Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

SÜRDÜRÜLEBİLİR HEYECAN İÇİN GÜMÜŞHANE’DE NELER YAPILABİLİR?

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI

Seçim dönemlerinde ülkemizde devlet kurumlarının organik işleyişlerinde az da olsa bir gevşeme, bir hantallık her zaman görülür.

31 Mart 2019 yerel yönetim seçimleri süreci artık tamamlandığına göre ve bundan sonra da en az dört yıl daha seçim yapılmayacağına göre çalışma performansı bakımından kurumlarımızın artık fabrika ayarlarına geri dönmesi gerekir.

ÇALIŞMA PERFORMANSINDA GÜMÜŞHANE’DE DURUM NE?

Gümüşhane gibi küçük ölçekli illerde özellikle kamu çalışmalarında valiler ve milletvekillerinin çok önemli etkileri olduğu bir gerçektir. En azından kamuoyu vali ve milletvekillerini bu işin hep itici gücü görmüşlerdir. Bu durum dün de böyleydi, bugün de böyle…

Sayın valiler ve sayın milletvekillerinin çizdiği ufuk hedefine göre bürokratlar ve hatta tüm kamu çalışanları vaziyet alırlar. Ya rutine devam eder, ya da vali ve milletvekillerinin ufkuna ayak uydurmak zorunda kalırlar.

Bu nedenle; Gümüşhanemizde de Valimiz Sayın Kamuran Taşbilek ve Milletvekillerimiz Sayın Hacı Osman Akgül ve Sayın Cihan Pektaş’ın kamu hizmetleri ve STK çalışmaları için rutin dışı hedefler göstermesi ve takibi çok önemlidir.  

VALİMİZ VE MİLLETVEKİLLERİMİZ ORGANİZATÖR GÜÇ OLMALIDIR

Takdir makamı olan Sayın Valimiz ve Sayın Milletvekillerimize şu düşüncelerimizi aktarmakta yarar görüyoruz: Kurumlardan (belediyeler dahil)  her ay rutin dışı ufuk projeler ve çalışmalar için brifing alınmalıdır. Rutin işleri yapmak zaten kamu kurumlarının ve kamu çalışanlarının görevleridir. Çünkü yasalarla belirlenmiş yani rutin işini yapmayan bürokrat ya da memur zaten suç işlemiş olur.

Bu nedenle; kurum yetkililerinden her ay çalışma mekânlarında rutin dışı çalışmalarla ilgili brifingler alınması yararlı olacaktır. Bu brifingler basına ve ilgili STKlara da açık olmalıdır. Basına ve STKlara neden açık olmalıdır? Çünkü Basın ve STKlar Gümüşhane’nin hafızasıdır, arşividir. Söylenenleri ve yapılanları eski ile karşılaştırma yaparak o kurum ve kuruluşların bilgilerini kamu adına takip eder, denetlerler.

HER YİĞİDİN BİR YOĞURT YİYİŞİ OLUYOR

Her yiğidin bir yoğurt yiyişi olduğu gibi, her valinin de bir çalışma tarzı oluyor. Valilerimiz birbirinin taklidi durumunda işler yapmış olursa bu durum zaten bir nevi rutinleşme olur.

Gümüşhane Valisi Sayın Kamuran Taşbilek’in başlatmış olduğu “Sosyal Destek Gümüşhane” projesini ve “Okullara cep telefonu kullanılmayacak” kararlılığını çok önemsiyoruz. Önümüzdeki günlerde yeni sürpriz projelerin de olacağını umuyoruz.

Gümüşhane için çok önemli olan ve 12 yıldır sonuçlandırılamayan “Süleymaniye Mastır Planı” nın da Mayıs ayı içinde onaylanacağı ve sonuçlandırılacağı haberini aldık. Bu önemli çalışma da yine Valimiz Sayın Taşbilek’in kararlılığı ve takibi ile sonuçlanmış olacaktır.

KALICI ÇALIŞMALAR YAPMAK GEREK

Gümüşhane’nin tüm köy yollarının bir – iki yıl içinde asfaltlanması projesi bir önceki Valimiz Sayın Okay Memiş’in bir ufuk projesiydi ve başarılı oldu. Eğer bu proje, yani köy yollarının tamamının asfaltlanması olayı rutin planlama dahilinde yapılsaydı 10 yılda tamamlanamazdı.

Köylerimizde yol asfaltları dışında yine iz bırakacak yeni çalışma konularına da Valimiz Sayın Kamuran Taşbilek’in el atacağına ve Türkiye’de örnek olacak çalışmalar yapacağına inanıyoruz.

Köylerimizde el atılması gereken çok önemli bir konu şudur:

Köylerimizde çok fazla metruk bina var. Yılan ve fare yuvaları haline gelen metruk yıkıntılardan köylerimizin bir an önce temizlenmesi gerekir. Şehir merkezlerinde  metruk binaları belediyeler ortadan kaldırırken bu işi köylerde İl Özel İdaresi yapmalıdır. Yapılacak bir planlamayla bir yıl içinde köylerimizdeki tüm metruk binalar temizlenebilir. Metruk binalardan köylerimizin temizlendiğini bir düşünün… Köylerimiz yeniden tertemiz, pırıl pırıl olur…

KÖYDES ÖDENEKLERİ ÇAR ÇUR EDİLMEMELİ

Bir önemli konuda şudur: KÖYDES ve benzeri ödenekler “senin ilçen, benim köyüm v.b. gibi” amatör ve mikro menfaatlere kurban edilmemelidir.

Ortaya konulan ve yapılması düşünülen çalışmalar kamuoyu ile paylaşılmalı, kamuoyunun görüşleri alınmalıdır. Ortak akılla ve istişare ile işler planlanmalıdır.

KÖYDES ödeneklerinden gelecek paraların öncelikle geçen yıllar birinci kat asfaltı yapılan yolların ikinci katına harcanarak yol işinin iyice sağlama alınması ve mümkünse metruk binaların temizliğinin yapılması gerekir.

GÜMÜŞHANE TURİZMİNDEKİ HEYECANI YAZ  BOYUNCA DA YIL  BOYUNCA DA SÜREKLİ KILMAK GEREK

Gümüşhane’de bir marka haline gelen Zigana Limni Gölü, Torul Kalesi Cam Seyir Terası, Kürtün Örümcek Ormanları, Karaca Mağarası, Eski Gümüşhane, Sema Doğan Yaşam Alanı, Şiran Tomara Şelalesi, Gümüşhane Müzesi v.b. gibi turistik yerlerin organize bir şekilde tanıtımı için bir “Turizm Tanıtım Derneği” acilen kurulmalıdır. Bu dernek sürekli ve organize bir şekilde Gümüşhane’deki turistik mekânların sosyal medya, yazılı basın ve internet medyasından tanıtımını yaparsa Gümüşhane’deki heyecan ülke genelinde ve uluslararası platformlarda etkisini gösterir. Bu konuda da Sayın Valimiz ve Sayın Milletvekillerimizin gereğini yapacağını umuyoruz.  

SON SÖZ

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğini yaptığı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde  en önemli organizasyon mantığının “Heyecan, Kararlılık, Planlama, Hız ve Takip” olduğunu biliyorum. O halde bu sihirli olmayan ama, uygulandığında sihirli sonuçların ortaya çıkacağı çalışmalar Gümüşhanemizde de uygulanmalıdır diyorum.

Güzel günler dileği ile.