Uzman Dr. Ali Kıcır’dan Pnömoni (Zatürre) İle İlgili Önemli Açıklama
Gümüşhane Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Kıcır’ın Pnömoni (Zatürre) ile ilgili açıklaması şöyledir:
“Zatürre ya da tıbbi adıyla pnömoni akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Bakteriler başta olmak üzere virüsler, mantarlar ve nadiren parazitlerin neden olduğu akciğer enfeksiyonu olarak da tanımlanabilir. Zatürre dünyada ve ülkemizde sık görülen ve en fazla ölüme neden olan enfeksiyon hastalıkları arasındadır. Zatürre dünya genelinde önemli bir halk sağlığı sorunudur. Her yaştan insanı etkileyebilir. 5 yaş altı çocuklar ve 65 yaş üzeri erişkinler, kronik bir hastalığı olanlar (böbrek, şeker, kalp veya akciğer hastalığı gibi), sigara kullananlar, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalığı olanlar veya ilaç kullananlar daha fazla risk altındadır.
En sık görülen belirtiler nefes darlığı, ateş, üşüme ve titreme, öksürük, balgam çıkarma ve göğüs ağrısıdır. Bu tür şikayetlerle gelen hastaların yapılan muayenesi, laboratuvar tetkikleri ve akciğer görüntülemeleri birlikte değerlendirilerek tanı konulmaktadır. Bakterilerin neden olduğu zatürrede antibiyotik tedavisi oldukça önemli olup tanı konulduktan sonra en kısa sürede başlanmalıdır. Virüslerin neden olduğu zatürrelerde ise antiviral tedaviler kullanılabilmektedir. Tedavi süresince bol sıvı tüketilmeli ve istirahat edilmelidir. Tedavide antibiyotiklerin dışında ağrı kesici ve ateş düşürücüler, oksijen tedavisi gibi diğer yardımcı tedavi seçenekleri de yer alabilmektedir.
Zatürre sıklıkla önlenebilir ve genellikle tedavi edilebilir bir hastalıktır. Zatürreden korunmak için yeterli ve dengeli beslenmeli, kronik hastalıklar kontrol altında olmalı, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır. El hijyenine özen gösterilmeli ve eller sık sık sabun ile yıkanmalıdır. Zatürrenin ağır seyretme riski olan kişilerin (yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar) pnömokok aşılarını ve yıllık grip aşısını yaptırmaları gereklidir. Altmış beş yaşın üzerindekiler, dalağı çalışmayan veya alınmış olanlar, kronik hastalığı olanlar (akciğer, kalp-damar, böbrek, karaciğer ve şeker hastalığı.), bağışıklık yetmezliği olan veya bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar, alkol bağımlılığı olanlar, beyin omurilik sıvısı kaçağı olanlar zatürre aşısı olmalıdır. Risk grubundaki kişilerin özellikle kış aylarında kalabalık ve havasız yerlerde bulunmaktan kaçınmalarını ve mümkünse maske takmalarını öneriyoruz.”
Kaynak: Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü Basın Bürosu – 18.11.2024