GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ’NİN HABERİ – 20.08.2021
Gümüşhane’den ayrılıp Giresun iline bağlanmak isteyen Kürtün ilçesinin Üçtaş ve Günyüzü Köylerinde 4 Eylül 2021 Cumartesi günü yapılacak olan halk oylaması ile ilgili olarak Eski Adalet ve Milli Savunma Bakanı Mahmut Oltan Sungurlu’nun görüşlerini aldık.
Ankara’da ikamet eden Sungurlu, Üçtaş ve Günyüzü köylerinde yapılacak olan halk oylaması ile ilgili olarak gazetemizin sorusu üzerine şu değerlendirmelerde bulunundu:
“Harşit; topyekûn 1951’de veya 1952’de Doğankent olarak Gümüşhane’den ayrılıp Giresun’a bağlandı. Yol sebebiyle haklıydılar, Giresun’dan gelip gidiyorlardı. Gümüşhane’den ulaşım zordu.
Hudutlar konusunda işin gerçeği budur
Bu referandumun arka planında şu iki konunun iyi bilinmesi gerekir. Birincisi; Doğankent’le Uluköy birbirine hudut olmamasına rağmen, arada başka köyler olmasına rağmen 1970 li yıllarda bilerek bir usulsüzlük yapılarak, yani Uluköy’den bazı şahıslara bazı orman imkânları vadedilerek ve sesinizi çıkarmayın beş sene sonra hududu değiştiririz denilerek birbirine hudut olması mümkün olmayan Doğankent ve Uluköy birbirine hudut yapılmıştır. İkincisi; o gün yapılan hudut sınırı belirlemesinde Gavras suyu hudut sayılmış. Gavras çayı Üçtaşı ikiye böler. Doğankent’i ikiye böler. Yani o hudut geçerli olursa Üçtaşın yarısı, Doğankent’in de bir kısmı Gümüşhane’ye bağlanacak. Yani uygunsuz bir karardır. Dolayısıyla hukuken de tatbik kabiliyeti bakımından da geçerliliği olmayan bir karardır. Demek ki o tarihte bu iki yerleşim yeri birbirine hile ile hudut gösterilmiş. Eğer bu hudut geçerli olursa Gavras Çayı Gümüşhane ile Giresun’un hududu olacak. O zaman da Üçtaş ve Doğankent’in bir kısmı Gümüşhane’ye kalacak. Bu durum geçerli bir durum olmayıp bir yığın ihtilafa neden olacaktır.
Ormanlar Kanunla Gümüşhane’nindir
Gavraz serisi ormanlarımızı az önce bahsettiğim ve geçerli olmayan Hudud anlaşması ile Giresun’a bağladılar. Biz de, bize ait olan bu ormanları almak için, ortadaki sorunu kanun ile aştık. Ormanlar kanun ile Gümüşhane’nin oldu. Şimdi Üçtaş ve Günyüzü köyleri Giresun’a bağlansalar bile ormanlar gitmez. Yani ormanlar için artık o eski vali kararnameleri geçerli değil. Bunu onların bilmesi lazım. Birinin bunu onlara söylemesi lazım. Yani vali kararnameleri artık geçerli değil. Dolayısıyla gitseler bile ormanlar Gümüşhane’ye kalır. Yani eski hudutlar geçerli. Ta en eski hudutlar. Yani haritaları var, her köyün haritaları var. Torul Kürtün tapusunda. Belki Gümüşhane’de de vardır.
Giresun’a bağlanmakla Gavraz ormanlarını götüremezler. Gavraz ormanları için valilik Kararnameleri artık geçersizdir. Yani kanun çıktığı için. Zaten onlar çok denediler, olmayınca bu yola gidiyorlar.
Üçtaş ve Günyüzülüler Bizim İnsanımız. Doğankent’te rahat edemezler.
Tabi Giresun nüfusu Gümüşhane’ye nazaran çok kalabalık bir yer. Üçtaş ve Günyüzülüler bizim insanlarımız, yapıları bize uygun. Yani bizim kültürümüze uygunlar. Bu vatandaşlarımız Tirebolu’da Giresun’da rahat edemeyecekler ben biliyorum. Gümüşhane’de gördükleri itibarı buralarda göremezler.
Halk Oylamasının sonucu, İdarenin ve İl Genel Meclisi’nin Kararına Bağlı
Halk oylaması, sonuçta Gümüşhane idaresinin kararına bağlı. İl Genel Meclisi’nin kararına bağlı. Mesela Alucra köyleri Gümüşhane’ye bağlanmak istediler. Yapılan referandum Gümüşhane’nin lehine çıktığı halde Giresun il idaresi ve Giresun İl Genel Meclisi alınan kararı tasdik etmedi ve olay kaldı. Bu referandum da tasdik edilmezse lüzumsuz bir girişim olmuş oldu. Dolayısıyla bizim canımız ciğerimiz bu insanlarla neden aramızda böyle bir kırgınlık olsun.
Ben derim ki bu referandumla araya bir soğukluk girmesin. Nerden çıktı bu ben bilmiyorum? Nerden icap etti? Ben bu köyün derneğiyle devamlı temas halindeyim, görüşüyorum. Cenazelerini arıyorum, düğünlerini arıyorum. Güzel bir dernekleri var İstanbul’da. Yani köyün müşterek bir derneği var. Gecelerine gidiyorum. Bence yanlış bir şey, bir aldatma var işin içinde.
Bu köylerimize hizmetleri Gümüşhane olarak biz götürdük
Sonuçta tabi bizim Gümüşhane’nin menfaatine değil bu. Nüfusumuz azalacak, başka bir zararımız yok tabi. Ama o köylere biz hizmet götürdük. Gümüşhane’ye bağlanmadan evvel ne elektrikleri vardı, ne suları, ne de okulları vardı. Hiçbir hizmet gelmemişti. Gümüşhane’ye bağlanır bağlanmaz, bir sene içinde bütün bu hizmetleri götürdük. Çünkü Giresun’a çok uzak bir köy.
Kürtün’ü ilçe yaparken herhalde ikisini birlikte yaptık öyle hatırlıyorum. O köyleri de Gümüşhane’ye bağladık. Yani bize uygun köylerdir, bizden itibar görürler. Diğer tarafta bizden, Gümüşhane’den gördükleri itibarı göremezler. Çünkü köken itibarı ile bizdendirler.
Son Sözüm Şudur
Üçtaş ve Günyüzülü hemşerilerimizi biz çok seviyoruz. Onların varlığı bize zenginlik verdiği gibi Gümüşhane’ye bağlılık da onlar için çok önemli. Kültürümüz, yaşantımız bir. Gümüşhane olarak hizmetin en iyisi her dönemde bu bölgeye verilmiştir. Bu nedenle yarın mağduriyet yaşayacakları bir bölgeye bağlanma hevesine aklıselimle kapılmayacaklarını umuyorum. Hepsine selam ve saygılarımı sunuyorum.”
ABUZER YAPAR – GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 20.08.2021
HABERİN YER ALDIĞI GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ’Nİ PDF’DEN OKUMAK İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ