Şiran Pulları

ARAŞTIRMACI YAZAR ADEM EZBER YAZDI

Kimileri pullardan bir mana çıkarır o günlere gider, kimi tarihine dikkat çeker, kimi nereye gittiğine, kimi nereden gönderildiğine, kimi damga ve yazılara takılır, kimi üzerindeki resme, kimi rengine, kimi mühre, kimi derin bir soluk alıp kokusuna hayran kalır, kimi de “Pul Koleksiyonu” yapar da günümüze taşır. Pul imzadır, mühürdür, estetiktir, vergidir, iletişimin can damarıdır. Gerçekten de hepsinin ayrı bir kıymeti var benim için. Lakin tanımlamalardan bana en çok uyan, nereden gönderildiği ve o tarihe giderek o günleri daha iyi anlamak istememdir.

Malumlarınız Gümüşhane ilimizin güzide ilçelerinden olan Şiran’ımız farklı bir tarihi hikâyeye sahiptir. Birinci Dünya Savaşı esnasında Osmanlı ordumuz düşmanın önünde set olarak kalabilmiş, Rus postallarının Anadolu topraklarında daha ileri gitmelerine izin vermemiştir Şiran’da. Diğer önemli görevi asker için lojistik destek sağlanmış, Rusların geri çekilmesi nedeniyle Müslümanlara zulüm etmeye başlayan Ermenilerin üzerine Osmanlı ordumuz bu hat üzerinden hızlıca harekât düzenlemiş vatan topraklarımızdan uzaklaştırmıştır. Her daim milli ve manevi değerlerine sahip insanlar yetiştirmiş vatan toprağı olmuştur Şiran.

O dönemleri bizlere hissettiren bu iki önemli Pullardan birisi (soldaki) 24.08.1915 savaşların iyice yoğunlaştığı o yıllara ait. Birinci Dünya Savaşı başlamış, Ruslar Doğu cephesinden Anadolu topraklarına doğru ilerlemeye devam ediyorlardı.

Diğer posta pulu (sağdaki) , artık savaş bitmiş Cumhuriyet ilan edilmiş ve yeni Türkiye resmen doğmuştur. Dönemlerin Fransızca alışkanlığı her iki pul da dahi gözükmektedir.