TÜM GÜMÜŞHANELİLERE BİR CÜMLE İLE VERİLEN MESAJ

Gümüşhane Pestil-Köme Üreticileri ve Paydaşları Ortak Akıl Toplantısı, 16 Kasım 2016 Çarşamba günü Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in başkanlığında yapıldı.

Organize Sanayi Bölgesi Toplantı Salonu’nda düzenlenen toplantıya Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Erdem, Vali Yardımcısı Şenol Turan, Gümüşhane Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Küçük, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daldaban, Gümüşhane Üniversitesi ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden öğretim görevlileri, pestil-köme, üreticileri, ceviz yetiştiricileri ve ilgili kurum müdürleri katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada, bundan sonra Organize Sanayi Bölgesi’nde geniş katılımlı toplantılar yapmayı ve her ay bir pestil-köme üreticisini ziyaret etmeyi planladığını söyleyen Vali Okay Memiş; Gümüşhane olarak vites büyütmeleri gerektiğini vurgulayarak: “Vites büyütmemiz lazım. Bu kentin vites büyütmesi lazım. En önemli kaynağımız insan kaynağımız. Bu açıdan hiç fena bir il değiliz. Türkiye’nin nüfusu en az olan kentlerindeniz ama insan kaynağı ve insan profili açısından çok iyi durumdayız. Ticaret ve sanayide en önemli şey insan kaynağı.  Gümüşhane Üniversitesi’nin kentle entegrasyonundaki eksikliklerimizi de gidererek daha fazla entegre olacağız. En önemli insan kaynaklarımızdan birisi de üniversitemiz. Bize yol gösterecek inşallah.” dedi.

Gümüşhane’de yıllık 5 bin ton pestil-köme üretimi olduğunu kaydeden Vali Memiş: “Bu çok önemli. Türkiye’de başka iller de geliyor yavaş yavaş. Malatya, Elazığ, Bingöl, Artvin gibi. Biz bu konuda en eskisi ve en iyisiyiz. Standartlara ulaşmamız lazım, inovatif ürünler üretmemiz lazım. Pestil, kömenin hammaddesi olan cevizle ilgili olarak 50 bin ceviz fidanını dağıtacağız. Bahçeler hazır, damla sulaması hazır, havuzları hazır. Kaynağımızı da bulduk. 5 yıl sonra meyve vermeye başlayacaklar. 5-10 yıl içinde 1 kilogram cevizi bile dışardan almayacağız. Her konuda yanınızda olacağız ama sizde ödevinizi yapacaksınız. Rekabet değil, işbirliği yapacaksınız. Dev firmalarda bile artık işbirliğine gidiyorlar. Sizin de yapmanız gereken işbirliği. Valilik olarak her ay bir firmadan değil de farklı bir firmadan pestil-köme alacağız. Hepsini test etmiş olacağız. Her firmanın yüksek standartta ve kalitede ürün üretmesini özellikle istiyoruz.” diye konuştu.

Toplantıda sunum yapan Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen ise pestil-köme üretiminde Gümüşhane’nin açık ara farkla Türkiye birincisi olduğuna vurgu yaparak, “Ben Tarım İl Müdürü olarak diğer illerin bizle rekabet edebilir bir güce sahip olduğuna inanmıyorum. Çünkü pestil-köme geleneksel ve ilimizde tarihi geçmişi olan bir ürünümüz. Tarihi geçmişi olan ürünlerin kolay kolay yok olması mümkün değildir.” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda Şube Müdürü Halil İbrahim Yılmaz’ın Gümüşhane’de pestil ve kömenin gelişimi hakkındaki sunumunun ardından, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oktay Yıldız, Gümüşhane Pestil ve Köme’nin Üretim Yöntemlerinin ve Kalite Parametresinin Belirlenmesi isimli TAGEM destekli proje çalışmalarını sunum eşliğinde anlattı.

Toplantıda daha sonra pestil-köme üreticileri söz alarak talep ve sorunlarını dile getirdiler.

(Kaynak: Gümüşhane Valiliği İnternet Sitesi)