Tarım ve Orman Bakanı Kirişci’yi Tebrik Ediyorum

Hasan Pir

Tarım ve Orman Bakanı Prof.Dr. Vahit Kirişci’nin talimatı ile Gümüşhane’de geçen hafta çok önemli bir toplantı yapıldı.

Gümüşhane ve Bayburt’ta faaliyet gösteren Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı tüm kurum ve birimlerin -ilçeler dahil- yöneticileri Gümüşhane Ramada otelde 22 Aralık 2022 Perşembe günü “Türkiye Yüzyılında Tarım ve Orman Vizyonu” konulu çalışma toplantısında bir araya geldiler.

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci’nin Danışmanları Prof. Dr. Selahattin Çınar ve Cihad Ulus’un katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, tarım ve ormancılık başta olmak üzere bakanlığın yetki sahasına giren hemen hemen her konuda Gümüşhane ve Bayburt özelinde bilgi alış verişi yapıldığını ve bakan danışmanlarının çok hassas bir şekilde önerileri dinleyip not aldıklarını öğrendik.

Belli ki Bakan Kirişci, Ankara’daki merkezî çalışmaların yanı sıra şehirlere danışmanlarını göndererek taşrada bu işin içinde bulunan personelle yüz yüze istişare edip geleceğin tarım ve ormancılığının planlamasını düşünüyor. Bu bakış açışı, taşranın yıllarca beklediği çok önemli bir konu idi. İnşallah diğer bakanlar da Sayın Kirişci’nin yolunu takip edip saha çalışmalarını danışmanlarına Anadolu’da, şehirlerde yaptırırlar.

Tarım, hayvancılık ve gıda sektörünün ne kadar önemli olduğunu bize ve tüm dünyaya Rusya-Ukrayna savaşı bir kez daha gösterdi. Temel besin ihtiyacı ekmeğin hammaddesi olan buğday ve diğer tahıl ürünlerinin insan hayatı için ne kadar önemli olduğunu tekrar yaşayarak görmüş olduk.

Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan devreye girmeseydi dünya üzerinde belki de binlerce insan açlıktan ölümün kucağına düşecekti.

Tarım ve hayvancılıkta kendimize yeten bir Türkiye olmamız için her karış toprağımızı ve imkânlarımızı iyi değerlendirmek zorundayız. Bunun da yolu, bu ülkeye Allah’ın verdiği toprak, su, iklim gibi nimetleri çok iyi değerlendirmekten geçiyor.

Tarım Bakanlığı’nın başlattığı şehir bazlı bu çalışmanın tarım ve hayvancılığımıza yeni bir bakış açısı getireceğini umut ediyorum. Şehirlerin kendi tarım ve hayvancılık potansiyellerini harekete geçirmek lazım. Onun için de Sayın Kirişci’nin başlattığı illerdeki bu toplantılar çok önemli.

Gümüşhane ve Bayburt, tarım ve hayvancılıkta kendine yeter topraklara, meralara ve su kaynaklarına sahip olmasına rağmen bu imkanlar yeterince ve profesyonelce kullanılmıyor. Boş arazilerde verimli tarım ve hayvancılık yapılması için yeni fikirler, yeni heyecanlar, yeni planlamalar gerekli. İnşallah bu toplantılar sonunda belki tarımda ”milat” kabul edilecek gelişmelere imza atılır.

Bu toplantı vesilesi ile Bakanımız Sayın Kirişci’yi tekrar tebrik ediyorum. Yazımı bitirirken Sayın Bakanımıza  bir öneri de ben sunmak istiyorum.

Gıda ve gıdaya ulaşım kadar gıda sağlığı ve güvenliğinin sürdürülebilir ve denetlenebilir olması da çok önemli. Tüm dünyada artık gıda sağlığı insan sağlığı ile birlikte anılıyor. Bu nedenle özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gıda mühendisi istihdamı kapasitesini artırması ve alımları hızlandırması gereklidir diye düşünüyorum.

Güzel günler dileğiyle.