Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av.Erinç Sağkan’dan  Gümüşhane’ye Müjde

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av.Erinç Sağkan, bir dizi ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği memleketi Gümüşhane’de çok kısa süre içerisinde Gümüşhane Barosu’na yakışır bir hizmet binasını hayata geçireceklerini söyledi.

Av.Sağkan, tarihi Ataç Konağında düzenlenen basın toplantısında Gümüşhane Barosu Başkanı Av.Metin Aslan, baroya kayıtlı avukatlar ve Gümüşhane Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Köprülü ile kentte görev yapan gazetecilerle bir araya geldi.

“Filistin’deki soykırım için Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde ilgili sorumluların yargılanması için yasal başvurumuzu yaptık”

Yaklaşık 6 ay sonra yeniden kendi memleketinde bulunmaktan çok büyük bir mutluluk duyduğunu ifade eden Sağkan, “İsrail’in Filistin’e yönelik yürüttüğü artık soykırım noktasına varan bu katliamla başlamamız gerekiyor. Bizim her konuşmamızda bu soykırım noktasına varan katliamın, uluslararası hukukun bütün kurallarının hiçe sayıldığı bu sürecin altını çizmemiz, hatırlatmamız ve gündemde tutmamız zorunluluğu var. On binlerce sivil yurttaşın göz göre göre katledildiği bir süreci yaşıyoruz Gazze’de, Filistin’de. Türkiye Barolar Birliği, barolarımızla beraber bu sürece dair defalarca yaptığı açıklamalarla hem hukuki boyutu değerlendirerek uluslararası ceza hukuku ve insancıl hukuk kapsamında değerlendirmelerimizi kamuoyu ile paylaştık. Hem de yaptığımız açıklamalarla süreçte uluslararası aktörlerin bir an evvel gecikmeksizin harekete geçmeleri yönünde çağrıda bulunmuştuk. Daha sonra biz Türkiye Barolar Birliği olarak Filistin Barolar Birliği’yle bir dayanışma içerisinde sürece katkı sunmaya gayret ettik. Son olarak yine Türkiye Barolar Birliği uluslararası ceza mahkemesi nezdinde sürecin artık soykırım unsurunu taşıdığını, buna ilişkin özel kastın varlığının açık delillerle ortaya konulduğunda ifade ederek, Uluslararası Ceza Mahkemesi nezdinde ilgili sorumluların yargılanması için yasal başvurumuzu da yaptık. Türkiye Barolar Birliği olarak bu süreci, hukuki süreci de sonuna kadar etkin şekilde takip etmeye devam edeceğiz” dedi.

“Hedefimiz bu ülkede nitelikli hukukçuların yetişmesi”

Gümüşhane’ye hem meslektaşlarıyla baroların ve avukatların sorunlarını görüşmek hem de fikir alışverişinde bulunmak geldiğini kaydeden Sağkan, “Gümüşhane baromuza kayıtlı şu anda 81 avukat meslektaşımız görev yapıyor. 14 stajyer meslektaşımız var. Türkiye’de 190 bin avukat ve her yıl yaklaşık 20 bin avukatın sisteme katıldığı bir süreci yaşıyoruz. Bunun çok ağır hem sosyoekonomik sorunları hem de hukukçu niteliğine ilişkin ciddi sorunların yaşandığı bir sürecin içerisinden geçiyoruz. Bu kapsamda 27 Nisan’da Ankara’da büyük savunma mitingini gerçekleştirdik. Avukatlık mesleğinin artık katlanılamaz hale gelen sorunlarını kamuoyu ile paylaşmak ihtiyacı hissettik. 81 ilimizin barosu da Ankara’ya geldiler. Bu bizim açımızdan çok kıymetliydi. 5 bin 500 avukatın katıldığı doğrudan bize resmi kurumlar tarafından iletildi. Son derece barışçıl, en ufak bir sıkıntının, sorunun yaşanmadığı, avukatlık mesleğine ve barolara yaraşır ve yakışır bir mitingi birlikte hayata geçirdik. Gümüşhane Baromuz tabii ki oradaydı. Katılımları bizlere çok ciddi güç verdi. Avukatlık mesleğinin çok ağır ekonomik sorunları var. Avukata dönük şiddet problemi var gün geçtikçe artan. Bunlara ilişkin taleplerimizi dile getirdik. Tüm baro başkanlarımızla birlikte mesleğin sorunlarının çözümü için hem ilgili mecralarla ilgili bakanlıklarla, meclisle görüşmek hem de anayasadan kaynaklanan barışçıl demokratik haklarımızı kullanmaya muhakkak ki devam edeceğiz. Hedefimiz bu ülkede nitelikli hukukçuların yetişmesi, yurttaşların temel hak ve özgürlüklerin korunmasında mevzuata hakim, avukatlık mesleğinin özünü benimsemiş, bu mesleğin mücadele boyutunu içselleştirmiş, bilgili, birikimli, donanımlı hukukçuların bu ülkede varlığını sağlayabilmek” diye konuştu.

“Gümüşhane’ye bir hizmet binasını kendi dönemimde kazandırmak istiyorum”

Gümüşhane ziyaretinin temel unsurlardan birisinin de bahsettiği sorunlar çerçevesi içerisinde Gümüşhane’deki meslektaşlarının mesleklerin ifa ederken hem eğitim faaliyetlerinde hem de diğer unsurlarda mesleğin onuruna yaraşır, yakışır bir fiziki alan ihtiyaçlarını da giderebilmek olduğunu dile getiren TBB Başkanı Sağkan, “Bunun için çalışmalarımızı aslında kıymetli baro başkanımızla birlikte bir müddettir sürdürüyoruz. Önemli olan Adliye çevresine yakın, imar anlamında uygun bir yeri tespit edip buraya bir hizmet binasını ben de kendi dönemimde kazandırmak istiyorum. Bugün de yine başkanımla, yönetimden arkadaşlarımızla birlikte bu hizmet binasına ilişkin adımlarımızı atmak üzere burada bulunuyoruz. Umut ediyorum ki çok kısa süre içerisinde belirlediğimiz bir yerde Gümüşhane Barosu’na yakışır bir hizmet binasını burada hayata geçireceğiz. Bu hizmet binası sadece Gümüşhane avukatları için değil, Gümüşhane şehrindeki birçok bileşene hizmet edecek bir yer. Konferans salonuyla başka meslek örgütlerinin de kullanabileceği, sivil toplumun, basının kullanabileceği, sanatsal faaliyetlerin icra edilebileceği, aynı zamanda nitelikli bir kafeterya, restoran hizmetinin de sunulabileceği, baronun hizmet birimlerinin içerisinde yer aldığı, staj eğitiminin, meslek içi eğitimlerin sürdürülebildiği, vatandaşın adli yardım taleplerine ilişkin başvuruların alınabileceği, aslında Gümüşhane’de yaşayan herkese hizmet edecek bir hizmet binasını da kısa süre içerisinde hayata geçirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Sağkan, resmi ziyaretlerin ardından bugün Torul, yarın da Şiran ve Kelkit ilçelerini de ziyaret edeceklerini belirterek daha sonra soruları cevaplandırdı.

Kaynak: www.gumushane.gen.tr