Vali Aydın Baruş, afetlere hazırlık konusunda Gümüşhane basınını bilgilendirdi

13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü kapsamında Vali Aydın Baruş, Valilik toplantı salonunda Gümüşhane basınını bilgilendirdi.

Gümüşhane Basınını bilgilendirme öncesinde İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valisinin katılımıyla bir toplantı düzenlenerek bu konunun önemine vurgu yapıldığını kaydeden Vali Baruş, 6 Şubat 2023 depremi başta olmak üzere yaşanan çeşitli deprem felaketlerinden ders alınarak  depreme karşı hazırlık çalışmaları büyük önem taşıdığını söyledi.

Vali Aydın Baruş, Gümüşhane İl Afet Risk Azaltma İzleme ve Değerlendirme Kurulu olarak İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı sunuma eşlik ettiklerini, şehrin genel durumuna ilişkin ve afetlere hazırlık açısından İl Afet Risk Azaltma Planı çerçevesinde alınması gereken tedbirlere dair değerlendirmeyi yaptıklarını dile getirerek şunları söyledi:

 “İl Afet Risk Azaltma Planları, planın amacı ilimizdeki yaygın olarak görülen afet olayları karşısında afet öncesi uygulanabilir zarar azaltıcı hazırlıkların yapılmasıdır. Hedeflerimiz ise kurumlardaki teknik personellerin afet risk azaltma çalışmaları kapsamında teknik yeterliliğe sahip olacak şekilde eğitilmesi, afet risklerini azaltma bilincinin kazandırılması ki bu tüm kamuoyunu kapsıyor. Sadece ilgili personel değil vatandaşlarımız nezdinde de bu risk azaltma bilincinin kazandırılması konusuna önem veriyoruz. Afet risklerinin belirlenmesi, afetlerin etkilerinden korunmak için yapısal olmayan önlemlerin alınması, afetten etkilenen insan sayısını, can kaybını ve maddi zararı azaltacak çalışmaların yapılması. Bu bağlamda 1 adet amaç ve 5 adet hedef belirlendi İRAP’ta. Bu çeşitli toplantı ve çalıştaylarda tartışılan ve gündeme gelen konulara ve senaryolara bağlı kalmadan ilimizdeki tüm risk faktörlerine ve sorun alanlarına yönelik 46 adet eylem oluşturuldu. “

 “Özellikle ilimizde hassasiyet taşıyan kütle hareketleri yani heyelan, kaya düşmesi gibi hareketler, su baskını, sel gibi afetler konusunda son derece duyarlı olmalıyız. Kesinlikle dere yataklarına, yakınına, kaya düşmesi olabilecek alanlara, heyelan hareketleri olabilecek alanlara ki bu alanlar zaten İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüz tarafından yapılan çalışmalarla afete karşı riskli bölge olarak ilan ediliyor. Buralarda kesinlikle yapılaşma yapılmaması. Daha önce afet yaşayıp da kendisine devlet tarafından hak sahipliği olarak konut verilmiş vatandaşlarımızın afet bölgesindeki konutlarını kesinlikle boşaltmaları, yıkıma hazır hale getirmeleri son derece önemli. Bunlarla ilgili zecri tedbirleri de uygulamakta kararlıyız. Yani bu konutlarda oturulmaması gerekiyor. Yarın bir afet olduğundaki biz afetlerin ne zaman olacağını öngörmemiz mümkün değil. Her an olma tehlikesi var. Bunların olması durumunda da üzücü can kayıplarını ve mal kayıplarını yaşamak zorunda kalıyoruz. Bu konudaki duyarlılığımızı muhafaza edelim.” Yine depreme hazırlık konusunda sağlam yapılar yapılması, zemin etütlerinin yapılması konusunda vatandaşlarımızın duyarlı olması lazım. Özellikle yeni yerleşime açılacak alanlarda İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğümüzün değerlendirme raporları ilgili idarelere gönderiliyor ama imarlı alanlarda dahi yapı yapılırken bu zemin etütlerinin son derece önem taşıdığını özellikle belirtmek istiyorum özellikle depreme hassasiyet taşıyan bölgelerimizde. Yine heyelan ve kaya düşmesi muhtemel olan yerlerde kesinlikle yapı yapılmaması konusunda belediyelerimiz ve muhtarlıklarımızın konuyu yakından takip etmelerini özellikle istirham ediyorum”

Vali Baruş’un basın bilgilendirme toplantısında Gümüşhane basını temsilcileri ve köşe yazarları ile Gümüşhane  İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), İzleme ve Değerlendirme Komisyonu üyeleri katıldı.