Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, İl Emniyet Müdürü İsmail Karasakal ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Bilal Sarıdoğan ile düzenlediği basın toplantısında, Gümüşhane’nin 2025 yılı güvenlik istatistiklerini kamuoyuyla paylaştı. 2024 yılıyla kıyaslamalı olarak sunulan veriler, şehrin genelinde suç oranlarının düştüğünü ortaya koydu.
Vali Baruş, 2025 yılı boyunca terör örgütlerinin kırsal ve şehir yapılanmalarına karşı toplam 150 operasyon düzenlendiğini ve yıl boyunca herhangi bir terör eyleminin yaşanmadığını vurguladı.
Kişilere karşı işlenen suçlar 2024’e göre yüzde 11 azalarak bin 143’e gerilerken, kasten yaralama olaylarında yüzde 22’lik bir düşüş gözlemlendi. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda ise tablo daha çarpıcı oldu. Olay sayısı yüzde 38 azalarak 151’e düştü.
Dolandırıcılık vakalarında yüzde 53’lük bir azalış yaşandığını belirten Vali Baruş, vatandaşların “savcı, polis, jandarma” diyerek kendilerini arayanlara karşı daha dirençli hale geldiğini ifade etti.
Vali Baruş, 2025 yılı içinde gerçekleştirilen operasyonlarda 20 kişinin tutuklandığını, toplamda 1.807,96 gram uyuşturucu madde, 585 adet hap niteliğindeki ecza malzemesi ve 148 kök kenevir ele geçirildiğini belirterek, bu alandaki kararlı mücadelenin sürdürüleceğini söyledi.
Trafik denetimlerine de değinen Vali Baruş, denetlenen araç sayısının yüzde 12 arttığını, kaza yerinde hayatını kaybeden vatandaş sayısının ise 7’den 5’e düştüğünü ifade etti.
Sahipsiz hayvanlarla ilgili yürütülen çalışmalar hakkında da bilgi veren Vali Baruş, 1 Ocak 2026 itibarıyla sahiplendirme işlemlerinin yalnızca bakımevleri üzerinden yapılacağını hatırlatarak, hayvanların kayıt altına alınması ve kısırlaştırılmasının yasal bir zorunluluk olduğunu vurguladı.
Vali Baruş, toplantının sonunda “Tüm gayemiz huzur kenti Gümüşhane’nin huzurunu korumak ve daha güvenli bir şehir olarak geleceğe taşımaktır” diyerek, 2026 yılının Gümüşhane’ye ve Türkiye’ye huzur, güven ve esenlik getirmesini temenni etti.
Kaynak: Gümüşhane Valiliği – 08.01.2026
