TÜRKİYE’Yİ UÇURAN PARALARIN SIRRI…

*BAŞBAKAN YILDIRIM AK PARTİ DÖNEMİNDEKİ EKONOMİK GELİŞMENİN SIRRINI AÇIKLADI Başbakan Binali Yıldırım, 3 Kasım 2017 Cuma günü Erzincan Valiliği ve Erzincan Belediyesince Altınpark Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen “İş Dünyası ve STK Temsilcileri Buluşması”na katıldı. Başbakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmanın bir bölümünde “Türkiye 3 kat büyüdü, savunma sanayine bu kadar yatırım, iş yeri, okul, hastane, yolu nereden […]

*BAŞBAKAN YILDIRIM AK PARTİ DÖNEMİNDEKİ EKONOMİK GELİŞMENİN SIRRINI AÇIKLADI

Başbakan Binali Yıldırım, 3 Kasım 2017 Cuma günü Erzincan Valiliği ve Erzincan Belediyesince Altınpark Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen “İş Dünyası ve STK Temsilcileri Buluşması”na katıldı.

Başbakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmanın bir bölümünde “Türkiye 3 kat büyüdü, savunma sanayine bu kadar yatırım, iş yeri, okul, hastane, yolu nereden yaptınız? Hazine mi buldunuz?” şeklinde tepkiler olduğunu ifade ederek, bu tepkilere şu cevabı verdi:

“Bunu anlamak için birkaç rakam vermemiz lazım. 2002’de bir yılda topladığımız bütün verginin yüzde 86’sını faize veriyorduk. Şimdi ise yüzde 9’unu veriyoruz. Aradaki fark yüzde 77. Bitmedi, eğer bu faiz giderlerinin milli gelire oranı değişmeseydi yani biz aynı faizi vermeye devam etseydik, ne kadar faiz ödeyecektik biliyor musunuz 15 yılda; 1,9 katrilyon. Bugünü bütçemizden daha yüksek faiz ödeyecektik. Şimdi 15 yıllık ödenecek faizi diyor. Faiz yükü azaldığı için biz ne ödedik, 701 milyar ödedik. İkisinin arasındaki fark, 1,2 katrilyon. İşte para burada. 1,2 katrilyona da bunları yaptık. ‘Para nereden geldi’ diyorlar ya buradan geldi, hesap ortada. Bununla da kalmadık; 2002 yılında devletin borcu milli gelire nazaran yüzde 72. Bir yıllık çalışıp çabaladığımız emeğimiz, göz nurumuz topladığımız kaynağın yüzde 72’si borca gidiyor. Şimdi yüzde 28’e indi. Oradan da bir tasarruf var mı? İşte bütün bunlar olunca aradaki farklar yatırıma gidiyor. Faizcilere gideceğine yatırıma, ulaşıma, okula, hastaneye, fabrikaya gidiyor ve dolayısıyla bunlar da ülkenin büyümesine kalkınmasına sebep oluyor.”

*****

Son 10 yıl, 2008’den bu tarafa dünyada bir ekonomik kriz. Maalesef henüz geçmiş değil. Bu kriz boyunca dünyada böyle elle tutulur büyük denebilecek 10 tane proje yapıldı. Bu 10 projenin 6 tanesini Türkiye yaptı. Hangileri diye merak mı ediyorsunuz? Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Marmaray, Avrasya ve dünyanın en büyük havalimanı. Bir de siz buna dünyanın en uzun köprüsünü Çanakkale Köprüsü’nü ilave edebilirsiniz. O da 7’ncisi. Hayırlı uğurlu olsun. İşte Türkiye’nin gücü bu.”

 

Exit mobile version