Kasım Ayı’nın Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı olması nedeniyle Gümüşhane Devlet Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Ahmet Ünsal Akciğer Kanseri ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
“Akciğer kanseri hem erkeklerde hem de kadınlarda kansere bağlı ölümlerin en sık nedenidir. Bu durum ülkemiz şartları içinde geçerlidir. Akciğer kanseri kendi içerisinde küçük hücreli akciğer kanseri ve küçük hücreli dışı akciğer kanseri olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Küçük hücreli akciğer kanseri nispeten daha agresif bir seyir göstermekte ve erken dönemde kan ve lenf damarları yoluyla vücudun başka organlarına yayılabilmektedir ancak diğer alt tipe nazaran daha nadir görülmektedir.
Akciğer kanserinin belirtileri hastalığın alt tipine, büyüklüğüne, yayılım derecesine göre farklılıklar gösterebilir. Bazı hastalar hiç belirti bile yaşamazken, diğerleri belirgin şikayetlere sahip olabilmektedir. Akciğer kanseri erken aşamalarda genellikle belirti vermez. Hastalar belirtileri hissetmeye başladıklarında ileri evre hastalığa sahip olabilir. Belirtiler arasında öksürük, nefes darlığı, balgamda kan görülmesi, göğüs ağrısı, ses değişiklikleri, yorgunluk, halsizlik ve tekrarlayan akciğer enfeksiyonları olabilir.
Her kanser türü için geçerli olan kural akciğer kanseri içinde geçerlidir. Hastalık ne kadar erken dönemde yakalanırsa tedaviden alacağımız başarı şansı da o denli yüksek olacaktır. Bu nedenle özellikle akciğer kanseri aile öyküsü olan, sigara içme öyküsü olan, sigara ile ilişkili diğer kanser öyküsü olan, KOAH teşhisi olan, asbest, radon gibi zararlı gazlara mesleki maruziyeti olan 50 yaşın üzerindeki her hastanın erken evrede yakalanabilmesi için yılda bir düşük doz bilgisayarlı tomografi ile taranması gerekmektedir.
Akciğer kanserinin tedavisi yine hastalığın alt tipine göre değişmektedir. Küçük hücreli akciğer kanserinin tedavisi erken evrelerde cerrahi yerine kemoradyoterapi dediğimiz ışın tedavisi ile eş zamanlı kemoterapi tedavisiyken, ileri evre hastalıkta kemoterapi, immunoterapi gibi yeni nesil ilaçlar kullanılabilmektedir. Küçük hücreli dışı akciğer kanserinin tedavisinde ise erken evre hastalıkta cerrahi ve radyoterapi tedavileri uygulanabilirken, ileri evre hastalık, hastalığın özelliklerine göre kemoterapi, hedefe yönelik akıllı ilaç tedavileri ve immünoterapiler ile tedavi edilmektedir.”
Kaynak: Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Basın Bürosu