Vali Baruş: “1722 personelle Gümüşhane’de vatandaşın huzur ve güvenliğini sağlıyoruz”

Vali Aydın Baruş, her ay düzenli olarak gerçekleştirilen ve Gümüşhane Valiliği sosyal medya hesaplarından da canlı olarak yayınlanan basın ve kamuoyu bilgilendirme toplantısında Gümüşhane’nin Eylül ayı güvenlik istatistiklerini bir önceki yıla göre kıyaslamalı şekilde paylaştı.

Bugün Gümüşhane Valiliği Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, Gümüşhane İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Serhat Demiral ve İl Emniyet Müdürü İsmail Karasakal katıldı.

Emniyet ve Jandarma’dan oluşan 1722 personelle vatandaşların huzur ve güvenliğini sağladıklarını belirten Vali Aydın Baruş; “Bütün güvenlik güçlerimiz 7 gün 24 saat esasında görev yapmaktadır. Amacımız, Gümüşhane’de halkımızın huzur ve güven içerisinde yaşamlarını sürdürmelerini sağlamaktır” dedi.

Vali Aydın Baruş’un öne çıkan açıklamaları şöyledir:

  • Yılın 9 aylık sürecinde sorgulanan şahıs sayısı 375 bin 849, yakalanan şahıs sayısının 572, sorgulanan araç sayısı 126 bin 851 ve işlem yapılan araç sayısının 4 bin 374 tür.

  • 2024 yılının ilk 9 ayında Gümüşhane’de toplam 583 trafik kazası gerçekleşmiştir. Ölümlü ve yaralamalı trafik kazası sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6,9 artarak 311 omuştur. Medana gelen kazalarda 11 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 604 vatandaşımız ise yaralanmıştır.

  • Telefonla ve dijital ortamlardaki dolandırıcılık konularında vatandaşlarımız dikkatli olmalı, kadına yönelik şiddet noktasında tüm toplumun ortak hareket etmesi gerekir. Son günlerde bu noktada oldukça üzücü durumlar yaşadık. Bu tür olayların önüne geçebilmek için toplum olarak çok duyarlı olmalıyız. Bu gibi durumların kolluk kuvvetlerine bildirilmesinde hiçbir ihmal gösterilmemesi gerekiyor. Çünkü bizim görüp de görmemezlikten geldiğimiz bir olayın sonucu maalesef can kaybına sebebiyet verebiliyor. İnsanlığa sığmayan bu tür uygulamalara karşı toplum olarak birlikte mücadele etmeliyiz. 

  • Narkotik olay sayısında geçtiğimiz yıla göre yüzde 35’lik bir artış yaşandı. Cep telefonlarına ‘Uyuma’ isimli uygulamayı kurarak uyuşturucu madde kullanan veya ticaretini yapan kişiler ihbar edilmeldir.

  • Ölümlü ve yaralanmalı kaza sayısındaki artış büyük oranda sürücü hatalarından kaynaklanmaktadır. Trafikte araç sürerken hız limitlerine azami derecede dikkat etmek, hatalı sollama yapmamak, kırmızı ışık ihlalinde bulunmamak, yaya ve okul geçitlerinde önceliğin yayalara ve öğrencilere ait olduğunu unutmamak, araç sürerken cep telefonu kullanmamak gerek sürücü ve gerekse yolcular olarak mutlaka emniyet kemeri kullanmak hayatımızı kurtaracak, can kayıplarının önüne geçecektir.

  • Motosiklet kullanımında son yıllardaki dikkat çekici artış bu araçların karıştığı trafik kazası sayısında da önemli artışa neden olmaktadır.  Motosiklet kullanımında dikkat edilecek hususlar sürüş eğitimi almadan, kask takmadan kesinlikle motosiklete binilmemelidir. Motosikletin kapasitesi üzerinde kesinlikle yolcu alınmaması gerekmektedir. Motosiklette sürücü ile seyahat edenlerin de kask kullanması hayatidir. Motosikletle, yayalara ait bölgelerde ve kaldırımlarda sürüş yapılması yaya güvenliğini tehlikeye atmaktadır.