DEMET AKDİK, DEDESİ KÂMİL AKDİK’İN YOLUNDAN GİDİYOR

Akdik ailesi Gümüşhane’de bir köklü ve seçkin aile. Gümüşhane’nin merkez ilçe Mescitli köyündeki AKDİK ailesi Osmanlı’dan günümüze adını HAT ve RESİM sanatı ile dünyaya duyuran bir aile. Asıl adı Ahmed Kâmil olan Hattat Kâmil Akdik’in ailesi Gümüşhane’nin merkez ilçe Mescitli köyündendir. Ailenin torunları hâlâ bu köyde ve Gümüşhane’de ikamet etmektedir. Hat tarihinde zaman zaman kıdem […]

Akdik ailesi Gümüşhane’de bir köklü ve seçkin aile.

Gümüşhane’nin merkez ilçe Mescitli köyündeki AKDİK ailesi Osmanlı’dan günümüze adını HAT ve RESİM sanatı ile dünyaya duyuran bir aile.

Asıl adı Ahmed Kâmil olan Hattat Kâmil Akdik’in ailesi Gümüşhane’nin merkez ilçe Mescitli köyündendir. Ailenin torunları hâlâ bu köyde ve Gümüşhane’de ikamet etmektedir.

Hat tarihinde zaman zaman kıdem ve dirayetiyle önde gelen hattatlara verilmesi gelenek haline gelen “reîsülhattâtîn” unvanı son olarak 21 Ağustos 1915’te Gümüşhaneli Hattat Kâmil Akdik’e verilmiştir.

Hattat Kâmil Akdik; 28 Kasım 1861 yılında İstanbul’da doğmuş, 23 Temmuz 1941 tarihinde yine İstanbul’da vefat etmiştir. Tersane-ı Amire erzak ambarı başkâtibi Hacı Süleyman Efendi’nin oğlu, ressam Şeref Akdik’ in babasıdır.

Kâmil Akdik; Sülüs, nesih, celi, reyhanı, divanî celisi yazı türlerini büyük bir başarı ile yazdı. 1914’te açılan Medresetü’l-Hattatin’de rıka, nesih ve sülüs yazı dersleri verdi. 1918’de Galatasaray Sultanisi hüsnü hat (güzel yazı) öğretmeni, 1929’da Şark Tezyini Sanatlar Okulu’nda müdür, 1936’da Güzel Sanatlar Akademi-si’nde güzel yazı öğretmeni oldu. Bir süre sonra emekliye ayrılmıştır.

Hattat Kâmil Akdik sülüs-nesih kıtalar, murakka‘lar (yazı albümleri), hilye ve levhalar, kitâbeler, bazı sûre ve cüzlerden başka bir de mushaf yazmıştır.

C.DEMET AKDİK

Meşhur Hattat Kâmil Akdik’in torunlarından 1972 yılında Gümüşhane merkez ilçe Mescitli köyü doğumlu olan C.Demet Akdik de son senelerde hat çalışmaları ile gündeme geldi.

Evlendikten sonra Bayraktar soyadını alan lise mezunu evli iki çocuk annesi C. Demet Akdik Bayraktar da dedesi Kâmil Akdik gibi hüsn-i hat meraklısı.

Hüsn-i Hat sanatına olan merakının Dedesi Reisülhattatin Kâmil Akdik’e olan sevgi ve merakından kaynaklandığını söyleyen C.Demek Akdik ilk atölye çalışmasının 2017-2018 eğitim yılında Gümüşhane İmam Hatip Lisesi eski Müdürlerindenn (Eski Milli Eğitim Şube Müdürü) emekli öğretmen Cemal Karabulut’un eğitmenliğini yaptığı Gümüşhane Halk Eğitim Kurslarında başladığını ifade etti. Çalışmaları bu güne kadar üç ayrı etkinlikte sergilendi.

Exit mobile version