklarını geri almak amacıyla 22 Aralık 1914  tarihinde “Sarıkamış Harekatı” planlarını kurmaylarına sunar.

Bu tarihi harekat tarih kitaplarında uzun uzun anlatır.

Genel Kurmay Başkanlığı’na göre Sarıkamış Harekatında Osmanlı zayiatları 60.000 ve Rus zayiatları 30.000’dir. Savaşın en hazin kısmı ise Osmanlı kayıplarının bir çoğunun Ruslar ile yapılan çarpışmalarda değil de ağır soğuk hava koşulları yüzünden olmasıdır. Mehmetçik donarak can vermiştir. Mehmetçiğin bir bölümü de ağır hastalıklar yüzünden hastanelerde şehit olmuştur.

Gümüşhaneli Piroğlu Ahmet de, Osmanlı ordusunun ön saf neferlerindendir. Bir taraftan Ruslarla, bir taraftan karakışla mücadele ederken donan arkadaşlarını kurtarmak için var gücü ile mücadele etmiş, ama, soğuk ve hastalığın girdabında Sarıkamış Askeri Hastanesinde uzun süre yatıp o da on binlerce arkadaşı gibi Rumi tarihle 1331 yılının 21 Eylülünde (Miladi 4 Ekim 1915) şahadet şerbetini içenler kervanına katılmıştır.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arşivlerindeki ÖLÜM VUKUAT Belgelerinde Piroğlu Ahmet’in ölüm kaydı şu şekilde işlenmiştir.

 

Ölüm tarihi Ölüm yeri Köy Kaza Doğumu Annesi Babası İsim ve şöhreti
21 Eylül 331 Sarıkamış Beşkilse Torul 302 Hanife Ali Piroğlu Ahmet

Bu Aziz vatanı bize yurt olarak bırakmak için canlarını verip, kanlarını akıtan Allahuekber Dağlarında, Çanakkale’nin soğuk sularında ve İstiklâl Harbinin bütün cephelerinde şehit düşen Mehmetçiklerimizle birlikte Gümüşhaneli Sarıkamış Şehidi Piroğlu Ahmet’e  de Cenabı Allah’tan rahmet diliyoruz. Ruhlarına Fatihalar gönderiyoruz.

 

 

 

Exit mobile version